thessaloniki
money tourism copyright photo

Πουλήθηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ

Εξέλιξη – ορόσημο για το ΤΑΙΠΕΔ, το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την Βόρεια Ελλάδα αποτελεί η σημαντικά βελτιωμένη προσφορά από την ένωση των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» (όμιλος Σαββίδη) και «Terminal Link SAS», για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

olthΗ συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.
Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης της ΟΛΘ ΑΕ

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Η ουσιαστική ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ στην Κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS και τη Belterra Investments LTD του ομίλου Σαββίδη σηματοδοτεί μια νέα εποχή και γεμίζει αισιοδοξία την εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΕΒΕ αισθάνεται δικαιωμένος, διότι τα τελευταία ιδίως χρόνια είχε θέσει την παραχώρηση του λιμανιού σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές ως ύψιστη προτεραιότητα στην προσπάθεια της Βόρειας Ελλάδας, και δη της Θεσσαλονίκης, να εδραιωθεί ως οικονομικό σταυροδρόμι στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού και η ανάδειξη ενός επενδυτή που, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, έχει τα εχέγγυα για τη σημαντική και γρήγορη ανάπτυξη του λιμανιού με μεγάλες συνέργειες που θα επιτρέψουν τη διακίνηση αυξημένου όγκου φορτίων από τις χώρες της Ανατολής προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δημιουργεί ικανοποίηση και προσδοκίες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Καθώς ακολουθούν περαιτέρω στάδια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΣΕΒΕ αναμένει την ταχεία ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ και προσδοκά στην έναρξη υλοποίησης της παραχώρησης ιδιαίτερα καθώς οι χρονικοί ορίζοντες έχουν στενέψει ιδιαίτερα.

Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να αποκτήσει το ρόλο που του αναλογεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *