vroutsis

Παρατηρήσεις στο ασφαλιστικό από την υπό σύσταση Ελληνική Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων|Παραδείγματα Βρούτση|VIDEO

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ενόψει της  κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπό ίδρυση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ–ΕΣΥΤΚΑ–, κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση τις παρατηρήσεις της επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εστιάζονται σε δύο κυρίως θέματα, αυτό  της επανεξέτασης από το υπουργείο της εφαρμογής της μείωσης 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 €  και της  διατήρησης  στο νέο νομοσχέδιο του πλέον άδικου μέτρου που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, το οποίο επέβαλε ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη μονάχα το χρονικό διάστημα από 1-1-2002 και μετά.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα, απευθυνόμαστε προς εσάς ως Ομοσπονδίες μέλη της υπό ίδρυσης παραπάνω νέας Συνομοσπονδίας στον χώρο των τουριστικών καταλυμάτων με την επωνυμία  ΕΣΥΤΚΑ, ενός φορέα που εκπροσωπεί  χιλιάδες  μικρομεσαίους  τουριστικούς επιχειρηματίες των μεγαλύτερων  τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

Θέλουμε να αναφερθούμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.  Καταρχήν, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει ότι πρόκειται για ένα θετικό σχέδιο νόμου το οποίο συνιστά βελτίωση σε σχέση με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τώρα, του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, λύνοντας ζητήματα που ταλάνιζαν τις επιχειρήσεις μας επί χρόνια, κυρίως αυτά της διπλής και διαδοχικής ασφάλισης.  Αν και το γενικότερο πλαίσιο είναι αυτό, εντούτοις θέλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας τα εξής δύο σημεία:

  1. Στο άρθρο 27, προβλέπεται η γενικότερη ελάφρυνση των συντάξιμων αποδοχών για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται (περικοπή πλέον ποσοστού 30% της σύνταξης και όχι του 60% που προβλέπει ο ν. 4387/2016). Η εξοικονόμηση περισσότερων πόρων συνεπάγεται τη βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης, περισσότερα χρήματα δηλαδή για τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ η συγκεκριμένη τροποποίηση θα δράσει ευεργετικά και στα έσοδα του Δημοσίου (μεγαλύτερη συνέπεια στην διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση ληξιπρόθεσμων χρεών κ.α.).Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας για την διάταξη του σχεδίου νόμου που εξισώνει όλους τους συνταξιούχους μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.

Συγκεκριμένα, ο νέος «κόφτης» του 30% θα καταλαμβάνει πλέον και τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις (κάτω των 1.000 €), οι οποίοι μέχρι τώρα δεν υφίσταντο καμία περικοπή.  Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι πολλά μέλη μας εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, είναι μικροσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 € και ξαφνικά όλοι αυτοί θα χάσουν, χωρίς πειστικό λόγο, ένα σημαντικό τμήμα της σύνταξής τους, η οποία στηρίζει και την ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στις εκτός εποχικής λειτουργίας περιόδους.

  Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να επανεξεταστεί η εφαρμογή της μείωσης 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 € και να παραμείνει το υφιστάμενο πλαίσιο ως έχει τώρα.

  1. Με τις διατάξεις του άρθρου 28, διατηρείται το πλέον άδικο μέτρο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό που επέβαλε ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη μονάχα το χρονικό διάστημα από 1-1-2002 και μετά. Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση στην συνέπεια των ασφαλισμένων, να μην συνεκτιμάται ο εργασιακός βίος για τα έτη πριν το 2002, δηλαδή στις καλύτερες των εποχών, όπου οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν ενήμεροι και κάτι παραπάνω από συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. 

Συνέπεια του παραπάνω άδικου υπολογισμού είναι η δραματική μείωση της σύνταξης που προσδοκά ο κάθε ασφαλισμένος.  Θεωρούμε ότι, ο νέος νόμος που έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να διευθετήσει την συγκεκριμένη αδικία και συνεπώς να επανεισάγει το πλαίσιο που ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται βάσει του συνόλου του ασφαλιστικού βίου, αντί ενός γνήσιου χρονικού υποσυνόλου και μάλιστα αυτού, εντός του οποίου βιώσαμε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και ενός μεγάλου τμήματος της επιχειρηματικότητας.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις θέσεις μας αυτές, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Βουλή και εμείς είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

Για την Προσωρινή Διοίκηση της ΕΣΥΤΚΑ

Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών τουριστικών καταλυμάτων

Κερκύρας – Περικλής Κατσαρός

Θεσσαλίας Μαγνησίας Σποράδων – Θανάσης Σπύρου

Παγκρήτιας – Γιάννης Κουκουράκης

Ζακύνθου – Ανδρέας Κοτσώνης

Εύβοιας – Όλγα Βογιατζή

Πανελλήνιας ( Χαλκιδικής ) – Δημήτρης Χαδαλής

Πανελλήνια “Κύκλος” – Αντώνης Καρατάσος”.

Γ. Βρούτσης: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση ευνοϊκή για όλους -Με θετικό πρόσημο για κοινωνία, οικονομία, ανάπτυξη

Στην ακόλουθη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ενόψει της σημερινής κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής: «Ενόψει της σημερινής κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, παραθέτουμε πίνακες και παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα τα οφέλη των συνταξιούχων και τονίζουν ξεκάθαρα τις μεγάλες διαφορές του νέου ασφαλιστικού νόμου με το νόμο 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο τα οφέλη για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους που έχουν 30 ασφαλιστικά χρόνια και άνω είναι σημαντικά περισσότερα ενώ με το νέο σύστημα εισφορών η συντριπτική πλειοψηφία των ελ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα είναι ωφελημένη καθώς συνδυαστικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά της.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπως διαμορφώνεται πλέον, αφήνει στο παρελθόν το στρεβλό, άδικο και αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να σταθεί αρωγός των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και να ευνοήσει ιδιαίτερα τους σημερινούς και νέους εργαζόμενους ενισχύοντας την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και να καθιερώσει, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ένα νέο, σύγχρονο, ευέλικτο και δίκαιο περιβάλλον κοινωνικής ασφάλισης καλλιεργώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους τους ασφαλισμένους».

Τα παραδείγματα που ανακοίνωσε ο υπουργός, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Έτοιμη η πλατφόρμα

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης. Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

,Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Δίνουμε την δυνατότητα στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της χώρας να επιλέξουν ελεύθερα το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς τους ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας τους. Διαμορφώνουμε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον ασφάλισης με έντονα κοινωνικά και αναπτυξιακά στοιχεία, με ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Επιδίωξή μας είναι, όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ξανά στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτή, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, αντάξια των προσδοκιών τους».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *