akropolis_finance_ministry_ksd
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προ των πυλών η κυβερνητική ρύθμιση για τις επιταγές|Καμία σχέση “ασφαλούς λειτουργίας” και “εκ περιτροπής εργασίας”

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Το μείζον θέμα των επιταγών, βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, πριν από λίγο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η ρύθμιση για τις επιταγές θα έρθει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι “το αργότερο μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές”, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες με τον ουσιαστικό μηδενισμό του τζίρου τους, θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ το θέμα αυτό έχει τεθεί από όλους τους φορείς στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην περίοδο των capital controls, στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε δοθεί δίμηνη περίοδος αναστολής ανάρτησης ακάλυπτων επιταγών, στον Τειρεσία.

staikourasΠαράλληλα, και οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την Οικονομία, ενώ σχεδόν όλοι οι ΚΑΔ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αφού είναι πλέον ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Παράταση στα δάνεια

Σε δήλωσή του αναφορικά με τα δάνεια και τις χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά, ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρει: “Οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, εχθές, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

primagel
adv

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.

Συνεπώς, οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών έρχονται να καταδείξουν τόσο τη σωστή κατεύθυνση, όσο και την ταχύτητα με την οποία κινείται το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον κορονοϊό.

Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε”.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, γνωστοποίησε εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμαίνεται από 1 έως 3%, αν και κράτησε την επιφύλαξη σχετικά με το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου.

Υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση, το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.

Ψηφιακά πιστοποιητικά

Στην σημερινή ενημέρωση ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, τόνισε ότι “…Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Προφανώς, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά.

petsasΣτο πλαίσιο αυτής της ενδελεχούς αξιολόγησης, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του Κράτους. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται, περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ -όπως ήδη γνωρίζετε- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζητούν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα.

Οι 9 ηγέτες προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τις δαπάνες που προκαλεί η Ππανδημία τουλάχιστον για το 2020 και 2021.

Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου.

Ελπίζουμε ότι τώρα, μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία, να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας,, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία”.

Και συνέχισε ο κ. Πέτσας: “Βασικό στοιχείο στις πολιτικές μας για τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι και τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.

Ανάμεσα στα άλλα:

– Προχωρά η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που δρομολόγησε το Υπουργείο Παιδείας. Ολοκληρώθηκε η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στα Γυμνάσια.

– Από το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι μια σειρά από διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο.

– Διευρύνεται διαρκώς η αλυσίδα της ψηφιακής αλληλεγγύης digitalsolidarity.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Μένουμε σπίτι, δεν είμαστε μόνοι». Ήδη έχουν ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν, ή με χαμηλότερο κόστος. Παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές. Παρέχεται, επίσης, δωρεάν πρόσβαση για Video Streaming και Enterprise Video Streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Παρέχονται ακόμη εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

– Για τη στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη ενισχύεται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, πέραν των εργαζομένων γονέων, σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου με βαριές παθήσεις

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του εθελοντισμού. Ήδη, μέχρι και χθες 8.785 συμπολίτες μας, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν το σύστημα υγείας, έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr”.

Υγεία

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, “… για τη διευκόλυνση ασθενών -μετά από σχετικές αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ- δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι το τέλος Ιουνίου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (με ραντεβού) στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και το ίδιο γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Όσοι λαμβάνουν τέτοια φάρμακα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα τα παραλαμβάνει.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείο κριτικής που πηγάζει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και αναπαράγεται από φιλικά σε εκείνη μέσα ενημέρωσης. Ότι δήθεν η Κυβέρνηση κάνει «δώρο σε κλινικάρχες». Επί αυτού λοιπόν, καθαρές κουβέντες:

1ον. Διπλασίασε η Κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ;

Όχι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;

Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 και από το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την ίδια μέρα, έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη. Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή.

Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2ον. Υπερκοστολογεί η Κυβέρνηση τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια;

Όχι. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης”.

Εκ περιτροπής…

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την εργασία εκ περιτροπής που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το 50% των αμοιβών των εργαζομένων και απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μία επιχείρηση να πληρώσει.  Αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μένει το κομμάτι της εργασίας με εκ περιτροπής απασχόληση για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουν απολύσεις. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας και υπενθύμισε ότι οι απολύσεις απαγορεύονται από τις 18 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή υπάρχει σημαντική σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, που ισχύει δεκαετίες, αλλά το Άρθρο 9: Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, της ΠΝΠ, που προβλέπει τα εξής:

“Για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ, o εργοδότης μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *