pitsilis
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής

Ποιοι μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της Εφορίας

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Επτά στους δέκα ελέγχους που θα διενεργηθούν εντός του 2019 από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις Δ.Ο.Υ., θα αφορούν υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ σε αυτό το δείγμα, για έναν στους τέσσερις, το πρώτο σκανάρισμα θα γίνεται αναφορικά με το εάν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις την τελευταία τριετία.

Το 2019, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάθε άλλο παρά με το δεξί μπήκε. Τα έσοδα τον πρώτο μήνα του έτους εμφάνισαν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο, εξέλιξη η οποία μπορεί μεν να αποδειχθεί συγκυριακή αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό στον εισπρακτικό μηχανισμό.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι οριακά υψηλότερες από τις υποχρεώσεις (3,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%), τα καθοδικά ρίσκα διευρύνονται (αποφάσεις ΣτΕ, χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το 2,5%) και περιθώριο να χαθεί ακόμη και ένα ευρώ από τα προϋπολογισμένα έσοδα δεν υπάρχει.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα την περασμένη εβδομάδα σε εφοριακούς και τελωνειακούς ζητώντας τους να είναι σε εγρήγορση, ενώ έβαλε την υπογραφή του στην απόφαση που ορίζει ότι εντός του 2019 θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π. και Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με την απόφαση, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70%θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των παραπάνω ελέγχων, ορίζει η απόφαση, θα αφορούν κατ’ αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Προ ημερών άλλωστε, έτερη απόφαση του Γ. Πιτσιλή όριζε πως «το έτος 2019 θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. (Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων) τουλάχιστον 620 έλεγχοι-έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης, η κατανομή των οποίων θα οριστεί με το υπό έκδοση Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπει ότι θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι, με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, ενώ προωθείται η διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ. Στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι όσα στοιχεία την «ενδιαφέρουν» να βρίσκονται στη διάθεσή της, χωρίς αναζήτηση, με αυτόματη ενημέρωση του Μητρώου φορολογουμένων.

Στην κορυφή των ελεγκτικών στόχων βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε ακίνητατα οποία εμφανίζονται προς βραχυχρόνια μίσθωση στις διάφορες πλατφόρμες και περισσότεροι από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών. Την «τιμητική» τους θα έχουν, όπως κάθε χρονιά, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης και τουρισμού, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία, αλλά και όσοι επιδίδονται στο σπορ των αποδείξεων-μαϊμού και των «λειψών» αποδείξεων μόνο μέσω των POS, ιδίως μετά την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού (28 Φεβρουαρίου).

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *