H Κέρκυρα συγκαταλέγεται μεταξύ των φθηνότερων προορισμών της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, είναι ο φθηνότερος προορισμός στην Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες, με καλή σχέση «ποιότητας – τιμής», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα κόστους διακοπών, που διεξάγουν τα Βρετανικά Ταχυδρομεία (Post Office Travel Money).

Το θέρετρο Sunny Beach στη Βουλγαρία αναδεικνύεται στον πιο οικονομικό προορισμό για τους Βρετανούς, για μια ακόμη χρονιά, καθώς ο μέσος ταξιδιώτης για την αγορά μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών -8 προϊόντα/υπηρεσίες που εξετάζονται στην έρευνα-, όπως ένα μπουκάλι νερό, ένα φλιτζάνι καφές, ένα κουτάκι κόκα κόλα, ένα ποτήρι κρασί, ένα αντηλιακό, μία εφημερίδα και ένα πλήρες γεύμα για δύο άτομα προβλέπεται να δαπανήσει μόλις £38.

Στη δεύτερη θέση συναντάται η ακτογραμμή Algarve, στην Πορτογαλία, με το τυπικό «καλάθι διακοπών» να κοστίζει περίπου £44. Εξίσου οικονομικός προορισμός είναι και η Costa del Sol, με £55, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος για το «καλάθι διακοπών» διαμορφώνεται στις £56 στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και στις £58 στην Πάφο.

Η Κέρκυρα είναι ο φθηνότερος ελληνικός προορισμός, με το κόστος για τα 10 αντικείμενα-υπηρεσίες που συνιστούν το «καλάθι» του τουρίστα να ανέρχεται στις £78, ενώ αρκετά ακριβότεροι εμφανίζονται οι προορισμοί στον γαλλικό νότο (Νίκαια £106
και η νότια Ιταλία (Σορέντο £92 περίπου).

Η Ισπανία χαρακτηρίστηκε ως η πιο value for money χώρα από το 90% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, μαζί με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Ταϊλάνδη, τις Η.Π.Α. και την Κροατία. Μάλιστα, το 87% των συμμετεχόντων  πιστεύει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα προσφέρουν ιδανική σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ στο άλλο άκρο, η Σκανδιναβία αξιολογήθηκε ως η λιγότερο value for money επιλογή.

Το 10ο ετήσιο Βαρόμετρο Κόστους Διακοπών Παγκοσμίως από το Post Office Travel Money φέρνει ενθαρρυντικά νέα σχετικά με τη μείωση των τιμών σε πολλά από τα πιο δημοφιλή θέρετρα του κόσμου. Η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 42 προορισμών που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσιάζεται σε μακρινούς προορισμούς, ενώ οι τιμές στα περισσότερα ευρωπαϊκά θέρετρα έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, 8 από τους 10 πιο value for money προορισμούς στο φετινό βαρόμετρο είναι ευρωπαϊκοί.

Οι τιμές έχουν μειωθεί σε περισσότερο από το 40% των εξεταζόμενων προορισμών, ενώ 8 hotspots διακοπών παρουσιάζουν πτώση τιμών άνω του 20%, όπως το Ντουμπάι, η Νέα Ζηλανδία, η Αγία Λουκία και η Αντίγκουα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, τουλάχιστον τα 2/3 των Βρετανών ξοδεύουν κατά μέσο όρο 98 λίρες επιπλέον από όσο υπολόγιζαν κατά τη διαμονή τους στο εξωτερικό, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 1,9 δισεκατομμύρια λίρες.

Το κόστος εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή προορισμού, καθώς οι τιμές γευμάτων, ποτών και άλλων βασικών τουριστικών δραστηριοτήτων μαζί με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής.

Περισσότεροι από τα ¾ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κόστος του ξενοδοχείου επηρέασε την επιλογή προορισμού, ενώ το 83% δήλωσε ότι το κόστος των εισιτηρίων είχε αντίκτυπο στα σχέδιά τους.

Ωστόσο, μόνο οι μισοί (54%) θεώρησαν ότι η αξία της στερλίνας είναι σημαντική, καθώς η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη παραμένει ισχυρή.

Η στερλίνα

Σχολιάζοντας την πορεία της στερλίνας, ο Andrew Brown του Post Office Travel Money, δήλωσε: «Αν και είναι αλήθεια ότι η αξία της στερλίνας αυξήθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων, παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νομίσματα, τη στιγμή που πολλοί Βρετανοί θα κάνουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τους παραθεριστές να περιορίζουν παρά να αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους.
Οι περικοπές που έγιναν πέρυσι εξηγούν γιατί πολλοί Βρετανοί τουρίστες μείωσαν τον προϋπολογισμό τους στο τελευταίο ταξίδι τους και η πρόσφατη έρευνά μας αποκαλύπτει τώρα ότι μόνο το 6% των ανθρώπων που σχεδιάζουν ταξίδι στο εξωτερικό σκοπεύουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους».
«Οι τουρίστες μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ καλές τιμές, κάνοντας μια μικρή έρευνα πριν κλείσουν το ταξίδι τους», συμπλήρωσε ο Brown, παροτρύνοντάς τους να παρακολουθούν την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να αγοράσουν νόμισμα όταν η στερλίνα κινείται προς τα πάνω.

Το Top10 των φθηνότερων προορισμών διακοπών

1. Βουλγαρία (Sunny Beach) £37.92
2. Ιαπωνία (Τόκιο) £43,14
3. Πορτογαλία (Αλγκάρβε) £44,25
4. Τσεχική Δημοκρατία (Πράγα) £53.40
5. Νότια Αφρική (Κέιπ Τάουν) £54,95
6. Ισπανία (Costa del Sol) £55.20
7. Τουρκία (Μαρμαρίς) £55.65
8. Κύπρος (Πάφος) £57.72
9. Κροατία (Porec) £61.54
10. Ουγγαρία (Βουδαπέστη) £65.39

ΠΗΓΗ

ΜΕΣΩwww.money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ