Προκήρυξη διαγωνισμού για τα καλύτερα τουριστικά χωριά του 2024 από τον UNWTO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού άνοιξε τις αιτήσεις για την έκδοση 2024 της πρωτοβουλίας “Τα καλύτερα τουριστικά χωριά”, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει  επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσω της αύξησης του τουρισμού και στους προορισμούς αυτούς. 

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εκδόσεων, ο UN Tourism – η νέα ονομασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) – έλαβε σχεδόν 600 αιτήσεις από σχεδόν 100 χώρες. Επί του παρόντος, το Δίκτυο των Καλύτερων Τουριστικών Χωριών του UN Tourism συγκεντρώνει 186 μέλη παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν 129 αναγνωρισμένα ως Καλύτερα Τουριστικά Χωριά και 57 χωριά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Μαζί, εκπροσωπούν 55 χώρες σε πέντε παγκόσμιες περιοχές.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ, Zurab Pololikashvili, αναφέρει: “Τα καλύτερα τουριστικά χωριά από τον Τουρισμό του ΟΗΕ” αναγνωρίζουν εκείνους τους αγροτικούς προορισμούς όπου ο τουρισμός αγκαλιάζεται αποτελεσματικά ως ευκαιρία ή ως εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη ή για τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Για την έκδοση του 2024, ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα παραδείγματα του τουρισμού ως δύναμη για το καλό”.

Αιτήσεις ευπρόσδεκτες

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καλούνται να υποβάλουν έως και οκτώ υποψήφια χωριά μέσω των Εθνικών Διοικήσεων Τουρισμού (ΕΔΤ). Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 24 Απριλίου 2024, ενώ τα επιλεγμένα χωριά θα ανακοινωθούν το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Μια εξωτερική ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς, αξιολογεί τις αιτήσεις με βάση εννέα τομείς: 1. Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι, 2. Προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων, 3. Οικονομική βιωσιμότητα, 4. Κοινωνική βιωσιμότητα, 5. Περιβαλλοντική βιωσιμότητα, 6. Τουριστική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αλυσίδας αξίας, 7. Διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού, 8. Υποδομές και συνδεσιμότητα, και 9. Υγεία, ασφάλεια και προστασία.

Αύξηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη

Η πρωτοβουλία “Τα καλύτερα τουριστικά χωριά από τον τουρισμό του ΟΗΕ”, που θεσπίστηκε το 2021, επιδιώκει να μετατρέψει τον τουρισμό σε καταλύτη για την αγροτική ευημερία και ευζωία. Η πρωτοβουλία ακολουθεί μια διττή προσέγγιση: την εκτίμηση και τη διατήρηση των αγροτικών χωριών, των τοπίων τους, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και των συστημάτων γνώσης και την προώθηση καινοτόμων στρατηγικών ευθυγραμμισμένων με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρεις αναπόσπαστες συνιστώσες:

  • Η πρωτοβουλία “Best Tourism Villages by UN Tourism” αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής της υπαίθρου και της κοινότητας και έχουν σαφή δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό.
  • Το “Πρόγραμμα αναβάθμισης των καλύτερων τουριστικών χωριών από τον τουρισμό του ΟΗΕ” ευνοεί τους αιτούντες που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Τα χωριά αυτά λαμβάνουν υποστήριξη από τον Τουρισμό του ΟΗΕ και τους εταίρους για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.
  • Το δίκτυο “Τα καλύτερα τουριστικά χωριά από τον τουρισμό του ΟΗΕ” παρέχει ένα χώρο για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους του Καλύτερου Τουριστικού Χωριού καθώς και του Προγράμματος Αναβάθμισης και επωφελείται από τις συνεισφορές εμπειρογνωμόνων, εταίρων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη. Από την ίδρυσή του, το Δίκτυο των Καλύτερων Τουριστικών Χωριών έχει διοργανώσει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια και masterclasses, προσεγγίζοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *