SKAFIDIA ksd photo
money tourism copyright photo

Νέα προβλήματα με τις παραλίες ενόψη…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την εκμετάλλευση των παραλιών είναι πιθανόν να χάσει ο δήμος Ρόδου, και οι άλλοι τουριστικοί δήμοι της χώρας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο δήμος Ρόδου, θα αποστερηθεί σημαντικών εσόδων, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στη γενικότερη κατάσταση των οικονομικών του.

Σημαντικό πρόβλημα θα αποτελέσει επίσης το γεγονός ότι ουσιαστικά ο δήμος δεν θα ελέγχει την κατάσταση στις παραλίες (στο…μισό νησί δηλαδή) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει γνωστές και έχουν προκληθεί αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στην εξέλιξη αυτή, έχει παίξει ρόλο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί του δήμους για προσβολή περιβάλλοντος, με τον τρόπο που αξιοποιούν τις παραλίες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση» το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όπως αναφέρει το θέμα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχόλησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καθώς πολλοί δήμοι της χώρας χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη μίσθωση των παραλιών, ενώ η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι είναι λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης να αφαιρεί μια τόσο σημαντική αρμοδιότητα από τους δήμους, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον «Καλλικράτη».

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δηλώνει αμετακίνητο από τη θέση του και σε συζητήσεις που έχει κάνει με την ΚΕΔΕ δηλώνει ότι στις 30 Απριλίου, οπότε τελειώνει η παράταση που είχε δοθεί, επειδή δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, η εκμετάλλευση των παραλιών περνά στη δικαιοδοσία του.

Ειδικότερα την εκμετάλλευση των παραλιών αναλαμβάνουν τα κατά τόπους παραρτήματα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα οποία εδρεύουν σχεδόν σε κάθε ΔΟΥ της χώρας.
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα αναλάβει να κάνει τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες και να εισπράττει τα μίσθια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα συμβόλαια με τους δήμους είναι σε ισχύ και προέρχονται από δημοπρατήσεις θα ισχύουν μέχρι το πέρας τους.
Όσα συμβόλαια, όμως, έχουν συνταχθεί με συμφωνίες παραχώρησης μεταξύ δήμων και ιδιωτών θα ακυρωθούν και θα γίνει διαγωνισμός για την παραλία.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, επειδή οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των παραλιών αλλά και για τους ναυαγοσώστες, που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι ως εποχικοί, έχει αποφασίσει να αποδίδει το 30% του μισθώματος στους κατά τόπους δήμους για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.

Το πρόβλημα για τους δήμους, που ασκούν αυτήν την αρμοδιότητα από το 2001, ξεκίνησε το 2015, όταν το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση για τη χρήση του αιγιαλού από αυτούς, «ξηλώνοντας» στην ουσία όλο το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, στην απόφασή του το ΣτΕ κατακεραυνώνει τους δημάρχους για τον τρόπο με τον οποίον μέχρι τώρα αξιοποιούσαν τις παραλίες, κάνοντας λόγο για «προσβολή του περιβάλλοντος».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δήμαρχοι, στο βωμό του κέρδους, έχουν αφήσει επιχειρηματίες να λειτουργούν ασύδοτα στις παραλίες, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον.
Αυτό το δεδομένο παραδέχονται και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι τώρα, μέσα από την ΚΕΔΕ, αναζητούν τη χρυσή τομή με το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, έχοντας εναλλακτικές προτάσεις αλλά και προτεινόμενη ρύθμιση, ώστε να μην ισχύει η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες (από το aftodioikisi.gr) με το νέο νόμο που έχει καταρτισθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείο Οικονομικών:
– Οι παραλίες θα παραχωρούνται στους ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους δήμους  από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός θα υποστηρίζεται από το ίδιο μηχανογραφικό σύστημα και θα γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε δήμο ή ευρύτερη περιοχή.

– Ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα ποσοστά των εσόδων Δημοσίου και δήμων που σήμερα είναι 30- 70 με αποτέλεσμα από τα συνολικά 50 εκατ. του 2016 να εισπράξει το Δημόσιο 15 εκατ. και οι δήμοι 35 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με δεδομένο ότι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα η διαδικασία θα εξορθολογιστεί και αφετέρου θα σταματήσουν οι καταπατήσεις, με αποτέλεσμα τα έσοδα, όπως υπολογίζουν, να τριπλασιαστούν (σ.σ. δηλ. να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ), προτείνουν το ποσοστό αυτό να αντιστραφεί (70- 30).

Τονίζουν, δε, ότι με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα αυξήσουν σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδά τους από 35 εκατ. σήμερα σε 45 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι δήμοι αμφισβητούν ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι τόσο μεγάλη, και, επικαλούμενοι τα μεγάλα έξοδα που έχουν για τη συντήρηση των παραλιών αλλά και για την πληρωμή των ναυαγοσωστών, ζητούν τα ποσοστά να παραμείνουν αμετάβλητα.
– Το νέο νομοσχέδιο και η ΚΥΑ που θα εκδοθεί προσαρμόζονται απολύτως στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.

Με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και ο Απόστολος Λουλουδάκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, συναντήθηκαν χθες με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τόνισαν ότι:

– Το ν/σ πρέπει να βγει σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από τις αρχές Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για τους οποίους, δεδομένου ότι το σύστημα είναι νέο και άρα δεν είναι δοκιμασμένο, θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να ολοκληρωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με το παλαιό σύστημα με βάση το οποιο οι διαγωνισμοί γίνονταν απευθείας από τους δήμους, χρειάζονταν πάνω από ένα μήνα.

– Ζήτησαν η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί να ισχύσει για τρία και όχι για δύο χρόνια όπως προτίθενται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως τονίζουν, το 2019 είναι προγραμματισμένες οι εκλογές ΟΤΑ, και δεν μπορεί η νέα ΚΥΑ να εκδοθεί στις παραμονές τους.
Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *