money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι Βρετανοί θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2019, αλλά θα ξοδέψουν λιγότερα…

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο αριθμός των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες έχει αυξηθεί σεπριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη Holiday Confidence, της First Rate Exchange Services.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές σκοπεύουν να μην ξοδέψουν περισσότερα ή ακόμα λιγότερα αν μπορούν, από ό, τι ξόδεψαν φέτος.

Ο δείκτης, που καταρτίζεται και παρακολουθείται 5 χρόνια από την FRES,  είναι ένα σύνθετο σύνολο έξι υποδεικτών που προέκυψαν από μια έρευνα σε περισσότερους από 5.000 ενήλικες, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης Holiday Intention, είναι δύο βαθμούς, από το ιστορικό υψηλό του, που ήταν τέσσερα χρόνια πριν.

Ο συνολικός Δείκτης Εμπιστοσύνης παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που είναι και το υψηλότερο σημείο τριετίας.

Ωστόσο, οι τρεις δείκτες δαπανών – ο Δείκτης Κόστους Κρατήσεων, ο Δείκτης Travel Money και ο Δείκτης Δαπανών Προορισμού – έχουν μειωθεί, οι πρώτοι κατά δύο πόντους σε ετήσια βάση και οι άλλοι κατά ένα σημείο το καθένα.

Ο Liam Hodge, επικεφαλής της First Rate Exchange Services, χαιρέτισε τα αποτελέσματα του τελευταίου δείκτη εμπιστοσύνης των διακοπών ως “καλό λόγο για την αισιοδοξία του κλάδου των ταξιδιών”. Και συμπλήρωσε: “Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος – είτε το κόστος των ίδιων των διακοπών, είτε το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουν, αλλά με την προ των πυλών έλευση του Brexit, θα πίστευα ότι οι άνθρωποι θα ήταν πιο αρνητικοί”.

Σημείωσε παραλλαγές στην πρόθεση κατά ηλικία, λέγοντας: “Ο πληθυσμός 55 και πλέον δείχνει προθυμία να δαπανήσει περισσότερα – τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών είναι πιο “τεντωμένα”, σκοπεύουν να πάνε διακοπές ,αλλά αυτή είναι η ομάδα που επιθυμεί να πληρώσει λιγότερα.”

Ο Hodge περιέγραψε την διαπίστωση ότι οι καταναλωτές δεν σχεδιάζουν μείωση της διάρκειας των διακοπών, ως “έκπληξη”. Αλλά είπε: “Οι άνθρωποι λένε τι θα ήθελαν να κάνουν. Όταν φτάνουν στο να κάνουν την κράτηση των διακοπών, μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τόσα πολλα, οπότε πιθανώς θα παρατηρήσουμε ελαφρά μείωση της διάρκειας”.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας είχε επηρεάσει την απόφαση διακοπών, ενώ το 20% των 18-24 ετών, δήλωσε ότι είχε.

Η έρευνα έδειξε ότι «Τρεις στους πέντε (60%) των 18-24 ετών σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το επόμενο έτος».

Ένας στους επτά (14%) των 18-24 ετών που σκοπεύουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό δήλωσε ότι θα ξοδεύουν λιγότερα για την κράτηση του ταξιδιού, σε σύγκριση με μόνο το 5% των άνω των 55 ετών.

Ομοίως, ένας στους δέκα 18-24 δήλωσε ότι σκοπεύει να δαπανήσει λιγότερα στο θέρετρο, σε σύγκριση με το 4% των άνω των 55 ετών.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων, η First Rate ανέφερε:

  • Συχνότητα διακοπών: Το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που αναφέρει ότι θα κάνει μόνο ένα ταξίδι για διακοπές στο εξωτερικό το επόμενο έτος, αυξήθηκε κατά μία μονάδα, στο 41%, ενώ αυτοί που σχεδιάζουν δύο ταξίδια, μειώθηκαν κατά δύο μονάδες, στο 34%.
  • Διάρκεια διακοπών: Η έρευνα διαπίστωσε αύξηση του ποσοστού των παραθεριστών που προγραμματίζουν ταξίδια στις 8-13 ή 15 διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δείκτης διάρκειας των διακοπών κατά μία μονάδα.
  • Έξοδα διακοπών: Οι παραθεριστές σκοπεύουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Υπάρχει πραγματική άρνηση στην πληρωμή υψηλότερων ποσών για τις κρατήσεις. Επίσης, θα έχουν μαζί τους λιγότερα μετρητά στο ταξίδι, ώστε να μην ξοδέψουν περισσότερα όταν φτάσουν στο θέρετρο τους”.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παραθεριστές ηλικίας 25-34 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν τα σχέδια διακοπών τους από ό, τι άλλες ηλικιακές ομάδες και το 40% των όσων έχουν παιδιά, αισθάνονται ότι το αυξανόμενο κόστος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδιά τους, συγκρινόμενο με το 32%, όσων δεν έχουν παιδιά .

Τέλος αύξηση 3% σε ένα χρόνο, στο 37%, σημείωσε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 για διακοπές,  “εάν ο καιρός είναι καλός”.

Ολόκληρη η έρευνα, εδώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *