Πράσινος τουριστικός χάρτης και Πρεσβευτές

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πράσινοι πρεσβευτές και ο πράσινος χάρτης ήταν οι δυο σημαντικότερες τουριστικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στη φετινή εορταστική εκδήλωση για την ανάδειξη των 100 παγκόσμιων αειφόρων προορισμών, η οποία έλαβε χώρα στη Λιουμπλιάνα, την ιστορική πράσινη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη οικολογική συγκέντρωση σε παγκόμιο επίπεδο.

Οι 100 παγκόσμιοι αειφόροι προορισμοί ανακοινώθηκαν για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Τουρισμού και Πράσινων Προορισμών στο ιστορικό κάστρο της Λιουμπλιάνα που είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η ετήσια απονομή έχει εορταστικό χαρακτήρα και επιβραβεύει τις προσπάθειες των υπευθύνων των τουρισικών προορισμών και τις πρωτοβουλίες τους για τον Αειφόρο Τουρισμό.

Βασισμένες σε 15 βασικά κριτήρια του Προτύπου Πράσινων Προορισμών, οι υποψηφιότητες ήταν ανοιχτές σε όλους και έπρεπε να παρέχουν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό και τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της αειφορίας με απώτερο σκοπό το όφελος των επισκεπτών, των κατοίκων και του κόσμου.

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από ειδικούς της ομάδας Top 100 Πράσινων Προορισμών και από τα μέλη της ειδικής επιτροπής που περιελάμβανε πάνω από 60 εμπειρογνώμονες Αειφόρου Τουρισμού από όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία της λίστας των 100 αποσκοπεί στην αναγνώριση των τουριστικών προορισμών που έχουν εργαστεί σκληρά για να κάνουν τη διαφορά και αντιμετωπίζουν σοβαρά την αειφορία.

Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση αναφέρει ότι η αειφορία είναι μια διαρκής πρόκληση καθώς “κανένας προορισμός δεν είναι βιώσιμος στο 100%. Ακόμη και στους επιλεγμένους προορισμούς, πρέπει να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα”.

Οι νικητές των βραβείων τιμήθηκαν ενώπιον 350 συμμετεχόντων σε μια εορταστική εκδήλωση του Global Green Destinations, στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στην Σλοβενία στο ιστορικό κάστρο της Λιουμπλιάνα.

sustainable-destinationsΝωρίτερα κατά τη διήμερη διάσκεψη στο πλαίσιο του εορτασμού, καθιερώθηκε ο θεσμός των Πρεσβευτών Πράσινων Προορισμών.
Οι Πρεσβευτές Πράσινων Προορισμών θα είναι μια αποκλειστική κοινότητα επαγγελματιών αφορισωμένων στην ευημερία των προορισμών και την ανάπτυξη του υπεύθυνου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Κάθε πράσινος προορισμός κλήθηκε να επιλέξει τους πρεσβευτές που θα ενταχθούν στην κοινότητα -ένα δυναμικό που θα βοηθήσει στην καθιέρωση του Πράσινου Τουρισμού.

Οι πράσινοι προορισμοί θα εξυπηρετηθούν επίσης και από μια ακόμη παγκόσμια παροχή για τους “πράσινους” επισκέπτες: τον Πράσινο Ταξιδιωτικό Χάρτη, που θα βοηθά στην επιλογή προορισμών με βάση δεκάδες παροχές, από παραλίες έως δραστηριότητες.

Αυτές οι δυο καινοτομίες θα βοηθήσουν τους πράσινους προορισμούς να προβληθούν απευθείας στο κοινό μέσω state-of-the-art τεχνολογίας, αλλά και μέσα από τη δύναμη των ντόπιων να δράσουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *