hotel

Πολύ ψηλά οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, στην “πρωτοπορία” η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ

Η μεγαλύτερη ζήτηση στα ξενοδοχεία από το 2000 καταγράφεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της MKG Colsulting.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα “Ενώ το 2016 χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Ευρώπης, το 2017 παρουσιάζει σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα, με ποσοστό πληρότητας αυξημένο κατά περισσότερο από 2 μονάδες. Αυτή η αύξηση στην πληρότητα μαζί με τις – ελαφρώς – υψηλότερες τιμές (+ 2,5%), επέτρεψαν στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) να αυξηθούν κατά 5,7% απόδοση που είχαν να δουν οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι από το 2011”.

Σύμφωνα με την MKG, οι αποδόσεις εμφανίστηκαν ισχυρότερες σε όλες τις μεγάλες αγορές. Οι χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) συνεχίζουν να επωφελούνται από τη δυναμική τους για διακοπές αναψυχής που τους επιτρέπει να προσελκύουν πελάτες από όλη την Ευρώπη.

Νικητές αναδείχθηκαν οι Πορτογάλοι ξενοδόχοι που είδαν αύξηση του RevPAR κατά 18,8%, κυρίως λόγω αύξησης της μέσης τιμής (+ 14,5%). Η Γαλλία και το Βέλγιο, από την πλευρά τους, καταγράφουν καθαρή αύξηση μετά το 2016, ξεπερνώντας τις επιπτώσεις των επιθέσεων που διατάραξαν σημαντικά την ελκυστικότητά τους (οι Βρυξέλλες στη χώρα του Βελγίου και το Παρίσι και η Νίκαια στη Γαλλία). Οι συνέπειες του Brexit δεν έχουν, ακόμη, εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιθέτως το RevPAR που καταγράφηκε από τους ξενοδόχους αυξήθηκε κατά 5,6%. Ωστόσο, υπήρξε έντονη επιβράδυνση της ζήτησης μετά την ανακοίνωση του Brexit στα τέλη Ιουνίου 2017.

Η Γερμανία και η Αυστρία παρουσίασαν βελτίωση που, όμως, δεν συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Για τη Γερμανία αυτό εν μέρει εξηγείται από τις εκδηλώσεις, που ήταν πολύ σημαντικές για την πορεία του 2016. Πράγματι, αρκετές μεγάλες διετείς ή τριετείς εκθέσεις στο Μόναχο και το Ντίσελντορφ πραγματοποιήθηκαν το 2016, αλλά όχι το 2017. το 2017 ως χρονιά σηματοδοτήθηκε από την απότομη άνοδο στην πληρότητα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (71,8% το 2017). Η αύξηση παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η τελευταία αρνητική μεταβολή του RevPAR παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *