kountoura

Πόροι 300 εκ. ευρώ στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την ενεργοποίηση  πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς,  παρουσίασαν  η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου, κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Εξ αυτών, τα 120  εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας  νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά. Μαζί με  το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα. Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε ο κ. Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δις. ευρώ.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στο σύνολο του νομοθετικού έργου και των αποφάσεων που υλοποιήθηκαν με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα και νέες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στην θετική δυναμική που κατέγραψε ο τουρισμός την τελευταία διετία και που κινητοποίησε σημαντικό ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως, επισήμανε η Υπουργός, σε σύνολο 142 αιτήσεων αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων  ειδικής τουριστικής υποδομής  που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία οne-stop-shop του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ το 2016, οι  101 αιτήσεις αφορούν σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών. Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν 4 νέες προτάσεις για τη δημιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30   αιτήσεις για εγκαταστάσεις  ειδικής τουριστικής υποδομής για  συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.

Τα αναλυτικά στοιχεία των προγραμμάτων παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας.

Τα έργα

ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώθηκαν 22 έργα υποδομών τουριστικού χαρακτήρα με φορέα υλοποίησης το Υπ Τουρισμού συνολικού π/υ 21 εκ €

ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020

Ενταγμένα:

 1. Μουσείο Μαστίχας Χίου (Ίδρυμα Τρ Πειραιώς-ολοκληρώθηκε)
 2. Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων (Ίδρυμα Τρ Πειραιώς-ολοκληρώθηκε)
 3. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (π/υ: 90 εκ €- έληξε η προθεσμία υποβολής -υπεβλήθησαν 552 αιτήσεις με π/υ 324 εκ. € και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139 εκ. €)

Νέα έργα που εξειδικεύθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Οκτώβριος 2016) του ΕΠΑΝΕΚ

 1. Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων (π/υ: 120 εκ €)
 2. Ανάδειξη και αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος (π/υ: 25 εκ €)
 3. Δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων – παραλίμνιων ‐ παραποτάμιων πάρκων (π/υ:20 εκ €)
 4. Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών δικαιοδοσίας των ΟΤΑ α΄ βαθμού (π/υ:25 εκ €)
 5. Πιλοτική Δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού (π/υ: 5 εκ €)

ΣΥΝΟΛΟ νέων έργων Οκτ 2016 :  195 εκ €

 1. Συνδρομή στη βελτίωση δημόσιων υποδομών που συμβάλουν στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και την ανάπτυξη του τουρισμού
  1. Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχίλλειου στην Κέρκυρα (π/υ : 5 εκ €)
  2. Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των Κτιριακών Εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας (π/υ : 5 εκ €)
  3. Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (Σάμος) (π/υ: 4,4 εκ €)
  4. Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Λιμένα Λιμεναρίων Θάσο (π/υ: 2,7 εκ €)
  5. Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων Τουρισμού Διημέρευσης (π/υ: 5 εκ €)
  6. Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (π/υ: 1,7εκ €)

ΣΥΝΟΛΟ έργων δημόσιες υποδομές που εγκρίθηκαν τον Οκτ 2016  :  24 εκ €

ΠΕΠ

 1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση, προστασία φυσικού περιβάλλοντος και διαχείριση-διακίνηση επισκεπτών στο Παλιούρι Χαλκιδικής (1,4 εκ €)
 2. Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου Ροδόπης Εκσυγχρονισμός Βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξης Νέων Τουριστικών Υποδομών και Ανάπτυξης Νέων Τουριστικών Υποδομών (2,4 εκ €)
 3. Επικούρειο πολιτιστικό κέντρο Σάμου (3,1 εκ €)

ΣΥΝΟΛΟ σε ΠΕΠ  :   7 εκ €

ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα»

Έργα Phasing:

 1. Κωδικοποίηση Τουριστικής Νομοθεσίας (phasing)
 2. ΜΗΤΕ (phasing)

Νέα Έργα:

 1. Απλούστευση των παρεχόμενων υπηρεσιών (π/υ: 1,25εκ €)
 2. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πλαισίου προβολής τουριστικού προϊόντος για κινητές συσκευές (mobile devices) μέσω της ανάπτυξης προτύπων εφαρμογών (mobile pps), περιεχομένου τουριστικών πληροφοριών, και υποδομών (beacons) για τη διάθεση του περιεχομένου (π/υ: 1 εκ)
 3. Δημιουργία Υποδομών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση των επιτελικών λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης στον Τομέα του Τουρισμού (π/υ: 1 εκ)

ΣΥΝΟΛΟ σε ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα  :   3,3 εκ €

ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου (Δικαιούχοι ΟΤΑ & ΑΕΙ)

π/υ: 29 εκ €

ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση»

Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής-Τουρισμός Προσφερόμενες Ειδικότητες: Υπάλληλος υποδοχής/ εξυπηρέτησης πελατών ξενοδοχείου, Υπάλληλος τουριστικού γραφείου, υπάλληλος κρατήσεων ξενοδοχείου

π/υ: (εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τουρισμό 15 εκατ. €)

INTERREG

Μέχρι το τέλος του 2016, θα έχουν υποβληθεί 12 προτάσεις με εταίρο το Υπουργείο Τουρισμού στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg για έργα που αφορούν σε:

 • εξοικονόμηση ενέργειας των μικρών καταλυμάτων
 • ανάπτυξη δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού
 • προσβάσιμο τουρισμό και  τουρισμός τρίτης ηλικίας
 • Ανάπτυξη πρότυπων εφαρμογών για έξυπνα κινητά με πληροφορικό υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος
 • ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού
 • προώθηση ιατρικού τουρισμού
 • Προβολή των νησιών του Αν. Αιγαίου ως «ασφαλών προορισμών»
 • προβολή θρησκευτικού τουρισμού
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *