Πως αντιμετώπισε τον Υπερτουρισμό, ένα μικρό νησί – παράδεισος στις Φιλιππίνες

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2018, ο επονομαζόμενος υπερτουρισμός άρχισε να εμφανίζεται ως ένα σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο. Διάφορες πόλεις, περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς, περιοχές αναψυχής και νησιά έχουν επηρεαστεί από αυτό το φαινόμενο.

Ο υπερτουρισμός συνδέεται συχνά με εξαιρετικά πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς και έχει καταστεί θέμα μεγάλης ανησυχίας για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ , ο «υπερτουρισμός» είναι ο αντίκτυπος του τουρισμού σε έναν προορισμό ή σε τμήματα αυτού που επηρεάζουν υπερβολικά την ποιότητα ζωής των πολιτών ή / και την ποιότητα των εμπειριών των επισκεπτών με αρνητικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού προβληματίζονται όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης τόσο των αυξανόμενων τουριστικών μεγεθών, όσο και των πολύπλευρων επιπτώσεων, του τουρισμού, σε αυτούς τους προορισμούς.

Το νησί Boracay έκλεισε στους επισκέπτες για “αποκατάσταση”

Το νησί Boracay, στις Φιλιππίνες, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Στο Tripadvisor το Boracay περιλαμβάνεται στις 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο και είναι 7 ο στην Ασία. Το μικροσκοπικό – μόλις 10 χιλιόμετρα! – νησί φιλοξένησε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες το 2017, έχοντας μια αναλογία 66 τουριστών για κάθε κάτοικο. Ο τουρισμός αυξήθηκε υπερβολικά στο νησί, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Dutarte τον Απρίλιο του 2018, αποφάσισε να κλείσει το Boracay για έξι μήνες.

Τι οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Boracay είχε γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα τροπικά νησιά στην Ασία. Ωστόσο, η αχαλίνωτη τουριστική ανάπτυξη, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, οδήγησε σε απρογραμμάτιστες πρακτικές διαχείρισης υποδομών και τουρισμού. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι επισκέπτες του νησιού ήταν μεμονωμένοι backpackers. Τα οικονομικά οφέλη που προκάλεσαν, ωστόσο, οδήγησαν σε ολοένα εντατικότερη τουριστική δυναμική (π.χ., ξενοδοχεία και εστιατόρια), αλλά και αυξανόμενες φιλοδοξίες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Εκτός από την εντατικοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την κακώς σχεδιασμένη περιβαλλοντική υποδομή, οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον αυτόχθονα πληθυσμό, συνέβαλαν στο να γίνει το Boracay προορισμός δύσκολος για να ζει κανείς, αλλά και να κάνει διακοπές. Η ρύπανση, εν μέρει λόγω της έλλειψης κατάλληλου συστήματος αποχέτευσης, έγινε ένα σημαντικό ζήτημα στο νησί. Σε ορισμένες παραλίες, για παράδειγμα, το νερό περιείχε επικίνδυνα κολοβακτηρίδια (e coli) που ήταν 47 φορές υψηλότερα από τα αποδεκτά επίπεδα.Αυτό δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες.

Μια νέα τουριστική στρατηγική

Η ξαφνική απόφαση να κλείσει το νησί για τουρισμό τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν πολύ σκληρή για τους ντόπιους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η βασική ιδέα πίσω από την απόφαση ήταν να χρησιμοποιηθεί το διάστημα αυτό, για να καθαρίσει το περιβάλλον, να βελτιωθούν τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων των ξενοδοχείων και να αναπτυχθεί μια τουριστική στρατηγική που να εγγυάται ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί. Ως εκ τούτου, το Boracay ξανάρχισε στις 26 Οκτωβρίου 2018 να δέχεται επισκέπτες, με μια νέα στρατηγική, που σκοπεύει να περιορίσει τον τουρισμό, ώστε να γίνει πιο βιώσιμος.

Οι κανόνες που τέθηκαν, είναι οι ακόλουθοι:

  • Ποσοστώσεις για τουριστικές επισκέψεις με βάση τη χωρητικότητα του νησιού (μόνο 6.405 τουρίστες ημερησίως μπορούν να προσγειωθούν στο νησί).
  • Νέοι κανονισμοί σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά των τουριστών (π.χ. απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος στη Λευκή παραλία, την πιο επισκέψιμη παραλία του νησιού) – ( κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλους τους κανονισμούς ).
  • Νέοι κανονισμοί σχετικά με τη συμπεριφορά των ντόπιων (π.χ. εκτροφή χοίρων ή κοτόπουλων απαγορεύονται).
  • Μόνο τα ξενοδοχεία που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Τμήματος Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν διαπιστευθεί από το Τμήμα Τουρισμού, μπορούν να ανοίξουν ξανά. Οι τουρίστες μπορούν να έρθουν στο νησί μόνο εάν κάνουν κράτηση σε ένα από αυτά τα ξενοδοχεία.
  • Όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ένα κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.
  • Έργα διεύρυνσης οδικού για την επίλυση προβλημάτων συμφόρησης.
  • Τα απορρίμματα και τα παράνομα κτίρια θα απομακρυνθούν / κατεδαφιστούν, από τους υγροβιότοπους.
  • Κτίρια σε απόσταση 30 μέτρων από την ακτή θα κατεδαφιστούν.
  • Τυχερά παιχνίδια απαγορεύονται στο νησί.

Αυτοί οι κανονισμοί, αν υποτεθεί ότι η συμμόρφωση είναι ευρέως διαδεδομένη, θα επιτρέψουν τον τουρισμό στο νησί Μπορακάι να γίνει πιο βιώσιμος. Αλλά τι συνέβη πραγματικά από την επανέναρξη;

Προς ένα πιο βιώσιμο προορισμό;

Το πείραμα φαίνεται να λειτουργεί επί του παρόντος. Αυτοί οι κανόνες οδήγησαν σε πιο βιώσιμες τουριστικές πρακτικές από την επανέναρξη λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2018. Η συμμόρφωση με τη μέγιστη μεταφορική ικανότητα ήταν ικανοποιητική και το Συμβούλιο Πολιτικής Αεροναυτικής εξέδωσε, τον Απρίλιο του 2019, υπενθύμιση στις αεροπορικές εταιρείες που τους ζητούσαν να ακολουθήσουν το όριο των αφίξεων. Μόνο 353 εγκαταστάσεις επιτρέπεται να παρέχουν δωμάτια, αριθμός πολύ χαμηλότερος από ό, τι πριν από το κλείσιμο τον Απρίλιο του 2018. Η ζήτηση του τουρισμού καλύπτεται χωρίς να ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Τον Απρίλιο του 2019, το Τμήμα Τουρισμού ξεκίνησε την καμπάνια #MoreFunForever, προωθώντας ένα εμπορικό σήμα τουρισμού που είναι πολύ πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Η μόνη προειδοποίηση ήταν ωστόσο η αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει λύση για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους που έχασαν τη δουλειά τους μετά τον Οκτώβριο του 2019. Το κίνημα διαμαρτυρίας We Are Boracay, αποτελούμενο κυρίως από πωλητές, οδηγούς τρίκυκλου, μασέρ, ξεναγούς και άλλους εργαζόμενους, ζητεί λύσεις από την κυβέρνηση.

Εάν η πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της νήσου λειτουργεί, άλλοι προορισμοί ίσως την πάρουν ως παράδειγμα για να ακολουθήσουν. Με 1,4 δισεκατομμύρια διεθνείς αφίξεις του κόσμου στον κόσμο το 2018, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Hospitality Insights από την EHL

Σχετικά με τους συγγραφείς

Ο Peter Varga , PhD, είναι επίκουρος καθηγητής στο Ecole Hôtelière de Lausanne, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, στην Ελβετία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούσαν: τη βιώσιμη κοινωνικοπολιτισμική δυναμική των σημερινών τουριστικών πρακτικών στις κοινωνίες υποδοχής, την πολιτισμική νοημοσύνη σε συναντήσεις διαπολιτισμικής υπηρεσίας και τον συμβολισμό στα τρόφιμα και τις διατροφικές συνήθειες από πολιτιστική σκοπιά.

Ο Aline Terrier είναι ακαδημαϊκός βοηθός στο EHL. Διαθέτει Bachelor of Applied Science (BASc) στον Τουρισμό από το HES-SO Valais-Wallis.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *