athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Μακρυγιάννη – Κουκάκι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά,  δίδεται παράταση για ένα χρόνο (έως τις 11 Μαρτίου 2022) η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών λήγει αυτοδικαίως, εάν πριν τη λήξη της εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η αναστολή στην περιοχή ισχύει από την Άνοιξη του 2019 με απόφαση του τότε υπουργού κ. Σταθάκη και με τη νέα παράταση, οποιαδήποτε νέα απόφαση θα ισχύσει απο την Άνοιξη του 2022, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την ασφάλεια Δικαίου και την επενδυτική πολιτική της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο με απόφαση του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, δόθηκε παράταση για τρεις μήνες (ως τις 11/03/2021) στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

Όπως οριζόταν στην απόφαση, η αναστολή λήγει αυτοδικαίως, εάν πριν την λήξη της εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής, το οποίο στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τέλος, άγνωστο παραμένει αν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η ταπείνωση, κατά δύο ορόφους του ξενοδοχείου, επί της οδού Φαλήρου 5, με την προϊστορία της αδειοδότησής του, από το 2014, στην οποία έχει μιλήσει αναλυτικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, τον Απρίλιο 2020.

Όπως είχε δηλώσει η κα. Μενδώνη, στο ξενοδοχείο που έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, “…η πρώτη πράξη της ιστορίας ξεκινά το 2012, λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο χώρο. Είναι απόφαση του νυν προέδρου της Βουλής, τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα που έλεγε ότι: “Τα τελικά σχέδια πρέπει να ελεγχθούν ξανά από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ο όρος 7 της απόφασης». Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Το 2016  και το 2018 δόθηκαν άδειες από το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου το οποίο και  ολοκληρώθηκε. Το 2018 έγινε μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του ξενοδοχείου, το οποίο ακολουθούσε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και από κει και πέρα για το θέμα έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας και ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί και το θέμα στο ΚΑΣ, για να συζητηθεί και να εξεταστεί σε τι ύψος λογικά πρέπει να είναι αυτό το κτήριο. Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτήριο έπρεπε να είναι στα 24 μ ύψος συν βεβαίως τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει για διάφορα έργα, όπως μηχανήματα ή κάποιες πέργκολες κ.ά.”.

Και είχε πει ακόμη η υπουργός απαντώντας ως εξής στην ερώτηση αν θα πρέπει να γκρεμιστούν οι όροφοι και οι κατασκευές αυτές: “Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν. Κοιτάξτε, αυτή ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Παρόλα αυτά πρέπει κανείς να σκεφτεί ποιο είναι το μείζον αγαθό στην περιοχή…. Αυτό το θέμα δεν πέρασε ποτέ από το ΚΑΣ από το 2014 και μετά, όπως έπρεπε να περάσει. Κοιτάξτε, ο επιχειρηματίας τυπικά είχε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, από την Περιφερειακή Υπηρεσία, που του έλεγε ότι είσαι εντάξει. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος επιχειρηματίας είχε την απόφαση του 2014 στα χέρια του, που του έλεγε ότι τα τελικά σχέδια πρέπει να υποβληθούν στο ΚΑΣ, πράγμα που δεν έκανε”.

ksd Παράταση
adv

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *