Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 1,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία

ΦΟΡΕΙΣ

Κονδύλια ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για την «Καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης για άτομα με αναπηρίες».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ενέκρινε τη σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της οποίας 170 άτομα με αναπηρίες, αφενός θα λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης, αφετέρου θα αποκτήσουν τα εφόδια για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξή τους, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

«Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρίες, που δεν αφορά μόνο στην ενίσχυση των ιδίων, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις απέναντί τους, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Γι’ αυτό πέρα από τις δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης τουλάχιστον 170 ατόμων με αναπηρίες, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και δράσεις ενημέρωσης των δήμων, των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα σε δράσεις όπως τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και προγραμμάτων για τα άτομα με αναπηρίες και συναλλάσσονται μαζί τους, αλλά και στην άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων στο επίπεδο των εργοδοτών σχετικά με τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ίδιων των αναπήρων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με δυο κεντρικούς πυλώνες: Κοινωνία – Δικαιώματα και Εργασία – Κοινωνική Ένταξη. Μια παρέμβαση, που δίνει υπόσταση στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Πολιτεία με την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες:
1.Προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και ένταξη της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας στις περιφερειακές και τοπικές πολιτικές.
2.Προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην εργασία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *