©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περιορισμένες παραμένουν οι τουριστικές ροές στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αθήνα, Βιέννη, Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη. Οι ξενοδόχοι στην Ευρώπη ανασαίνουν με ανακούφιση: Ο κλάδος, ο οποίος έχει “υποφέρει” περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία του κορωνοϊού “βλέπει” εφέτος μια σαφή ανάκαμψη. Ορισμένα ελληνικά νησιά έχουν, ήδη, αναφέρει περισσότερους επισκέπτες από ό,τι το προηγούμενο έτος ρεκόρ 2019. Στις πόλεις, ωστόσο, η κινητικότητα δεν έχει αποκατασταθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ακόμη και πρώην πόλοι έλξης επισκεπτών, όπως η Βαρκελώνη ή η Βενετία, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ο Carlos Cendra από την ισπανική εταιρία συμβούλων τουρισμού Mabrian αναφέρει την αδρανή δραστηριότητα των Ασιατών τουριστών, καθώς και τους μειωμένους επισκέπτες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μόλις τώρα αρχίζουν να κάνουν εκ νέου κρατήσεις.

Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει αρνητικό πρόσημο στα επαγγελματικά ταξίδια. Πολλές εταιρίες που έχουν μειώσει δραστικά τα έξοδα ταξιδιού τους κατά την πανδημία, προφανώς συνεχίζουν να επιθυμούν να διεξάγουν ένα μεγάλο μέρος των συναντήσεών τους εικονικά. “Η βιομηχανία είναι ομόφωνη σε αυτό”, λέει ο Philip Moscoso, ειδικός στον τουρισμό στην ισπανική επαγγελματική σχολή IESE. Η απουσία επαγγελματιών ταξιδιωτών αποτελεί ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους ξενοδόχους. “Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα ανά ημέρα από τους τουρίστες, καθώς νοικιάζουν αίθουσες συνεδριάσεων ή παραγγέλνουν πρωινό στα δωμάτιά τους”, εξηγεί ο κ. Moscoso.

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις

Σε Ιταλία και Γαλλία αγνοούνται οι τουρίστες από την Κίνα και τη Ρωσία

Αντιμέτωποι με τα ρεύματα των τουριστών στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Ρώμης μεταξύ της Φοντάνα ντι Τρέβι και του Πάνθεον, ορισμένοι Ρωμαίοι σχεδόν νοσταλγούν την εποχή της κορύφωσης της πανδημίας, όταν η Αιώνια Πόλη ήταν όλη δική τους. Ωστόσο, το σημερινό επίπεδο τουρισμού απέχει πολύ σε σύγκριση με εκείνο πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Μιλώντας σχετικά η Marina Lalli, πρόεδρος της ένωσης Federturismo, λέει: “Το 2019, η Ρώμη ήταν ειλικρινά επιβαρυμένη. Σήμερα απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό σημείο”.

Τον Φεβρουάριο, περίπου 400 από τα 1.250 ξενοδοχεία ήταν ακόμη κλειστά. Ακόμη και το Πάσχα, σύμφωνα με την κα. Lalli, περίπου 150 ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά και πιθανότατα δεν θα ανοίξουν καθόλου.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι πασχαλινές δραστηριότητες ήταν καλές, ιδίως στις πόλεις που είναι γνωστές για τους θησαυρούς τέχνης τους, όπως η Βενετία ή η Φλωρεντία. Εκτός από τους Ιταλούς, στις δύο ιταλικές πόλεις αφίχθησαν  πολλοί παραθεριστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και κάποιοι Αμερικανοί.

Ωστόσο, δύο σημαντικές κατηγορίες ταξιδιωτών για τον τουρισμό της Ιταλίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, θα εξακολουθήσουν να απουσιάζουν, λέει η κα. Lalli: “Δεν περιμένουμε κανέναν Ασιάτη για ολόκληρο το έτος εξαιτίας της πανδημίας”. Επιπλέον, και οι Ρώσοι θα παραμείνουν εκτός λόγω του πολέμου. Οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία, αν και δεν είναι τόσο σημαντικοί για την Ιταλία από άποψη αριθμού, αφήνουν πολλά χρήματα στη χώρα.

money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη και στο Παρίσι, μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου, οι εικόνες των Κινέζων που περπατούν στα Ηλύσια Πεδία με τις τσάντες Chanel ανήκουν στο παρελθόν. Και εδώ, επίσης, λείπουν οι Ρώσοι επισκέπτες. Μια παρηγοριά για τη βιομηχανία πολυτελείας είναι ότι οι Αμερικανοί επιστρέφουν σιγά-σιγά: Με ποσοστό 12%, αποτελούν ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ταξιδιωτών.

Το ένα τέταρτο του συνόλου των επισκεπτών του Παρισιού είναι σήμερα Γάλλοι, δηλαδή διπλάσιοι από ό,τι συνήθως. Αντίθετα, παρατηρείται μικρή κίνηση στα επαγγελματικά ταξίδια. Σε κανονικές εποχές, αποτελούν το ήμισυ της πληρότητας των ξενοδοχείων στο Παρίσι, αλλά τώρα εξακολουθούν να είναι σπάνια. Από την αρχή του έτους, τα ξενοδοχεία είναι πιο γεμάτα τα Σαββατοκύριακα απ’ ό,τι τις καθημερινές, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στον τουρισμό MKG.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Ιταλία. Οι μεγάλες εκδηλώσεις, όπως οι εμπορικές εκθέσεις και τα συνέδρια, μόλις αρχίζουν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Αλλά πολλά επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως τα σύντομης διάρκειας για μια απλή συνάντηση, δεν θα είναι πλέον δυνατά στο μέλλον, σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής ένωσης. Το Μιλάνο, η χρηματοοικονομική και επιχειρηματική μητρόπολη της χώρας, θα μπορούσε να επηρεαστεί περισσότερο από αυτό.

Ελλάδα: Ελπίδα για τους Αμερικανούς

Πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα ήταν πλήρως κλεισμένα το Πάσχα. Σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Ρόδος, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ήδη περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος ρεκόρ 2019.

Στην Αθήνα, ωστόσο, οι κρατήσεις ξενοδοχείων εξακολουθούν να είναι κατά 25% χαμηλότερες από την περίοδο πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι παραθεριστές κάνουν κρατήσεις ιδιωτικών καταλυμάτων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) προωθεί τώρα τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, ο Οργανισμός  θέλει να θέσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη “στο ίδιο επίπεδο με άλλους γνωστούς προορισμούς τριημέρου, όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη”.

Η διαφήμιση προορίζεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία της πόλης, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία επειδή, εκτός από τους τουρίστες, απουσίαζαν και οι εταιρικοί ταξιδιώτες.

Παρά τις μάλλον αδύναμες κρατήσεις, μέχρι στιγμής, οι ξενοδόχοι της Αθήνας δεν έχουν ακόμη χάσει τις ελπίδες τους για μια ισχυρή καλοκαιρινή και φθινοπωρινή σεζόν, επειδή τα ταξίδια στην πόλη συνήθως κλείνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι μακρόχρονες διαμονές.

Η τουριστική βιομηχανία έχει μεγάλες ελπίδες για την αμερικανική αγορά. Οι τρεις μεγάλες, αμερικανικές, αεροπορικές εταιρίες American, Delta και United προσφέρουν αυτό το καλοκαίρι περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα από ποτέ. Συνδέουν την Αθήνα απευθείας με τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, την Ουάσινγκτον και την Ατλάντα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι Αμερικανοί τουρίστες περνούν μερικές νύχτες στην Αθήνα πριν ταξιδέψουν σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

Ισπανία: Φωτεινό σημείο ο Μάρτιος

Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, οι δραστηριότητες στα ξενοδοχεία των ισπανικών πόλεων εξακολουθούσαν να είναι κατά 35% χαμηλότερες από το επίπεδο του 2019, ενώ τα ξενοδοχεία στις παράκτιες περιοχές είχαν “μόνο” 28% λιγότερους επισκέπτες.

Με την πλήρη κατάργηση των περιορισμών και το άνοιγμα όλων των μουσείων, θεάτρων και αιθουσών τέχνης, ο τουρισμός της πόλης ανακάμπτει επίσης σιγά-σιγά στη χώρα. Τον Μάρτιο, ήταν μόλις 14% κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία και συνεπώς σχεδόν ακριβώς στο επίπεδο των παράκτιων περιοχών (μείον 13%). Αντίστοιχα με το Παρίσι, πολλοί ντόπιοι οδήγησαν την ανάκαμψη στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Σύμφωνα με την ισπανική τουριστική ένωση Exceltur, οι Ισπανοί έκαναν ξανά ταξίδια Σαββατοκύριακου στις μητροπόλεις.

Αυστρία: Θάνατος στα ξενοδοχεία της Βιέννης

Η Βιέννη είναι ιδιαίτερα συγκλονισμένη: Πολλοί ξενοδόχοι στην πρωτεύουσα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την υγειονομική κρίσης. Σήμερα υπάρχουν 16% λιγότερες ξενοδοχειακές μονάδες από ό,τι πριν από την πανδημία. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κλινών έχει μειωθεί κατά 8%.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας στήριξε γενναιόδωρα τον τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χωρίς τη βοήθεια αυτή, ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία θα είχαν αφανιστεί.

Το πρώτο τρίμηνο, οι διανυκτερεύσεις στη Βιέννη ήταν 56% χαμηλότερες έναντι του 2019, που ήταν και το προηγούμενο έτος ρεκόρ με 17,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Η Βιέννη υποδέχεται ένα ευρύ μείγμα επισκεπτών. Το 25% έως 30% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιούνται από μη Ευρωπαίους τουρίστες. Ο προσοδοφόρος συνεδριακός τουρισμός έχει, επίσης, σημαντική οικονομική βαρύτητα. Ωστόσο, μεγάλα συνέδρια δεν πραγματοποιούνται ακόμη στη Βιέννη κι αυτό θα πάρει χρόνο,  όπως διαβεβαιώνει ο Norbert Kettner, επικεφαλής του Τουρισμού της Βιέννης.

 

 

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Περιορισμένες παραμένουν οι τουριστικές ροές στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *