money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια στην Ελλάδα προωθεί η κυβέρνηση στη Βρετανία

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα από τον Μάιο χρησιμοποιώντας «πιστοποιητικό – διαβατήριο εμβολιασμού», σύμφωνα με ρεπορτάζ των  The Times του Λονδίνου, το οποίο αναπαράγεται εκτενώς από τον βρετανικό Τύπο.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσεις τις διαδικασίες για την καθιέρωση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει την είσοδο των Βρετανών υπηκόων στην Ελλάδα, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί διευκόλυνσης εισόδου στην χώρα, όσων είναι πιστοποιημένοι ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Με το πιστοποιητικό αυτό,δεν θα υπάρχει καραντίνα για όσους εισέρχονται στην χώρα. Αυτή τη στιγμή όσοι ταξιδεύουν από την Βρετανία προς την Ελλάδα, πρέπει να επιδείξουν αρνητικό PCR που θα πρέπει να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξη, rapid test και καραντίνα 7 ημερών, από την οποία “εξέρχονται” με νέο PCR. Αντιστοίχως για όσους επιστρέφουν στη Βρετανία απαιτείται αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες 72 ώρες, ένα δεύτερο rapid – γρήγορο τεστ κατά την άφιξη και καραντίνα για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνουν εξέταση PCR για να τερματίσουν την καραντίνα.

ksd Πιστοποιητικό
adv

Όπως αναφέρουν οι The Times, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει στο ελληνικό υπουργείο Τουρισμού ότι η διαδικασία εμβολιασμού στην Βρετανία, είναι τόσο προχωρημένη που οι Βρετανοί παραθεριστές θα μπορούσαν να σώσουν την κερδοφόρα καλοκαιρινή ελληνική τουριστική σεζόν. Κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα, αποτελώντας την δεύτερη εθνικότητα μετά τους Γερμανούς ταξιδιώτες.

Σχεδιάζεται ένα σύστημα πιστοποίησης με πιστοποιητικό –  διαβατήριο εμβολιασμού, ανέφερε η εφημερίδα και ήδη τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, εργάζονται για την υλοποίηση του διαβατηρίου εμβολιασμού, ταξιδιώτες σε χώρες που μπορεί να το απαιτήσουν ως προϋπόθεση εισόδου.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι συζητούν τι είδους απόδειξη θα πρέπει να φέρουν οι Βρετανοί ότι έχουν εμβολιαστεί. Οι τουρίστες θα πρέπει επίσης να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ που θα πρέπει να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα θέρετρα ελπίζουν σε μια επανεμφάνιση Βρετανών τουριστών που αναμένεται να εξαργυρώσουν κουπόνια για πακέτα διακοπών που ακυρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Τα πρώτα στοιχεία του εμβολιασμού, σύμφωνα με τους The Times, υποδηλώνουν ότι μειώνει την μετάδοση και την σοβαρότητα της νόσησης και αυτό έχει επαναφέρει την συζήτηση σχετικά με το εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να έχουν περισσότερη ελευθερία.

Η πορεία των εμβολιασμών

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ακόμη ότι θα έχει εμβολιάσει όλα τα άτομα άνω των 50 ετών πριν από τις 6 Μαΐου, καθώς ο πρωθυπουργός Τζόνσον σχεδιάζει την “πορεία προς την ελευθερία”. Ο αθλητισμός και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα επιστρέψουν πρώτοι, μετά τα σχολεία στις 8 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την πίεση από τους Tories για να επιταχύνουν τη χαλάρωση του κλειδώματος στη Βρετανία. Μάλιστα έχει ζητηθεί να αρθούν όλοι οι περιορισμοί όταν έχουν δοθεί και οι δύο δόσεις, σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών.

Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, δήλωσε στους The Times: «Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένας αγαπημένος προορισμός διακοπών για τους Βρετανούς, και με το ποσοστό εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πέραν αυτής, οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα είναι από τους πλέον ενδεδειγμένους από πλευράς ασφάλειας, να ταξιδέψουν εδώ από τον Μάιο”.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, ήταν αισιόδοξος για ένα προσοδοφόρο καλοκαίρι, με ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού.

Και Δανία – Σουηδία

Στο μεταξύ μετά την Δανία και η Σουηδία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «διαβατήριο εμβολιασμού» έως το Καλοκαίρι, εφόσον καθιερωθεί μία αντίστοιχη διεθνής πρακτική, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες το βράδυ.

«Εφόσον η Σουηδία και οι γειτονικές χώρες αρχίσουν ξανά να ανοίγουν τις κοινωνίες τους, είναι πιθανό να απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια ή πιθανόν και για τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες», ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός ψηφιοποίησης Αντερς Ιγκεμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εφαρμόσουν ένα πρώτο είδος «διαβατηρίου εμβολιασμού» έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα πιστοποιητικά θα προορίζονται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και στα εστιατόρια, στην περίπτωση της Δανίας.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *