Πολιτιστικός περίπατος με οινο-γευσιγνωστική εμπειρία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Eλλάδα είναι μια από τις πιο σημαντικές   οινοπαραγωγικές  χώρες  στον κόσμο. Ο ελληνικός οίνος, το κρασί για τους Έλληνες,  είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό προiόν, είναι άρρηκτα  δεμένο με τους μύθους και τις παραδόσεις  αυτού του τόπου.
Αρχετυπικά είναι συνδεδεμένος με τη  λατρεία του Διονύσου και της εκστατικής συντροφιάς του, των Σειληνών , των Σάτυρων και των Μαινάδων, στους μύθους των οποίων  θ’ αναφερθούμε εκτενώς.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, όπου  κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή βρέθηκαν άπειρα θραύσματα αμφορέων που μαρτυρούν την ύπαρξη αποθήκης κρασιού στο χώρο.  Στο μουσείο το οποίο βρίσκεται στην Αρχαία Αγορά, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε και κάποια από τα αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή τους ζωή για τη πόση και τη φύλαξη του κρασιού.

Στη συνέχεια κάτω από τον επιβλητικό ίσκιο της Ακρόπολης θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν  τη λατρεία του Διονύσου, τη γέννηση του θεάτρου και της Φιλοσοφίας καθώς και  τη σπουδαιότητα του οίνου στη  καθημερινή ζωή  των αρχαίων Ελλήνων.

Περνώντας στο «Βρυσάκι»  που βρίσκεται  δίπλα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, θα συνεχίσουμε την συζήτηση αναλύοντας  θέματα όπως την καταγωγή του οίνου, τις Αρχαίες ποικιλίες πού αναφέρονται στον ¨Ομηρο και στον Ησίοδο, τις αρχαίες μεθόδους παραγωγής και φυσικά την παρουσία του κρασιού στους μύθους και στην τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι τη Βυζαντινή εποχή.

Για το τέλος θα φυλάξουμε το καλύτερο την οινο- γευσιγνωσική δοκιμή των πιο χαρακτηριστικών  Ελληνικών ποικιλιών και θα μπορέσουμε να μάθουμε να διακρίνουμε τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ποικιλιών όπως του Μοσχοφίλερου, του Ασσύρτικου, του Αγιωργίτικου, του Ξινόμαυρου.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τη Νατάσα Κανελλοπούλου (Αρχαιολόγο-Ιστορικό Τέχνης-Ξεναγό) για την Attica Terra Walks στο πλαίσιο πιλοτικών  πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης-Δημιουργός της Attica Terra Walks).

Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα: δωρεάν

Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη

 Ημερομηνία: Κυριακή 15 Μαίου 2016, ώρα 11:00 πμ
Σημείο συνάντησης:
“Βρυσάκι,Χώρος Τέχνης και Δράσης”
Βρυσακίου 17, Πλάκα
(Δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδρομή εισιτήρια σε Αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία καθώς και αναψυκτικά).

Τέλος διαδρομής: Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Απευθύνεται σε: ενήλικες

(Δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδρομή εισιτήρια σε Αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία καθώς και αναψυκτικά).
Επικοινωνία :                                                                                                           www.atticaterrawalks.com
email: [email protected]

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *