corfu_ksd_copyright
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικός Σεπτέμβριος 2022: Υπό την αιγίδα ΕΟΤ τα Φεστιβάλ Γαλατσίου Κέρκυρας Χίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τρεις σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις που προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό κινήτρων στη χώρα μας, θέτει υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Πρόκειται για το «Φεστιβάλ 5 ηπείρων» που θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Βεΐκου, το «Διεθνές φεστιβάλ πόλης Κέρκυρας» και το «Μεσαιωνικό φεστιβάλ Χίου». Οι τρεις εκδηλώσεις στοχεύουν αντίστοιχα στην παγκόσμια προβολή του υψηλού επίπεδου υπηρεσιών και υποδομών που προσφέρει η Αττική, την φιλοξενία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης διεθνώς στην Κέρκυρα αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής της Χίου.

1. Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώσει το 4ο «Φεστιβάλ 5 Ηπείρων», που θα διεξαχθεί από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Άλσος Βείκου Γαλατσίου Αττικής. Θα είναι μία γιορτή γεμάτη ήθη, έθιμα, παραδόσεις, χρώματα, ήχους, γεύσεις και κουλτούρες των χωρών όλου του κόσμου. Δρώμενα, εκδηλώσεις και μαγειρικές που αισιοδοξούν να μας ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σύλλογοι από όλο τον κόσμο θα έρθουν στην Αθήνα από τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρικής και την Ευρώπη ενώ αναμένονται επιβεβαιώσεις και από άλλες περιοχές του πλανήτη. Ήδη έχουν ανταποκριθεί οι: Ρουμανία, Γεωργία, Αίγυπτος, Τσεχία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ζάμπια, Ακτής Ελεφαντοστού, Ινδία, Αρμενία.

Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουν κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, χορό, μουσική ή θεατρικό που αντιπροσωπεύει τη χώρα τους, τον πολιτισμό τους. Θα παρουσιάζουν επίσης παραδοσιακά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης και θα κερνούν παραδοσιακό φαγητό της χώρας τους, με σκοπό να ενημερώσουν για τον πολιτισμό και την ιστορία τους, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών των λαών.

Η Είσοδος θα είναι Ελεύθερη για το κοινό, καθώς και η συμμετοχή όλων όσοι θα συμμετέχουν.

2. Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2022-2023», περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το Σεπτέμβριο του 2022 & το 2023, και φιλοδοξεί να φέρει την πόλη της Κέρκυρας στο επίκεντρο των πρωτοποριακών ιδεών και των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων.

Οι εκδηλώσεις του εν λόγω φεστιβάλ θα υλοποιηθεί σε δύο ετήσιους κύκλους που διαρθρώνονται σε έξι Θεματικές Κατηγορίες Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Δρώμενων ως ακολούθως:

• Παραστατικές Τέχνες (3 παραστάσεις χορού και 3 παραστάσεις θεάτρου),

• Εικαστικές τέχνες (2 εκθέσεις ζωγραφικής, 1 έκθεση γλυπτικής και 2 εκθέσεις φωτογραφίας)

• Μουσική (1 φεστιβάλ – 5 συναυλίες jazz, 1 φεστιβάλ – 5 συναυλίες φιλαρμονικών, 1 φεστιβάλ – 5 συναυλίες χορωδιών, 1 διαγωνιστικό φεστιβάλ – 3 συναυλίες τραγουδιού και 1 φεστιβάλ – 3 συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής και μουσικής πληροφορικής & ηχητικών τεχνών).

• Λογοτεχνία – Ποίηση (1 ποιητική εκδήλωση και 1 εκδήλωση λογοτεχνίας)

• Γαστρονομία (4 διαφορετικές εκδηλώσεις)

Το φεστιβάλ θα λάβει χωρά σε όλο το νησί της Κέρκυρας καθώς έχουν επιλεγεί διάφορες τοποθεσίες όπως η παλιά πόλη της Κέρκυρας που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco έως και το νεοκλασικό Μον Ρεπό.

• Οπτικοακουστικές τέχνες (13ήμερο Φεστιβάλ Χαρτογραφικής Προβολής σε Υπαίθριο χώρο και 13ήμερο Πρωτότυπης Καλλιτεχνικής Δημιουργία στις Οπτικοακουστικές Τέχνες.

3. Tο «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ» διοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου μεταξύ 2-4 Σεπτεμβρίου 2022 στο κάστρο Χίου & στα Μαστιχοχώρια.

Περιλαμβάνει σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που στοχεύουν να εμπνεύσουν να διασκεδάσουν και να ενώσουν εποχές ,τοπία, μνήμες ανθρώπων, μέσα από μια διαδρομή που ξεκινάει από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές της Χίου και τα αρχιτεκτονικά της μνημεία .

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην πλατεία του Κάστρου της Χίου με μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής ,ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές. Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και την εικαστική επιμέλεια ο καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ. Τα 18 κοστούμια που θα παρουσιαστούν την βραδιά αυτή φορεμένα έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στη συνέχεια στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα οπερατικό συγκρότημα, τους OPERATICAL, που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού. Οι συντελεστές της παράστασης θα φορούν κοστούμια εποχής, δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή Λάσκαρη, με παράλληλη έκθεση στα Μεστά & στους Ολύμπιους.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα δοθούν διαλέξεις του Ιωάννη Μετζικώφ και του Μανώλη Βουρνού (με θέμα την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο)στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” και θα εγκαινιαστεί η έκθεση κοστουμιών του Ιωάννη Μετζικώφ.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα στην πλατεία των Ολύμπιων και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με ιππότες ,πριγκίπισσες ,ξιφομάχους και μελωδούς με έναν διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους τρόπο. Στη εκδήλωση θα συμμετέχει η Παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη. Θα ακολουθήσει στην πλατεία του χωριού Μεστά γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα.

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ η Βορειοαιγαιοπελαγίτισσα Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει στο Βοτανικό κήπο Νενήτων, σημείο συμβολικό με θέα όλη την Χίο και όλο το Αιγαίο σε μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Tagged

1 σχόλιο στο “Πολιτιστικός Σεπτέμβριος 2022: Υπό την αιγίδα ΕΟΤ τα Φεστιβάλ Γαλατσίου Κέρκυρας Χίου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *