rodos
Ρόδος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρατείνεται στη Ρόδο η σεζόν | Οι πτήσεις μέχρι και Δεκέμβριο | 8 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων το Nοέμβριο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεχώς παρατείνεται το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν στη Ρόδο, καθώς μεγάλοι τουρ οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν το νησί για το φθινοπωρινό-χειμερινό πρόγραμμά τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τρεις πτήσεις την εβδομάδα από γερμανικά αεροδρόμια προς τη Ρόδο θα πραγματοποιεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο FTI. Μάλιστα, ο εν λόγω τουρ οπερέιτορ προτίθεται να συνεχίσει να φέρνει τουρίστες στο νησί και τον Δεκέμβριο! Για όλες τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται έως τις 31 Οκτωβρίου, ο μεγάλος αυτός τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας προσφέρει ευνοϊκό πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει τις καλύτερες τιμές, δωρεάν ακύρωση έως 14 ημέρες πριν την αναχώρηση ή εγγύηση επιστροφής χρημάτων 14 ημέρες αργότερα και αποκλειστικές καμπάνιες ενοικίασης αυτοκινήτου στη Ρόδο.

Παράλληλα, η Jet2 με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα συνδέει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου (τουλάχιστον) τρεις φορές την εβδομάδα αεροδρόμια της Αγγλίας με αυτό της Ρόδου.

Από την άλλη, η TUI Αγγλίας θα πραγματοποιεί έως και τις 21 Νοεμβρίου τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς Ρόδο. Συνολικά δηλαδή, θα πραγματοποιούνται 11 πτήσεις την εβδομάδα από αεροδρόμια του εξωτερικού προς τη Ρόδο μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου συνεχίζει η TUI Αγγλίας με τον FTI, όπως όλα δείχνουν, να «ρίχνει» την αυλαία της σεζόν στις 30 Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο!

Όλα αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν. Λόγω της υψηλής ζήτησης που υπάρχει, δεν αποκλείεται να προστεθούν επιπλέον πτήσεις. Βέβαια και ο παράγοντας της «πανδημίας» αναμένεται να επηρεάσει εξίσου την τροπή των πραγμάτων. Εάν τα κρούσματα στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία, τις δύο αγορές που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον προορισμό με τουρισμό και το Νοέμβριο, δεν σημειώσουν μεγάλη αύξηση, δεν πρόκειται να τεθούν εμπόδια στην συνέχιση της τουριστικής σεζόν.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος εξελίσσεται σε ένα από τους δυνατούς μήνες (πρόβλεψη για 150.000 επισκέπτες) της Covid σεζόν, μίας σεζόν που δεν είχε βιώσει ποτέ στα χρονικά ο παγκόσμιος τουρισμός. Η Ρόδος αναγνωρίζεται ως ένας ώριμος τουριστικός προορισμός που κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία και αυτή η αναγνώριση αποτυπώνεται εμπράκτως στις αφίξεις και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με επαγγελματίες του τουρισμού, η σημαντική δυναμική που ανέπτυξε ο Οκτώβριος συνετέλεσε στην συνέχεια των πτήσεων και τον Νοέμβριο. Το περασμένο Σάββατο το αεροδρόμιο «Διαγόρας» δέχθηκε 11.000 επιβάτες πτήσεων εξωτερικού (τσάρτερ), αριθμός μεγαλύτερος ακόμη και από τα Σάββατα του Αυγούστου!

ksd Ρόδο
adv

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος επισημαίνει ένα ακόμη λόγο που θα μπορούσε να «σαμποτάρει» την…παράταση της σεζόν.
Όπως δηλώνει ο ίδιος (σχετική αναλυτική επιστολή έχει κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ) οι απεργίες των υπαλλήλων της ΥΠΑ, οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων, οι καθυστερήσεις, οι αποζημιώσεις των ταξιδιωτών, έχουν ως αποτέλεσμα να δυσανασχετούν οι τουρ οπερέιτορς και οι αεροπορικές εταιρείες.
Αναλυτικότερα ο κ. Ματσίγκος δήλωσε τα εξής: «Η μεγάλη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τον Οκτώβριο, έχει συμβάλει στη συνέχεια των πτήσεων μέχρι και το Νοέμβριο. Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Οκτώβριος θα έχει τις ίδιες αφίξεις με το Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν εταιρείες που συνεχίζουν μέχρι τα μέσα Νοέμβρη και άλλες μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι συνεπώς πραγματική η προοπτική να επεκταθεί η διάρκεια της σεζόν. Όμως απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της ΥΠΑ και αναστάτωση που προκαλείται στις πτήσεις, οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις των πτήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα να δυσανασχετούν οι τουρ οπερέιτορς που έχουν επεκτείνει τα προγράμματά τους μέσα στη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει πάση θυσία να μείνει ανοιχτός ο προορισμός. Θα είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2021. Τότε η επιμήκυνση μπορεί να μπει σε πιο σταθερές βάσεις. Πρέπει όμως όλοι να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Όλη η τοπική αγορά θα πρέπει να στηρίξει το εγχείρημα».

Τη στιγμή που ο ορίζοντας της τρέχουσας σεζόν παρατείνεται, έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν ξενοδοχεία και θα συνεχίσουν να κλείνουν τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται κυρίως για ξενοδοχεία τα οποία συνεργάζονται με μικρότερες αγορές οι οποίες σταματούν στα τέλη Οκτωβρίου τα ταξίδια (Βέλγοι, Ολλανδοί κλπ).

Οκτώ κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο τον μήνα Νοέμβριο 2020

Εξι νέοι κατάπλοι προστέθηκαν για τον μήνα Νοέμβριο στο πρόγραμμα προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής των αριθμό σε οκτώ.
Στο πρόγραμμα προσεγγίσεων του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6, προστέθηκαν τρεις νέες προσεγγίσεις με προορισμό το λιμάνι της Ρόδου, έπειτα από τροποποίηση του προγράμματός του, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη δύο προγραμματισμένες προσεγγίσεις για τις 22 Νοεμβρίου, της εταιρείας με τα κρουαζιερόπλοια, Poesia και Fantasia.

Η Regent Seven Seas Cruises έχει προγραμματίσει μια άφιξη στη Ρόδο του κρουαζιερόπλοιου Seven Seas Explorer στις 10/11/20, ενώ στις 3 και 18 Νοεμβρίου, αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Nautica της Oceania Cruises.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Mein Schiff 6, δεδομένων των συνθηκών, ελήφθη απόφαση να συνεχίσει τα δρομολόγιά του και τον μήνα Νοέμβριο, τροποποιώντας το πρόγραμμά του, στο οποίο περιλαμβάνονται τρεις προσεγγίσεις στη Ρόδο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πλοίο θα πραγματοποιήσει ακόμα τρεις κρουαζιέρες, πάντα με βάση το Ηράκλειο, μόνο στο Αιγαίο, εξαιρώντας την Κέρκυρα. Ετσι, το Mein Schiff 6 θα καταπλεύσει 4 φορές στο Ηράκλειο (8/11, 14/11, 21/11 & 28/11), 3 σε Πειραιά (10/11, 16/11 & 23/11) και Ρόδο (12/11, 18/11 & 25/11) και 2 στη Σούδα, στις 20 και στις 27/11/20.
Το πρόγραμμα ωστόσο μπορεί να παραταθεί, ή να τροποποιηθεί καθώς όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις της πανδημίας.
Η επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού στάθηκε ανέφικτη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι το νησί θα έχει δεχθεί συνολικά 10.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων το 2020, ενώ πέρυσι είχε δεχθεί 310.000!
Οι προγραμματισμένες για φέτος κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, ξεπερνούσαν τους 330 και ήταν εξαιρετικά πιθανό για τη Ρόδο φέτος, να υπερβεί τον περσινό αριθμό επισκεπτών, ωστόσο ο κορωνοϊός, τίναξε τον προγραμματισμό στον αέρα και πάγωσε τα πάντα.

Η Regent Seven Seas Cruises στο Αιγαίο το 2022

Η Regent Seven Seas Cruises δημοσίευσε το πρόγραμμά της για το 2022 και όπως προκύπτει, τρία πλοία της θα δρομολογηθούν στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρόδο και την Κω, στους προορισμούς της.

Seven Seas Explorer: Θα δρομολογηθεί στην ανατολική Μεσόγειο για όλη τη σεζόν και θα προσεγγίσει πέντε φορές τη Ρόδο (11/5, 31/5, 9/6, 26/8 & 28/10) και μια φορά την Πάτμο στις 29/5/22.

Seven Seas Voyager: Το πλοίο θα ταξιδέψει την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022, έχοντας προγραμματίσει έναν κατάπλου στη Ρόδο στις 10/5/22.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2021 οι επιβάτες που θα επιλέξουν διακοπές με κρουαζιερόπλοιο θα είναι σαφώς μειωμένοι καθότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν και την επόμενη τουριστική περίοδο. Ωστόσο, ως γνωστόν, η κρουαζιέρα, ως κλάδος απαιτεί προγραμματισμό άνω της διετίας.
Η επανεκκίνηση έστω και… δειλά της κρουαζιέρας, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εν μέσω τέτοιας κρίσης που ανάγκασε τις εταιρείες να κρατήσουν δεμένα τα πλοία τους και να χάσουν τεράστια ποσά σε όλο τον κόσμο.

Με βάση τις τάσεις πάντως, σημαντική μερίδα τουριστών δείχνει σαφή προτίμηση σε πλοία μικρότερου μεγέθους, συμπεριλαμβανόμενων ιστιοπλοϊκών και γιοτ, που προσεγγίζουν προορισμούς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τους οποίους τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν, μεταφέροντας μικρότερο αριθμό επιβατών, ανώτερης/ανωτάτης οικονομικής τάξης και επιπλέον τηρούνται ευκολότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για το λόγο αυτό θεωρείται δεδομένη η ένταξη στα μελλοντικά δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας που διαθέτουν στόλους μικρότερου μεγέθους πλοίων, νέων, μικρότερων ελληνικών προορισμών, τους οποίους σήμερα δεν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.

Οι μεγάλες εταιρείες, έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και έχουν ανακοινώσει ήδη τα προγράμματά τους για το 2022, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Η Azamara Cruises αυξάνει τα ταξίδια της στην ανατολική Μεσόγειο κι έτσι τα πολυτελή πλοία της θα προσεγγίσουν, μεταξύ άλλων και τη Ρόδο.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *