expo

«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO 2016». Όλη η Πελοπόννησος μία έκθεση

ΦΟΡΕΙΣ

Η Τρίπολη υποδέχτηκε για πρώτη χρονιά  την Έκθεση “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO”, τη σημαντικότερη Έκθεση της Πελοποννήσου,  την Έκθεση που προβάλλει την παραγωγικότητα, τη εμπορική δραστηριότητα και την ενεργητικότητα της Ελληνικής Επιχείρησης. Τα Επιμελητήρια όλης της Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) ένωσαν τις δυνάμεις στη διοργάνωση της έκθεσης.

(φωτο:kalimera-arkadia.gr)

Παρέστη πλήθος επισήμων και πρόεδροι και εκπρόσωποι επιμελητηρίων. Το ΕΕΑ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της στο κτίριο Γ.Ε.Α στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους 250 και πλέον εκθέτες, Δήμους της Πελοποννήσου και φυσικά τον συνδιοργανωτή της έκθεσης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Αν.Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, στην πρώτη επίσημη παρουσία ως Αν. Υπουργός και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Λαρσινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε., Λατομεία – Έτοιμο Σκυρόδεμα, για τη σημαντική προσφορά του στην Πελοπόννησο και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.  Ο κ. Λαρσινός, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την βράβευση, ανέφερε ότι η αναγνώριση και η επιβράβευση αποτελούν πάντα συνιστώσες και ενισχύουν το κίνητρο για παραγωγικές δραστηριότητες. «Στη ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε αν υπάρχουν θετικά σημεία προς μίμηση ας αποτελέσουν παραδείγματα και για τον υπόλοιπο βιομηχανικό και εμπορικό κόσμο» τόνισε ο κ. Λαρσινός, ο οποίος στη συνέχεια αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους συνεργάτες και εργαζόμενους της εταιρίας για την στήριξή τους.

 

Ο συντονιστής της εκδήλωσης των εγκαινίων  κ. Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος έδωσε το σήμα της έναρξης των εγκαινίων, αφού καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους που κατέφθασαν  από όλη την Πελοπόννησο: Βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους  όλων των νομών της Πελοποννήσου, επίσημους κρατικούς φορείς, στρατιωτική ηγεσία,  εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και εκπροσώπους από τον τομέα του τουρισμού, σημαντικές παρουσίες του οικονομικού και πολιτικού τοπίου της Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Αναστάσιος Τζήκας και φυσικά Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Ελλάδας.

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό.

Κομβική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα  για την Πελοπόννησο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας στη διάρκεια των χαιρετισμού του, «Σκοπός μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μίας έκθεσης που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις τόσο της Πελοποννήσου όσο και όλης της χώρας, μια έκθεση με έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών της Πελοποννήσου και τη δημιουργία του brand «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», ανέφερε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της ομιλίας του ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη σύσταση ενός κοινού φορέα διαχείρισης της Πελοπόννησος EXPO από τα επτά Επιμελητήρια, ώστε να ταξιδέψει η έκθεση σε όλον τον κόσμο.Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κ. Φώτης Δαμούλος τόνισε: «Φιλοδοξία μας είναι η έκθεση να γίνει το εργαλείο ανάπτυξης που θα προβάλλει όλα τα αξιόλογα προϊόντα και υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας αλλά και τον φυσικό μας πλούτο στο εξωτερικό».

Ως ένα ενιαίο οικονομικό πεδίο χαρακτήρισε την έκθεση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας,  «Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και θεωρούμε ότι η οικονομία δεν έχει διοικητικά όρια. Η Πελοπόννησος πρέπει να ειδωθεί ως ενιαίο οικονομικό τοπίο. Εάν οι κυβερνήσεις δώσουν τον λόγο στα Επιμελητήρια, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουμε».

Μια σημαντική είδηση ανακοίνωσε στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος «Το Κτήμα Μερκούρη κατετάγη στα 100 σημαντικότερα οινοποιεία του κόσμου και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να σκύψουμε με ταχύτητα πάνω στα προβλήματα των επιχειρήσεων».

«Η έκθεση αυτή δοκιμάζει μια άλλη προσέγγιση που δείχνει την περιφερειακή συνείδηση που δείχνει τη συνεργασία που έχουν τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κΒασίλης Νανόπουλος.

Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα. Βασιλική Δερτιλή, επικεντρώθηκε στη στήριξη του Επιμελητηρίου Λακωνίας «με πολλή ψυχή η Λακωνία στηρίζει την Πελοπόννησος EXPO και από κοινού το Επιμελητήριο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ένταξή της στον κατάλογο των σημαντικών επιχειρηματικών εκθέσεων».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Μανιάτης επεσήμανε ότι ο στόχος της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» είναι  να ανεβάσει τον πήχυ ακόμα ψηλότερα. «Οι εκθέσεις είναι ισχυρό μέσον οικονομικής προβολής και η συγκεκριμένη έκθεση είναι έκθεση-σταθμός που στόχος είναι να εξελιχθεί σε μόνιμο μέσο συνεργασίας και να αναβαθμιστεί σε συμμετοχές αλλά και σε ποιότητα».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος μας έδειξε για άλλη μια φορά εμπιστοσύνη  με τη συμμετοχή του στην έκθεση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας ΑΛΦΑ EXPO κ. Άγγελος Καραμπίκας, υπογραμμίζοντας την άψογη συνεργασία που έχει με τα επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

O Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής χαρακτήρισε της έκθεση ως μια πρωτοβουλία που χωρίς ενδοιασμούς βάζει τα θεμέλια για την κατάκτηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου με στόχο ακόμη μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, σημειώνοντας «οι πολίτες παρακινούνται να γνωρίσουν νέα προϊόντα και επιχειρήσεις από διαφορετικές περιοχές, ένα παιχνίδι ανακάλυψης νέων εμπειριών, νέας γεύσης αρωμάτων και βέβαια μοναδικών τοπίων» .

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πορεία της επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά στη διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε: «η σημερινή έκθεση αποδεικνύει πως υπάρχουν υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξής της χώρας». Σημείωσε τέλος πως τα Επιμελητήρια, ως σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο, γιατί όλο το διάστημα της κρίσης έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος και έχουν δείξει πως μπορούν να τα καταφέρουν.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης  αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι αυτή η έκθεση αποτελεί φάρο για να μας δείξει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε τονίζοντας ότι « οι πολιτικοί οφείλουμε με τις πράξεις να δείχνουμε ποιοι είμαστε και να μην μένουμε στα λόγια». Στη συνέχεια έδωσε συγχαρητήρια στα επτά επιμελητήρια για την προσπάθεια τους αυτή και ιδιαίτερα στον κ. Γιάννη Μπουντρούκα, που ήταν ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας.

Στην ομιλία του, ο Αν.Υπουργός κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης εξέφρασε την ελπίδα η έκθεση να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθώντας τη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.

Επιστολή έστειλε ο Υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος  ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν παρών και έδωσε τις ευχές του για επιτυχία της έκθεσης

Τις ομιλίες έκλεισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης  «Το ταξίδι μας είναι μεγάλο αλλά εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Νιώθω ενθουσιασμένος και υπερήφανος, επειδή αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2011 παίρνει σάρκα και οστά, ξεπερνώντας μια τοπικιστική αντίληψη που υπήρχε για την ανάπτυξη, φτάσαμε σήμερα σε αυτό ο μεγάλο γεγονός. Η χώρα χρειάζεται άποψη, σχέδιο, αποφάσεις, καλές πρακτικές.»

 H ομιλία του Αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην Έκθεση, εξήρε την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου να διοργανώσουν από κοινού την Έκθεση. Εξέφρασε την ελπίδα η Έκθεση να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθώντας τη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η Έκθεση εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η Πελοπόννησος, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση επενδύσεων: «Ζητούμε εκείνες τις ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Το πρώτο μας μέλημα είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο – για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας – να διαμορφώσουμε το κατάλληλο ‘οικοσύστημα’, εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στάθηκε δε στην ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων – όπως μέσα από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) – τα οποία καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τα οποία, μέσα από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 7% που είχε αρχικά τεθεί για το 2016, όπως συνέβη και το 2015 με την απορρόφηση των πόρων της προηγούμενης περιόδου.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Χαρίτση
Η προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ζητούμε εκείνες τις αναγκαίες ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Όχι, όπως στο παρελθόν, μια ανάπτυξη σε σαθρές βάσεις, αλλά μια ανάπτυξη στηριγμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.

Το πρώτο μας μέλημα είναι λοιπόν να αντιστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Να διαμορφώσουμε δηλαδή το κατάλληλο «οικοσύστημα», εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα επιτρέπει επενδύσεις και θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Αυτό σημαίνει, από τη μια, παρεμβάσεις θεσμικές, για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Σε αυτή την ανάγκη στέκονται οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές με τους οποίους μιλάμε.

Από την άλλη, σημαίνει παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό πεδίο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, αλλά και να διαμορφώσουμε εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για το σκοπό αυτό έγινε, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους, ιδιαίτερα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και να προσελκύσουμε νέους πόρους, είτε άμεσα από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) είτε από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η απορρόφηση-ρεκόρ του προηγούμενου ΕΣΠΑ, χάρη στην εξυγίανση των προγραμμάτων που καταφέραμε και στον αγώνα δρόμου που εντέλει κερδίσαμε, κράτησε την ελληνική οικονομία το 2015.

Το 2016, η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ θα υπερβεί και πάλι κατά πολύ το στόχο που είχε αρχικά τεθεί (7%).

Συνολικά για τη νέα περίοδο, έχουμε προνοήσει, με τον έγκαιρο και προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος (καθυστερήσεις, ένταξη έργων με προβληματικά κριτήρια). Έχουμε ακόμη ανασχεδιάσει ριζικά τα προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Οι πρώτες δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ συνάντησαν τεράστια ανταπόκριση, από όλες τις περιοχές της χώρας, και από την Πελοπόννησο. Για την πρώτη δράση, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και θα αρχίσει σύντομα η χρηματοδότηση των σχεδίων που προκρίθηκαν.

Το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, το βασικό εργαλείο του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, το έχουμε ήδη εξειδικεύσει σε ποσοστό πάνω από 55% (ποσό 2,5 δισ. ευρώ), οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά νέων προσκλήσεων.

Συνολικά, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τη σημασία κάποιων μεγάλων επενδύσεων,  ρίχνουμε το κύριο βάρος στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που πριν λίγες μέρες ενεργοποιήθηκαν τα πρώτα και βασικά καθεστώτα του.

Προωθούμε λοιπόν νέα, σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα απαντούν στην αδυναμία πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και θα ενισχύουν τον προσανατολισμό τους σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τέτοια εργαλεία, που θα ενεργοποιηθούν άμεσα, είναι η πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) ή το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί σημαντική μόχλευση, με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, και να πολλαπλασιαστεί το ποσό που θα εισρεύσει στην πραγματική οικονομία (τα 900 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ εντός του 2016 για τα εργαλεία θα γίνουν 2 δισ. Εν γένει, τα 6,75 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα).

Ωστόσο, η ανάπτυξη της οικονομίας σε νέες βάσεις δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μονάχα ενός κεντρικού σχεδιασμού εκ μέρους μας. Οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, οφείλουν να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια  τους. Από μεριάς μας, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη δημόσια διαβούλευση των δράσεων που σχεδιάζουμε  και ζητούμε προτάσεις, ιδέες, πρωτοβουλίες».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *