“Πόλεμος” Airbnb κατά της πόλης του Σαν Φρανσίσκο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η εταιρεία ενοικίασης κατοικιών Airbnb κατέθεσε αγωγή κατά της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, επιχειρώντας να μπλοκάρει την εφαρμογή από την 1η Αυγούστου νόμου, που απαγορεύει την μίσθωση κατοικιών, εάν οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι καταχωρημένοι στα σχετικά δημοτικά μητρώα.

Οι νομοθέτες του San Francisco θέσπισαν το νόμο νωρίτερα αυτό το μήνα σε μία προσπάθεια τους να καταπολεμηθεί η κρίση των καταλυμάτων στην πόλη, αλλά το Airbnb και οι τεχνολογικές ομάδες συνηγορίας υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες παραβιάζουν το Νόμο Περί Αξιοπιστίας στις Επικοινωνίες (CDA).

«Αυτή η νομοθεσία αγνοεί την πραγματική κατάσταση της αγοράς και θα βλάψει χιλιάδες κατοίκους του San Francisco που εξαρτώνται από το Airbnb. Παραβιάζει, επίσης, την ομοσπονδιακή νομοθεσία», δήλωσε το Airbnb σε μία καταχώρηση ιστολογίου αναγγέλλοντας τη αγωγή. «Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το Airbnb και δεν το κάνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την κοινότητα των οικοδεσποτών και των επισκεπτών μας.» .

Το San Francisco απαιτεί ήδη οι οικοδεσπότες του Airbnb να περάσουν από μία αυστηρή διαδικασία εγγραφής που περιλαμβάνει την απόκτηση άδειας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, την δια ζώσης εγγραφή, τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με το πότε οι επισκέπτες κοιμούνται στο σπίτι (σε αντίθεση με το πότε κοιμούνται οι ιδιοκτήτες) και μία λίστα με όλα τα έπιπλα στο σπίτι που ένας πελάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει, ως και τα σεντόνια και τις πετσέτες.

Η διαδικασία έχει ως στόχο να βοηθήσει την πόλη που “υποφέρει” από έλλειψη ενοικιαζόμενων κατοικιών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες, “Αποσύρουν” τα σπίτια από την αγορά και τα διαθέτουν  αποκλειστικά στην υπηρεσία της Airbnb. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού κερδίζει περισσότερα χρήματα, αλλά ταυτόχρονα στερεί το απόθεμα καταλυμάτων από μία πόλη που χρειάζεται απεγνωσμένα, όση περισσότερη στέγαση μπορεί.

Δικαιολογημένα, πολλοί οικοδεσπότες δεν επιλέγουν να περάσουν από την “δύσκολη” διαδικασία εγγραφής – και ο νέος νόμος εξαναγκάζει το Airbnb, καθώς πρέπει να ελέγχει εάν οι ιδιοκτήτες είναι πιστοποιημένοι. Αν όχι, η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 1.000 δολαρίων την ημέρα, ανά κατάλυμα.

Το Airbnb ξεκίνησε μία εκστρατεία ζητώντας από τη “γενέτειρά” του να απλοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής, αλλά η εταιρεία θα κάνει επίσης τον αγώνα της και στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν, η Airbnb υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος παραβιάζει το Κεφάλαιο 230 του Νόμου Περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες (CDA), ο οποίος προστατεύει τις ιστοσελίδες από το να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενο που παρέχεται από τους χρήστες τους. Η Airbnb υποστηρίζει ότι η πόλη θα πρέπει να καταλογίζει την ευθύνη στους οικοδεσπότες για την εγγραφή τους κι όχι στους ίδιους. «Αντί να τιμωρούν το Airbnb για τη δημοσίευση παράνομων καταχωρήσεων, η πόλη μπορεί να επιβάλει τη νομοθεσία βραχυπρόθεσμων μισθώσεών της απευθείας στους οικοδεσπότες που την παραβιάζουν» δηλώνει σε κατάθεσή της η Airbnb.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Πόλης δήλωσε: «Η Airbnb αποτελεί μία κοινότητα αγοράς για τους ανθρώπους για να προσθέσουν, να ανακαλύψουν και να κάνουν κράτηση σε μοναδικούς χώρους ανά τον κόσμο μέσω της κινητής τους συσκευής ή του διαδικτύου. Είτε πρόκειται για ένα διαμέρισμα για μία νύχτα, είτε για ένα κάστρο για μία εβδομάδα ή για μία βίλα για έναν μήνα, το Airbnb ενώνει τους ανθρώπους σε μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες κάθε οικονομικής κλίμακας με πάνω από 500.000 καταχωρήσεις σε 33.000 πόλεις και 192 χώρες.» .

Το πλήρες προφίλ των ομάδων υπεράσπισης του Airbnb, όπως το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων και το Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας, έχουν συμφωνήσει με τη νομική ανάλυση του Airbnb . Η νομοθεσία «πηγαίνει σαφώς ενάντια στα όσα αναφέρονται στο Κεφάλαιο 230», έγραψε σε μία καταχώρηση ιστολογίου ο Gautam Hans, συνήγορος πολιτικής της CDT.

Παρ’ όλα αυτά, το Γραφείο Εισαγγελίας της Πόλης του San Francisco ισχυρίζεται ότι το Airbnb ερμηνεύει εσφαλμένως τη CDA. «Καμία εκκρεμότητα διατάγματος στο San Francisco δεν τιμωρεί τις πλατφόρμες φιλοξενίας για το περιεχόμενο των χρηστών τους. Στην πραγματικότητα, δεν ρυθμίζει καθόλου το περιεχόμενο των χρηστών – αλλά ρυθμίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της ίδιας της πλατφόρμας φιλοξενίας.», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Πόλης, Matt Dorsey. «Η επαλήθευση των πληροφοριών που ήδη απαιτούνται από μία οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι απλά ένα καθήκον.» .

Η CDA προστατεύει από την ευθύνη το YouTube όταν οι χρήστες του μεταφορτώνουν βίαιο περιεχόμενο και το eBay όταν οι πωλητές του χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για το εμπόριο παράνομων προϊόντων, αλλά η Εισαγγελία της Πόλης υποστηρίζει ότι το Airbnb είναι περισσότερο μία ηλεκτρονική επιχείρηση και λιγότερο μία φυσική. «Είναι η ίδια αρχή που ισχύει και για τους διαδικτυακούς πωλητές αλκοόλ και τσιγάρου. Οι επιχειρήσεις που πωλούν αυτά τα προϊόντα έχουν τη νομική υποχρέωση να εξακριβώνουν την ηλικία των πελατών τους, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικό κατάστημα είτε για κατάστημα στην διπλανή γωνία, έτσι ώστε να μην πωλούν αλκοόλ και τσιγάρα σε παιδιά. Είναι, επίσης, υποχρεωμένοι να ελέγχουν τις πληροφορίες που ήδη απαιτούνται για την οργανωμένη επιχειρηματική τους δραστηριότητα.», πρόσθεσε ο Dorsey.

Εκτός από το  Κεφάλαιο 230 περί παραβίασης, της CDA, η Airbnb ισχυρίζεται επίσης ότι το San Francisco δεν θα πρέπει να απαιτεί από την εταιρεία να παραδίδει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της χωρίς δικαστική κλήτευση. Η Airbnb υποστηρίζει ότι η απαίτηση της πόλης να αποκαλύπτει τα στοιχεία της εγγραφής των χρηστών του παραβιάζει επίσης τον Νόμο Περί Διατήρησης Αρχείου Επικοινωνιών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *