crete

Παρέμβαση Αρναουτάκη, σύσκεψη όλων των φορέων στην Κρήτη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Παρέμβαση Αρναουτάκη εκδηλώθηκε σήμερα προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού κ.κ. Σταϊκούρα και Θεοχάρη, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πτώχευση του Thomas Cook, μετά την ευρεία συνάντηση που είχε με φορείς του τουρισμού, το βράδυ της Τετάρτης στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου συζητήθηκε και σχηματίστηκε ενιαίο πλαίσιο για την στήριξη στους επαγγελματίες του χώρου στο νησί.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι μέχρι αυτήν την ώρα οι επαγγελματίες έχουν υποστεί ζημιά μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά». Είπε χαρακτηριστικά: “Οταν ένα τέτοιο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα».

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει:
“Αγαπητοί κ. Υπουργοί,
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ύστερα από την πτώχευση της Thomas Cook, αλλά και θυγατρικής της εταιρείας.
Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτυπωθεί η νέα πραγματικότητα για τον τουρισμό στην Κρήτη, να υπολογιστούν οι ζημιές για τον κλάδο, αλλά πολύ περισσότερο για να προταθούν μέτρα που θα περιορίσουν τις συνέπειες, τόσο για τους ξενοδόχους της Κρήτης, τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο και βεβαίως όλους τους επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τη Συμμετοχή του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηρακλείου, του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου και του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η διάθεση για στενή συνεργασία μεταξύ των παραπάνω φορέων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των άμεσων και έμμεσων απωλειών από την πτώχευση της Thomas Cook, αλλά και την βελτιστοποίηση των παραμέτρων και συνθηκών που θα λειτουργήσει ο τουρισμός στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια αυτής της κρίσης.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα το κόστος των ανεξόφλητων και μόνο παραστατικών ξεπερνάει τα 100.000.000 €, ποσό πολύ μεγάλο για την αγορά της Κρήτης. Παράλληλα, οι άμεσες συνέπειες από την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού, έως την λήξη της φετινής σαιζόν, αλλά και οι έμμεσες, είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν από τώρα.
Με αυτά τα δεδομένα η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιεραρχεί και προτείνει προς τα αρμόδια Υπουργεία, δέσμη μέτρων, οι στόχοι των οποίων περιγράφονται παρακάτω. Αφού λάβετε υπόψη τις προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης, σας παρακαλούμε όπως προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν στην ανάληψη όλων των σχετικών πρωτοβουλιών προκειμένου:
1. Να διασφαλιστεί το γεγονός ότι, το σύνολο του τουριστικού εργατικού δυναμικού, το οποίο θα χάσει τη θέση του λόγω της παύσης εργασιών της Thomas Cook και με την διακοπή αυτή
θα απολέσει το δικαίωμα ένταξης του στις ευεργετικές διατάξεις του Ταμείου Ανεργίας, θα μπει με την απόλυσή του σε αυτό, ώστε ένα τμήμα της απώλειας εσόδων του, να ανασχεθεί. Παράλληλα, οι ίδιοι εργαζόμενοι, να έχουν ένα επιπλέον μήνα επιδότησης από το Ταμείο, καλύπτοντας, τις απώλειες του μισθού τους από το μήνα Οκτώβριο.
2. Να απαλλαχθούν οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις από κάθε υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. για τα μη εξοφλημένα Παραστατικά ή να συμψηφιστεί το ποσό του ΦΠΑ που έχει ήδη καταβληθεί. Σε περίπτωση δε που τα όποια παραστατικά εξοφληθούν, η καταβολή του ΦΠΑ να γίνει ακολουθώντας την εξόφληση τους. Η ίδια επακριβώς λογική, να ακολουθηθεί για κάθε φόρο ή τέλος, δημοτικό ή κρατικό, ο οποίος θα αφορά και πάλι στα ανεξόφλητα και μόνο παραστατικά, όπως τέλη παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη, εισφορά αλληλεγγύης και φυσικά να εξαιρεθούν αυτά, από κάθε πολιτική φορολόγησης εισοδήματος.
3. Να ρυθμιστούν σε ένα ενδεικτικό καθεστώς, τουλάχιστον 48 δόσεων, οι εισφορές των τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook, για τα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Χαιρετίζοντας την άμεση ενέργεια της Κυβέρνησης για την απαλλαγή από την απόδοση του τέλους διαμονής, με την αναμενόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου από 23-09 έως 10-10-2019, εμφανίζεται η ανάγκη αναστολής του τέλους διαμονής για το χρονικό εκείνο διάστημα που δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις της Thomas Cook. Σε περίπτωση που έχει ήδη αποδοθεί το τέλος διαμονής, να συμψηφιστεί με τρέχουσες ή μελλοντικές άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς την Πολιτεία.
5. Να δοθούν, σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Τράπεζες, για τους Πιστωτές Επιχειρηματίες αλλά και Εργαζόμενους, ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις, αναδιαρθρώσεις και κάθε άλλου είδους πιστοληπτική διευκόλυνση, π.χ. ρυθμίσεις δανειακών υποχρεώσεων.
6. Πέραν όσων απαιτούν πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να ενεργοποιηθεί κάθε νομοθεσία ή εγκύκλιος η οποία αφορά, στις εκπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων από τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω πτώχευσης της Thomas Cook ως αλλοδαπού τουριστικού πρακτορείου.
7. Να εξεταστεί, με πολλή προσοχή, χωρίς την δημιουργία ανεδαφικών προσδοκιών, η προοπτική ενεργοποίησης Ευρωπαϊκών μηχανισμών αποζημιώσεων, σε περιπτώσεις τέτοιου μεγέθους κρίσεων, π.χ. Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο / Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλοβοήθειας”.

Οι πράκτορες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε, ότι “Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αυτήν τη στιγμή το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε και εμείς και ο περιφερειάρχης είναι να διασωθούν οι εργαζόμενοι και από κει και πέρα να σωθούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και του χρόνου».

Η ζημιά…
money tourism copyright
money tourism copyright photo

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο κ. Λευτέρης Παπακαλιάτης, αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη, ο οποίος δήλωσε: «Η ζημιά είναι τεράστια για όλη την Ελλάδα. Πιστεύω με την βοήθεια όλων ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση. Χωρίς τη σύμπραξη όλων η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, τις δικές μας επιχειρήσεις, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκταση του Thomas Cook, το 50-55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του, υπάρχει σχέδιο, αλλά η βοήθεια είναι απαραίτητη.

“Εχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι η πολιτεία θα βοηθήσει. Εμείς έχουμε 300 περίπου ξενοδοχεία που συνεργαζόμαστε ως Thomas Cook και αυτό που γνωρίζω είναι ότι στα περισσότερα, αν όχι όλα, υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια, από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα» είπε ο κ. Παπακαλιάτης.

O Ν. Χαλκιαδάκης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης επισήμανε ότι μέχρι τις 6 του Οκτώβρη αναμένεται να κλείσουν 20 ξενοδοχεία, τα οποία συνεργάζονταν άμεσα με την Thomas Cook, διότι δεν θα έχουν πια πελάτες.

xalkiadakisΕίπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ζητήσει από το υπουργείο οι εργαζόμενοι να πάρουν ένα μήνα παραπάνω από το ταμείο ανεργίας και να μπουν άμεσα στο ταμείο. Επίσης, ζητήσαμε τη μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα μη εξοφλημένα τιμολόγια και τον δημοτικό φόρο έτσι ώστε να έχουμε και εμείς ελαφρύνσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Τη Δευτέρα, όπως ενημερωθήκαμε θα γίνει μια διυπουργική συνάντηση για το θέμα, οπότε νομίζω ότι θα έχουμε απάντηση».

Την αγωνία του εξέφρασε στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, που διευκρίνισαν ότι επιβάλλεται να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *