ECONOMY

Ποια δίκαιη ανάπτυξη; Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση!

ΜΟΝΕΥ

Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ 29 αναπτυγμένων οικονομιών καταγράφει η Ελλάδα στο δείκτη της δίκαιης ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης μειώθηκε κατά 7,87% την πενταετία από το 2011 έως το 2015.
Στην πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών βρίσκεται η Νορβηγία, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, ενώ στην 28η θέση είναι η Πορτογαλία και στην 27η η Ιταλία.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η χώρα μας έχει χειρότερη βαθμολογία ακόμα και από αναπτυσσόμενες οικονομίες, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση.

Τονίζεται επίσης η ανάγκη αναμόρφωσης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, όχι μόνο ώστε οι νέοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας, αλλά και για να μειωθεί η ανισότητα ευκαιριών που αντιμετωπίζουν όσοι προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι πρέπει να καταπολεμηθούν η διαφθορά και η γραφειοκρατία, με στόχο και να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες να βγουν από την παραοικονομία και να προσφέρουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο να διευρυνθεί επίσης η φορολογική βάση και θα ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα υστερεί στους περισσότερους από τους 15 πυλώνες που, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, αποτελούν τους πυλώνες της Δίκαιης Ανάπτυξης, την οποία μάλιστα ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση. Στους περισσότερους από τους 15 πυλώνες, που κατά τους συντάκτες της έκθεσης στηρίζουν τη Δίκαιη Ανάπτυξη, η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, πίσω από πλήθος αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες κινούνται δυναμικά τα τελευταία χρόνια.

Ειδική αναφορά γίνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, που διαιωνίζει τις ανισότητες ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχότερα νοικοκυριά, στο απαρχαιωμένο μοντέλο κατάρτισης σε μια χώρα με τεράστια ανεργία των νέων, στην ουσιαστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που επιμένουν εν μέσω βουνών από νομοθετικές ρυθμίσεις που δήθεν τις περιορίζουν, καθώς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Σχεδόν σε όλους τους πυλώνες της Δίκαιης Ανάπτυξης η Ελλάδα υστερεί, χωρίς ενίοτε να ευθύνονται τα μνημόνια», αναφέρουν στελέχη που διάβασαν την έκθεση του WEF.

Στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης με τις ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκεται η Ισλανδία (στην 4η θέση), που χρεοκόπησε προ δεκαετίας. Κατά τα άλλα, η πεντάδα των χωρών με την πλέον Δίκαιη Ανάπτυξη συμπληρώνεται από: Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Δανία.

Στις τέσσερις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκεται ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός Νότος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σε Ελλάδα και Ισπανία η κατάσταση, μάλιστα, δείχνει τάσεις χειροτέρευσης, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ προς τα κάτω κινούνται Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.

Ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης προκύπτει από τη βαθμολογία κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.

Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα. Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

ΠΗΓΗ : Κέρδος online

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *