Photo by Pickawood on Unsplash

Πώς η Omicron επηρεάζει τις κρατήσεις στην αμερικανική αγορά | Οι “ειδικοί” τοποθετούνται

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενώ οι γραμμές κρουαζιέρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακυρώσεις που προκαλούνται από τον Covid-19, τα αεροπορικά ταξίδια δεν έχουν εξαιρεθεί από τον αντίκτυπο της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Αυτό διαπιστώνουν τουριστικοί πράκτορες, ταξιδιωτικοί σύμβουλοι και άλλοι “ειδικοί”, οι οποίοι συμφωνούν ότι, ενώ η Omicron έχει αντίκτυπο στις κρατήσεις, αυτός δεν είναι ίδιος με τα προηγούμενα “κύματα” της πανδημία.

Ο Jacki Marks, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Apple Leisure Group Vacations (ALGV), είπε ότι η Omicron επηρεάζει τις δραστηριότητες της εταιρίας. “Ενώ το επίπεδο των ακυρώσεων δεν πλησιάζει σε αυτό που είδαμε στην αρχή της πανδημίας, στην ALGV βλέπουμε ακυρώσεις τις επόμενες τέσσερις ή πέντε εβδομάδες περίπου, κάτι που συμβαδίζει με τις προβλέψεις για το πότε αναμένεται να εκλείψει η παραλλαγή Omicron στις Η.Π.Α”, είπε ο Marks, σημειώνοντας ότι το επίπεδο ακυρώσεων έχει συρρικνωθεί.

“Την περασμένη εβδομάδα, οι ακυρώσεις μειώθηκαν, καθώς οι Αμερικανοί μαθαίνουν περισσότερα για την Omicron και τα πρωτόκολλα ασφαλείας της”, είπε. Και πρόσθεσε: “Υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για διακοπές μεταξύ των Αμερικανών. Τα ταξίδια που ακυρώνονται για τον Ιανουάριο μεταφέρονται σε ημερομηνίες μέσα στον Φεβρουάριο και αργότερα, οι οποίες αρχίζουν να συμπληρώνονται γρήγορα. Οι νέες κρατήσεις ακολουθούν επίσης αυτήν την τάση”.

Εκπρόσωπος της Marriott, που μίλησε για τις κρατήσεις της εταιρίας στην Καραϊβική και το Μεξικό, είπε: “Ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος των κρουσμάτων έχει κάποιο αντίκτυπο στις κρατήσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε νια συνολική ισχυρή ζήτηση, ειδικά για το Μεξικό”.

Από την πλευρά τους ο Jack Richards, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pleasant Holidays, είπε ότι η Pleasant έχει κάποιες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την Omicron και από τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός βραδύτερου ρυθμού κρατήσεων ,που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και συνεχίζεται τον Ιανουάριο του 2022, και υψηλότερες ακυρώσεις ταξιδιών”.

Photo by Anugrah Lohiya on Pexels

“Ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρότερος, σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta, την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021”, πρόσθεσε ο Richards. Για να συμπληρώσει: “Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις που βιώσαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ηλιόλουστοι προορισμοί που βρίσκονται πιο κοντά στην έδρα των Αμερικανών ταξιδιωτών είναι οι πιο δημοφιλείς, όπως το Μεξικό, η Καραϊβική, η Φλόριντα, το Λας Βέγκας, η Καλιφόρνια, η Κόστα Ρίκα και η Ταϊτή. Η ζήτηση είναι χαμηλή για διεθνείς προορισμούς μεγάλων αποστάσεων”, πρόσθεσε.

Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια με λιγότερους περιορισμούς και απαιτήσεις -το Μεξικό, ένας προορισμός που δεν απαιτεί τεστ Covid-19 ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά την είσοδο, εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά, τόσο για την ALGV, όσο και για την Pleasant.

“Λόγω δυσκολιών στα τεστ Covid στις ΗΠΑ, μια άλλη τάση που βλέπουμε είναι οι πελάτες να αλλάζουν προορισμούς από ορισμένα νησιά της Καραϊβικής όπου απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ για είσοδο, προς το Μεξικό ή τη Φλόριντα, τα οποία δεν έχουν αυτήν την υποχρεωτικότητα’, είπε ο Marks για την ALGV.

“Το Μεξικό, είναι ένας προορισμός που εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις για το 2022, τριψήφια αύξηση σε σύγκριση με το 2019, που ήταν έτος ρεκόρ για την Pleasant Holidays”, είπε ο Richards, προσθέτοντας ότι, για την Pleasant, προορισμοί εσωτερικού, όπως η Χαβάη, η Φλόριντα, το Λας Βέγκας και η Καλιφόρνια ανεβαίνουν σε σχέση με το 2019.

Για την Pleasant, εξακολουθεί να υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας για το 2022, καθώς οι κρατήσεις για ταξίδια από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 εμφανίζονται αυξημένες, σε σύγκριση με το 2019, αυτή τη στιγμή.

Οι αριθμοί της TSA

Η εξέταση του όγκου επιβατών από Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) των ΗΠΑ, καταγράφοντας τον όγκο επιβατών την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, κάνει λόγο για 1,12 εκατομμύρια ανθρώπους στα σημεία ελέγχου ασφαλείας των αμερικανικών αεροδρομίων. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός επιβατών από τον Απρίλιο του 2021 και, παράλληλα, συνιστά υποχώρηση από μια περίοδο διακοπών που έβλεπε τακτικά πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν μέσω των ίδιων σημείων ελέγχου.

Αυτή η πτώση θα μπορούσε να προκληθεί, τόσο από μια νηνεμία στα ταξίδια μετά τις διακοπές (το 2019 καταγράφηκε αντίστοιχη τάση, με την επιβατική κίνηση να μειώνεται από 2,4 εκατομμύρια στα τέλη Δεκεμβρίου σε 1,6 εκατομμύρια στις 11 Ιανουαρίου 2019), όσο και από τις συνεχείς ακυρώσεις από αεροπορικές εταιρίες, που αντιμετωπίζουν ζητήματα με το προσωπικό τους, εξαιτίας νόσησης από τον Covid-19.

Οι ακυρώσεις αεροπορικών εταιριών προκάλεσαν χάος τις τελευταίες εβδομάδες (οι Alaska Airlines, Southwest και άλλοι αερομεταφορείς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν λόγω προβλημάτων προσωπικού) και, σύμφωνα με την FlightAware, η τάση συνεχίζεται με περισσότερες ακυρώσεις διάσπαρτες σε όλες τις εταιρίες, αυτή την εβδομάδα.

Η United Airlines είναι ο τελευταίος αερομεταφορέας που προχώρησε σε ακυρώσεις, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι θα μειώσει το επερχόμενο πρόγραμμά της προκειμένου να προσπαθήσει να “επανέλθει” εν μέσω ελλείψεων προσωπικού. Σε μία δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφορέα, Scott Kirby, είπε ότι “η αύξηση της Omicron έχει επιβαρύνει τη λειτουργία μας, με αποτέλεσμα την αναστάτωση των πελατών κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εορταστικής περιόδου”.

Ο Kirby δεν διευκρίνισε πόσο μεγάλο μέρος του προγράμματος της United θα ακυρωθεί, αλλά οι καταναλωτές ενδεχομένων να έλθουν αντιμέτωποι με περισσότερες καθυστερήσεις, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *