© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Post Office: Το κόστος ζωής “μέγγενη” στα ταξιδιωτικά σχέδια των Βρετανών | Η Ρίγα best value for money προορισμός για Χριστουγεννιάτικες αγορές

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντίκτυπο στα σχέδια διακοπών τους πιστεύουν σχεδόν οι μισοί Βρετανοί καταναλωτές ότι θα έχει η αύξηση του κόστους ζωής, όπως αποκάλυψε η τελευταία έρευνα του Post Office.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν τα βρετανικά ταχυδρομεία τον Οκτώβριο προέκυψε ότι ότι τέσσερις στους δέκα (42%) Βρετανούς θεωρούν ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τα ταξιδιωτικά τους πλάνα. Βεβαίως, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που διεξήγαγε ο βρετανικός οργανισμός ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία το 59% των Βρετανών οι οποίοι σκέφτονταν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, είχαν δηλώσει ότι τα σχέδιά τους είναι πιθανό να επηρεαστούν από τη μεταβλητότητα της λίρας.

Μεταξύ αυτών, το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα επέλεγε έναν φθηνότερο προορισμό και το ένα τρίτο θα μείωνε τον ταξιδιωτικό του προϋπολογισμό.

Στην έρευνα του Οκτωβρίου συμμετείχαν 2.081 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1.283 από αυτούς δήλωσαν ότι σκέφτονταν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 754 παραδέχθηκαν ότι τα σχέδια διακοπών τους ήταν πιθανό να επηρεαστούν από τη μεταβλητότητα της λίρας.

Η Ρίγα αναδείχθηκε ως η “επιλογή ευκαιρίας” για ένα ευρωπαϊκό εορταστικό ταξίδι για ψώνια

Τα αποτελέσματα αποκαλύφθηκαν καθώς το Post Office Travel Money διαπίστωσε ότι η πρωτεύουσα της Λετονίας, η Ρίγα, αποτελεί την καλύτερη value for money επιλογή για ένα ευρωπαϊκό ταξίδι για ψώνια πριν από τα Χριστούγεννα, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, στο Βαρόμετρο Χριστουγεννιάτικων Αγορών του, την πρώτη έρευνα αυτού του είδους που κυκλοφόρησε από το 2019.

Στην έρευνα Post Office Travel Money’s Christmas Markets Barometer 2022, η πόλη κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 12 πόλεων, σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο του 2019, με τις τιμές στη λετονική πρωτεύουσα να είναι τώρα 45% χαμηλότερες από ό,τι στη Βιέννη, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο ακριβή πόλη στην έρευνα για ένα ευρωπαϊκό εορταστικό ταξίδι, πριν από τα Χριστούγεννα.

Το συνολικό ποσό των 507 λιρών, που κοστίζει το ταξίδι για δύο άτομα στη Ρίγα υπολογίστηκε βάσει του κόστους των πτήσεων μετ’ επιστροφής, δύο διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχείο τριών αστέρων, μεταφορών από το αεροδρόμιο, δύο βραδινών γευμάτων με κρασί, καφέ, εορταστικά ποτά και σνακ σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η κατάταξη της Ρίγας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλό κόστος διαμονής και στις φτηνές πτήσεις, καθώς η πόλη κατατάσσεται μόλις στην έκτη φθηνότερη θέση για γεύματα και ποτά.

Η Βουδαπέστη (745 λίρες) ήταν η φθηνότερη όσον αφορά τα γεύματα και τα ποτά, αλλά το υψηλότερο κόστος των πτήσεων και της διαμονής τοποθέτησε την ουγγρική πρωτεύουσα στην όγδοη θέση στον κατάλογο.

Η Βιέννη ήταν η ακριβότερη από τις 12 πόλεις, με το κόστος του ταξιδιού να ανέρχεται στις 921 λίρες, αυξημέν0 κατά 18,6%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Ήταν επίσης περίπου 19% ακριβότερη από το νεοεισαχθέν Σάλτσμπουργκ (775 λίρες), το οποίο κατέλαβε την ένατη θέση στην έρευνα.

Η Λιλ ήταν και πάλι η πιο συμφέρουσα επιλογή μεταξύ των πόλεων που εξετάστηκαν στη δυτική Ευρώπη, με το κόστος του ταξιδιού να διαμορφώνεται στις 725 λίρες, παρά την αύξηση κατά 26%. Η γαλλική πόλη είναι επίσης η πλησιέστερη στο Ηνωμένο Βασίλειο με διαδρομή μόλις 82 λεπτών με το τρένο από το Λονδίνο.

Στη δεύτερη θέση μετά τη Ρίγα ήταν η κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, με το κόστος του ταξιδιού να ανέρχεται στις 541 λίρες, ακολουθούμενη από την Κρακοβία (649 λίρες) στην Πολωνία.

Διαπιστώθηκε ότι το κόστος ενός διαλείμματος δύο διανυκτερεύσεων και στις τρεις πόλεις έχει αυξηθεί κατά λιγότερο από 5% από το 2019 – κατά 2,2% στη Ρίγα, 3,5% στο Ζάγκρεμπ και 4,9% στην Κρακοβία.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 18% στις άλλες πόλεις που εξετάστηκαν. Το κόστος στο τέταρτο Ταλίν (684 λίρες) αυξήθηκε κατά 29%, ενώ αυξήθηκε πάνω από το ένα τρίτο (34,4%) στην Κοπεγχάγη, όπου το συνολικό κόστος των 881 λιρών του ταξιδιού την κατέστησε τη δεύτερη ακριβότερη πόλη που εξετάστηκε.

Η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας καθιστά τις χώρες της ευρωζώνης ακριβότερες από ό,τι το 2019 για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, ενώ η συγκριτική της ισχύς έναντι των νομισμάτων της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας καθιστά τις πόλεις τους φθηνότερες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του τμήματος Post Office Travel Money, Nick Boden, είπε: “Η έρευνά μας αντανακλά την ανησυχία που έχουν οι άνθρωποι για το κόστος ζωής, αλλά δείχνει επίσης ότι ως λύση είναι πιο πιθανό να επιλέξουν τη μείωση του κόστους παρά την απόρριψη των σχεδίων διακοπών. Οι σύντομες διακοπές είναι ένας πρακτικός τρόπος για διακοπές στο εξωτερικό με χαμηλότερο κόστος και αυτή την εποχή του έτους οι χριστουγεννιάτικες αγορές αποτελούν πραγματικό πόλο έλξης. Αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς από την τελευταία φορά που πραγματοποιήσαμε την έρευνα, η κλίμακα αυτών των αυξήσεων διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Αυτό σημαίνει ότι οι συνειδητοποιημένοι ως προς τον προϋπολογισμό Βρετανοί, που μελετούν τις διακοπές τους, μπορούν ενδεχομένως να εξοικονομήσουν εκατοντάδες λίρες επιλέγοντας μια πόλη όπως η Ρίγα, όπου το κόστος είναι χαμηλό”.

“Τσιμπημένες” οι τιμές του Βαρόμετρου των Χριστουγεννιάτικων Αγορών

Οι τιμές του Βαρόμετρου Χριστουγεννιάτικων Αγορών το 2022 εμφανίζονται αυξημένες, σε σύγκριση με το 2019 ως ακολούθως:

Ρίγα +2,2%
Ζάγκρεμπ +3,5%
Κρακοβία +4,9%
Στοκχόλμη +18,0%
Βιέννη +18,6%
Βουδαπέστη +19,3%
Πράγα +19,5%
Βερολίνο +23,1%
Λιλ +26,0%
Ταλίν +29,0%
Κοπεγχάγη +34,4%

Tagged

1 σχόλιο στο “Post Office: Το κόστος ζωής “μέγγενη” στα ταξιδιωτικά σχέδια των Βρετανών | Η Ρίγα best value for money προορισμός για Χριστουγεννιάτικες αγορές

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *