RODOS

Πόλος έλξης η Ρόδος και στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Όπως ακριβώς ταιριάζει σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, γιόρτασε και φέτος η Ρόδος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2018. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά εξάλλου καθώς η Ρόδος εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του τουρισμού και να αποτελεί αγαπημένο τόπο για εκατομμύρια επισκέπτες.

Ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με χορευτικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και  εικαστικές εκθέσεις, έλαβε χώρα στην πόλη της Ρόδου και σε πολλές δημοτικές ενότητες του νησιού και το οποίο διήρκεσε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η κορυφαία εκδήλωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2018 στη Ρόδο, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στην πλατεία Δημαρχείου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, κατοίκων και τουριστών.

Με την υπερηφάνεια που νοιώθει ο πρώτος πολίτης του νησιού, ο Δήμαρχος Ρόδου, για το νησί και τους ανθρώπους του, έναν τόπο  με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό χιλιετιών, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καλωσόρισε τους επισκέπτες τονίζοντας μεταξύ άλλων:

FOTIS«Ο Τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ρόδου. Στο πλαίσιο της σημαντικής συνεισφοράς του Τουρισμού γενικότερα στην οικονομία του τόπου μας, θεωρούμε απαραίτητο με την ευκαιρία της Ημέρας Τουρισμού να υπογραμμίσουμε την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων του τουρισμού, και όλων των απασχολουμένων σε αυτό, με στόχο τις «365 μέρες Τουρισμό», που αποτελεί και κυβερνητική πολιτική.

Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα απαραίτητα έργα υποδομών και να στηρίζουμε δράσεις, που αναδεικνύουν το νησιωτικό μας σύμπλεγμα, τις ομορφιές, την ιστορία, τις τέχνες και τις παραδόσεις, με στόχο την περαιτέρω προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας της Ρόδου, που θα προσελκύσει τον ποιοτικό και τον εναλλακτικό τουρισμό όλη τη διάρκεια του έτους».

Αναφερόμενος δε στο μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2018 που επισήμως έχει ως θέμα “Τουρισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός” , την αξιοποίηση δηλαδή των τεχνολογικών εξελίξεων προς όφελος του τουρισμού, υπογράμμισε:

«Η τεχνολογική πρόοδος έχει πολλαπλασιάσει με γεωμετρική πρόοδο τις δυνατότητες των ανθρώπων να ενημερώνονται και να κάνουν ταξιδεύουν πιο ανεξάρτητοι και πιο γρήγορα. Καταργώντας αποστάσεις, σύνορα και διαχωριστικές γραμμές του πραγματικού κόσμου, η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας γέννησε νέους δρόμους επικοινωνίας, έκφρασης, πληροφόρησης, ανταλλαγής απόψεων, απόκτησης γνώσης και εμπειριών με τρόπο διαδραστικό, αμφίδρομο, έντονα συμμετοχικό και περισσότερο άμεσο. Στους εικονικούς αυτούς χώρους και στις διαδικτυακές κοινότητες συμμετέχουμε, δημιουργούμε, κινούμαστε, ως πολίτες του κόσμου, μέσα από ένα είδος οικουμενικής, «κοινής γλώσσας».

Στο πλαίσιο αυτό οι προκλήσεις και οι ανάγκες επιτάσσουν την ανάγκη προσαρμογής και χρήσης ψηφιακών εργαλείων άμεσα σε κάθε τομέα που συμβάλλει στην προώθηση, στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.  Η νέα δυναμική γενιά, ενισχυμένη με την γνώση, την εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση, έχει αποκτήσει τις δεξιότητες εκείνες, που τους επιτρέπουν να δημιουργούν εξυπνότερα και φθηνότερα, να προχωρούν και να αναπτύσσονται σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.  Ο Δήμος Ρόδου δίδει έμφαση στις συνεργασίες, στην συμμετοχή για την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του προορισμού. Εμπλουτίζει με κάθε τρόπο και με κάθε δράση την συνολική εμπειρία του επισκέπτη, την φιλοξενία και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου έχουν ως κύριο γνώμονα την ανάδειξη του νησιού ως μοναδικού προορισμού όχι μόνον το καλοκαίρι, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ως δημοτική αρχή, κατανοώντας εγκαίρως εδώ και χρόνια το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη ζωή όλων, κατοίκων και επισκεπτών, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Ρόδος να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες της».

Ακολούθησε μία σύντομη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη, του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρου Συρόπουλου, με θέμα «Οι απαρχές του Τουρισμού του τουρισμού από την αρχαιότητα».

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη βραδιά του Σάββατου στη Ρόδο δυστυχώς ανάγκασε τους ιθύνοντες να αναβάλλουν την παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών προβολής και  προώθησης του τουρισμού στη Ρόδο, στο πλαίσιο του φετινού μηνύματος  της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (World Tourism Day 2018) που είχε ως θέμα “Τουρισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη γιορτή. Φίλες και φίλοι της Ρόδου, κάτοικοι του νησιού, επισκέπτες, τουρίστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Δημαρχείου, απολαμβάνοντας τη βόλτα τους καθώς γύρω τους υπήρχαν πάγκοι με όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου και οργανοπαίχτες με παραδοσιακούς ελληνικούς σκοπούς.

Θαύμασαν επίσης χορευτικά από τα μπαλέτα Beriozka- Ensemble Foklorique Russe από τη Ρωσία, Saranga School of Dance ( Saranga Kalayathanaya)  από τη Σρι Λάνκα και Ensemble Florile Bucovinei  από τη Ρουμανία, καθώς και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Το Καμάρι», τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, το Σύλλογο Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς» και τον Μορφωτικό Σύλλογο Προμάχων Αριδαίας «Οι Προμάχοι».

Στους επισκέπτες προσφέρονταν μελεκούνια, κρασί και αναψυκτικά από ντόπιους επιχειρηματίες. Οι επισκέπτες γιόρτασαν μαζί τους την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σε μια ξεχωριστή και επιτυχημένη γιορτή που μόνον η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου ξέρει να διοργανώνει.

Πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις είχαμε επίσης και σε άλλες δημοτικές ενότητες της Ρόδου. Πλήθος τουριστών παρακολούθησε τις  εκδηλώσεις που είχαν παραδοσιακό άρωμα και φιλοξενήθηκαν στις κεντρικές πλατείες Ρόδου, Ιαλυσού, Θεολόγου, Λίνδου, Φαληρακίου και στα Στεγνά Αρχαγγέλου.  Παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά ποτά, να γνωρίσουν παραδοσιακά ήθη και έθιμα του τόπου, αλλά και να χορέψουν τοπικούς χορούς.

Οι τοπικοί παραγωγοί που παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην κεντρική εκδήλωση της Ρόδου, στην πλατεία Δημαρχείου, αλλά και όσοι ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό που πρότειναν την … άλλη Ρόδο, ήταν:

RIDING CLUB OF RHODES KADMOS – Λάκης Χατζηβασιλείου, Natura Rodos–Σταύρος Κάλλας, dm natural farming rhodes- Μιχάλης Δραμουντανής, Απόστολος Διμέλης (Λαδόμυλος), Rhodes Adventures outdooractivities(Carolien Brix), Rodos Cycling – Πολυζώης Δρίβας, Sports Tourism Greece, Rhodes Windsurfing, Kitesurfing & sailing Academy- Αχιλλέας Τζίμας, Νεκταρία -Σμαράγδη Λεντάκη, Κυριάκος Διαμαντής Electra, CYCLES FIDUSA – Γιώργος Βογιατζής & ΣΙΑ 0.Ε., Παρασκευή Μακρή (λουκουμάδες), ΙΑΛΥΣΟΣ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *