Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ισπανία | Τριπλάσιος αριθμός επενδύσεων το 2021 | Ανάλογες οι προβλέψεις για φέτος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αφού οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ισπανία τριπλασιάστηκαν το 2021 στα 3,18 δισεκατομμύρια ευρώ, το τρίτο υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας συναλλαγών που έχει καταγραφεί ποτέ στην αγορά, το 2022 αποδεικνύεται ήδη εξίσου ισχυρό, σύμφωνα με έρευνα της Colliers, ειδικά με ένα δίκτυο από συμφωνίες, που πλησιάζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Συνολικά, πιστεύουμε ότι η τάση του προηγούμενου έτους θα συνεχιστεί και πως, εκτός λίγων εξαιρέσεων, δεν θα δούμε πολλές δυσχερείς συναλλαγές”, δήλωσε η Laura Hernando της Colliers. “Όπως έχει ήδη παρατηρηθεί, τα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την καταιγίδα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς είναι πολύ θετικά, όπως η παγκόσμια, ηγετική θέση της χώρας στον τουρισμό, η ισχυρή όρεξη των επενδυτών, η υπερβολική ρευστότητα με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, η υψηλή αγοραστική πίεση και οι πολλές ευκαιρίες επανατοποθέτησης”.

Τα σχήματα ξένων επενδύσεων ήταν οι κύριοι “παίκτες” στην αγορά. Όπως και τα τελευταία χρόνια, η διεθνής προέλευση των εξαγοραζόμενων κεφαλαίων ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς έφτασε τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 58% του συνόλου. Οι περισσότεροι από αυτούς τους “παίκτες” αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια προστιθέμενης αξίας, όπως η Brookfield, η Archer Capital, η Schroders, η Castlelake και η Lasalle Investments, που έχουν εδραιωθεί στην ισπανική αγορά.

Οι 10 κορυφαίοι επενδυτές ξενοδοχείων στη ισπανική αγορά

# Επενδυτές                      Ξενοδοχεία          Δωμάτια

1 Brookfield Asset Mgmt.                   4           2.236

2 Archer Hotel Capital                        1               200

3 Bankinter/GMA                                8            1.660

4 Schroders                                           2                461

5 Castlelake                                         10                539

6 Lasalle Investment Management  1                255

7  RLH                                                    1                 111

8 Blasson Property                                1                137

9 All Iron RE                                           8               367

10 Starwood Capital                              1               429

Ο όγκος των συμφωνιών στην Ισπανία πέρυσι περιελάμβανε ξενοδοχεία σε λειτουργία, ακίνητα που θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία και γη για ξενοδοχειακή χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την Έκθεση Επενδύσεων Ξενοδοχείων που διεξήγαγε η Colliers.

Πέρυσι, στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες συνολικά για 127 ξενοδοχεία και 22.249 δωμάτια, έναντι 68 ξενοδοχείων και 7.228 δωματίων το 2020. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν άλλες 18 συναλλαγές, που αφορούσαν ξενοδοχειακή γη και ακίνητα που θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία.

Μόνο τη διετία 2017 – 2018, υπήρξαν επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ισπανία που υπερέβησαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 26% υψηλότερο από το 2019).

Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη ανταγωνίστηκαν για τις περισσότερες προσφορές στον τομέα των αστικών ξενοδοχείων, ενώ οι Κανάριοι Νήσοι και οι Βαλεαρίδες ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί θερέτρων το 2021 για τους επενδυτές.

Η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη ήταν και πάλι οι κορυφαίοι αστικοί προορισμοί με 760 εκατομμύρια ευρώ  και 468 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 39% του συνόλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σημαντικές συναλλαγές, όπως η πώληση του Hotel Sofía και της Expo -στο πλαίσιο της πώλησης του Grupo Selenta στη Brookfield, η NH Collection Gran Calderón που αποκτήθηκε από τη Lasalle Investment και το Grand Hotel Central και το πρώην Tryp Apolo, που αποκτήθηκαν και τα δύο από τη Schroders, είναι μερικές μόνο από τις 23 συναλλαγές που έχουν καταγραφεί, οι οποίες οδήγησαν τη Βαρκελώνη σε υψηλό ετήσιο ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, η Μαδρίτη, με 10 συναλλαγές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή ενεργητικού. Το Hotel Edition εξαγοράστηκε από την Archer για περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί με την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ανά δωμάτιο. Το Hotel Bless εξαγοράστηκε από την RLH για πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά δωμάτιο.

Στον τομέα των παραθεριστικών ξενοδοχείων και θερέτρων, οι Κανάριοι Νήσοι και οι Βαλεαρίδες ήταν οι κύριοι προορισμοί, με ύψος επενδύσεων 633 εκατ. ευρώ και 541 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, που αντιπροσωπεύουν το 37% των συνολικών επενδύσεων. Η επενδυτική δραστηριότητα περιελάμβανε εκκρεμείς συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως την πώληση του H10 Punta Negra στην Blasson Property, για τη μετατροπή του στον τομέα της υπερπολυτελούς διαμονής και συναλλαγές από την RIU και την Grupotel.

Πέρα από τους τέσσερις κορυφαίους προορισμούς, αξίζει να επισημανθεί η Μάλαγα, καθώς μετά από ένα χρόνο αδράνειας, έγινε… μάρτυρας 13 ξενοδοχειακών συμφωνιών, αξίας 267 εκατομμυρίων ευρώ  το 2021, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς από την κοινοπραξία της Stoneweg και της Bain Capital του H10 Andalucía Plaza και της πώλησης των Hoteles Natali και San Fermín, τα οποία αποκτήθηκαν από κοινοπραξίες μεταξύ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων διαχείρισης (Zetland Capital και Fergus και Navis Capital και THB, αντίστοιχα).

Πέρυσι, σημειώθηκε επίσης αναβίωση των συναλλαγών χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα 12 συμφωνίες, που περιελάμβαναν 56 ξενοδοχεία και 9.375 δωμάτια συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εξαγορά της Selenta Group από την Brookfield έναντι 440 εκατ. ευρώ και η εξαγορά της μειοψηφικής θέσης που κατείχε η TUI στην κοινοπραξία της RIU. Επίσης, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας Victoria Hotels & Resorts από τη Meliá στους επενδυτές ιδιωτικής τραπεζικής της Bankinter και η είσοδος της Castlelake στο κεφάλαιο της Socimi Millenium Hotels για την ενίσχυση της ανάπτυξής της.

Στο τέλος του έτους, ολοκληρώθηκε μια νέα συναλλαγή χαρτοφυλακίου από την Perial, η οποία απέκτησε ένα πακέτο πέντε ξενοδοχείων B&B από την Corum, ενώ ανακοινώθηκε η αγορά άλλων τεσσάρων το 2022.

Οι 5 κορυφαίες συναλλαγές χαρτοφυλακίου

# Ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο         Ξενοδοχεία      Δωμάτια

1  Brookfield by Selenta Group                     4                 2.236

2  Riu acquires 49% of JV with TUI            8                 1.489

3  Victoria Hotels – Meliá, Bankinter         8                 1.660

4  Castlelake stake in Millenium                10                    539

5  Globales acquires Ola Hoteles                  3                    536

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *