room

Πόσο πωλείται σήμερα το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Ελλάδα;

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα «ψηλά» παραμένει η αγορά ξενοδοχείων στην Ελλάδα, απόρροια του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια, με τις αγοραπωλησίες ωστόσο να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών.

Η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η οποία συνεργάζεται και με τη ΒNP Paribas Real Estate καταγράφει τις τιμές πώλησης ανά δωμάτιο για επενδυτές που αναζητούν ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι ειδικά για τις υπερπολυτελείς μονάδες η τιμή ανά δωμάτιο μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 400 χιλ. ευρώ!

Η έρευνα

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αγορά για τα ξενοδοχεία στη χώρα μας παρέμεινε υψηλή το 2014, το 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ήδη από το 2013. «Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων έχουν εισέλθει στην αγορά, με νέους διεθνείς φορείς να θεσπίζουν την παρουσία τους και μεγάλους παίκτες να επεκτείνουν τις θέσεις τους», επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι τιμές αγοράς των δωματίων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 35 χιλ. ευρώ έως 65 χιλ. ευρώ για τα δευτεροβάθμια ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ τα δωμάτια των πιο «προνομιακών» 4 αστέρων ξενοδοχείων κυμαίνονται μεταξύ 65 χιλ. ευρώ και 95 χιλ. ευρώ.

Για την υψηλότερη κατηγορία, οι τιμές αγοράς των δωματίων των ξενοδοχείων 5 αστέρων, εκτιμάται, με βάση πάντα τα στοιχεία της έρευνας, ότι θα κυμανθούν από 100 χιλ. ευρώ έως 160 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου (π.χ. αν βρίσκεται κοντά σε θάλασσα, τις παροχές κ.τ.λ.). Για την κατηγορία πολυτελείας 5 αστέρων, οι αγοραίες τιμές των δωματίων εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες της κατηγορίας 5 αστέρων, και κυμαίνονται μεταξύ 200 χιλ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ.

Η έρευνα της ΔΑΝΟΣ αναφέρει ότι ειδικά η ξενοδοχειακή αγορά για τις κατηγορίες των 5 και των 4 αστέρων στην Ελλάδα έχει και συνεχίζει να προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον από τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, δεδομένων των συνθηκών αυτή την στιγμή στην αγορά και, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το πώς οι τράπεζες θα επιλέξουν τελικά να χειριστούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχείων.

Οι ελληνικές θεσμικές τράπεζες κατέχουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο προνομιακών ξενοδοχείων και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αξία αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το παρόν ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ είναι σε 90 ημέρες καθυστέρηση.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θέτουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι είναι ότι η φετινή χρονιά, παρά τη διαφαινόμενη αύξηση των αφίξεων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα ξενοδοχεία είναι μείον, με χαμηλότερα καθαρά έσοδα σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, αφενός λόγω των «χαμένων» μηνών, του διμήνου Μαϊου- Ιουνίου (σ.σ. φέτος η σεζόν ξεκίνησε κατά πολύ αργότερα λόγω –κυρίως- προσφυγικού), αφετέρου λόγω της υπερφορολόγησης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους ξενοδόχους εντός κι εκτός των περιοχών που επλήγησαν λόγω προσφυγικού, αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε ρυθμίσεις των οφειλών τους.

ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr , Στεφανίας Σούκη

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *