ΠΑΣΟΚ: Δεν μετράμε μόνο επισκέπτες, μετράμε και εργαζόμενους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο εργαζόμενος στον τουρισμό, ως εργαζόμενος βιομηχανίας που βρίσκεται σε κρίση. Απαιτείται ειλικρινής διάλογος, απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και διάθεση για συνεννόηση. Οφείλουμε να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν μας, ξεκινώντας πρώτα από τους ανθρώπους που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αυτόν, δημιουργώντας, πριν και πρώτα απ’ όλα συνθήκες εργασίας που διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση, οφείλει, πέρα από τα πυροτεχνήματα, κενού περιεχομένου (κατάργηση all inclusive), που έχει «πετάξει» κατά καιρούς, να αντιμετωπίσει άμεσα την σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορεί, από τη μια, να εμφανίζεται, ως προστάτης των εργαζομένων και από την άλλη, μπροστά στο κίνδυνο κατάρρευσης των κλαδικών συμβάσεων, να σιωπά. Σιωπούν, όμως, γιατί δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει ή σιωπούν γιατί εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Ας μας δώσουν την απάντηση οι ίδιοι. »
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Μενέλαος Μποκέας, Γραμματέα του Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, η οποία ακολουθεί:

“Τουρισμός: Δεν μετράμε μόνο επισκέπτες, μετράμε και εργαζόμενους!
Εν μέσω των σχετικών με το ασφαλιστικό συζητήσεων και της γενικότερης έλλειψης ενός οργανωμένου σχεδίου για μια βιώσιμη συμφωνία αλλά και ενός στρατηγικού πλάνου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας, διαδραματίζεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας η συζήτηση για τις νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αξίζει να αναφέρουμε ο τουρισμός αποτελεί, ίσως τον μοναδικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, που παρά τις αντιξοότητες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ανευθυνότητα της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, συνεχίζει να αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, και σύμφωνα με τις προβλέψεις υπάρχει αισιοδοξία για νέο ρεκόρ το 2016 (28 εκ. τουρίστες)και επομένως για νέα άφιξη εσόδων.
Λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, και παρά τις ευνοϊκές για τον τουρισμό προβλέψεις, οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι, όλης της χώρας, αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις του τουρισμού αντιμετωπίζουν μια παράλογη πραγματικότητα.
Εργοδότες αποχωρούν από τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης (πχ. Σύλλογοι Ξενοδόχων), με στόχο την αποφυγή των ευνοϊκών όρων και των αυξημένων σε σχέση με τη ΕΓΣΣΕ, βασικών μισθών και των επιδομάτων . Έτσι δημιουργείται το παράδοξο του να υπάρχουν επιχειρήσεις, που ασκούν την ίδια δραστηριότητα, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, γεγονός που δημιουργεί εργαζόμενους και εργοδότες, διαφορετικών ταχυτήτων. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη πρακτική ,αφενός, προκαλεί αθέμιτο και μη υγιή ανταγωνισμό, όσον αφορά στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , και αφετέρου δημιουργεί τεράστιες μισθολογικές αδικίες σε εργαζόμενους του ίδιου επαγγελματικού αντικειμένου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Ηράκλειο Κρήτης, ο μεγαλύτερος σύλλογος Ξενοδόχων της χώρας, είναι σε πλήρη διάλυση καθώς οι συνεχείς αποχωρήσεις μελών, ανάγκασαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε παραίτηση, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο της μη σύναψης νέας κλαδικής σύμβασης και άρα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν στον τουρισμό, στον πιο ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα τομέα-υπηρεσιών- που αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα μας, οφείλουμε να στηρίξουμε ένα από τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Τους πραγματικούς φορείς της ελληνικής φιλοξενίας.
Η κυβέρνηση και η υπουργός τουρισμού , που πελαγοδρομούν σε οτιδήποτε κι αν έχουν αναλάβει, είτε δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, είτε κάνουν τα στραβά μάτια ικανοποιώντας έτσι συμφέροντα επιχειρηματιών που αδιαφορούν για την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, βλάπτοντας έτσι την ίδια τη χώρα. Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους της συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά μπορεί να παρέμβει και να συντονίσει τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μπορεί και οφείλει να συντονίσει και να τονίσει την αναγκαιότητα της σύναψης νέων κλαδικών συμβάσεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα στον τουρισμού του 2016 και όχι του 2011 ή του 2012. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται, σήμερα, ο εργαζόμενος στον τουρισμό, ως εργαζόμενος μιας βιομηχανίας που βρίσκεται σε κρίση, γιατί πολύ απλά, ο τουρισμός ,πλέον, δεν βρίσκεται σε κρίση.
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε τη πολιτική βούληση να συνδράμουμε στο διάλογο με πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την σύναψη νέων κλαδικών συμβάσεων, που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά και θα δίνουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της τουριστικής/ξενοδοχειακής επιχείρησης και του τουριστικού προϊόντος, γενικότερα.
Τέλος, προτείνουμε να ληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αρθεί η «αναστολή» της διαδικασίας επέκτασης της ισχύος των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ μέσω της κήρυξής τους ως γενικά υποχρεωτικών. Θα είναι το πρώτο βήμα για να στηρίξουμε με πράξεις τον υγιή ανταγωνισμό και χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουρισμό και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *