xenia

Προς αξιοποίηση το Ξενία και η Ιαματική πηγή της Κύθνου

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ακίνητο «Ξενία Κύθνου» και των λοιπών εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κύθνο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ταμείου για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει πλησίον ιαματικών πηγών.

Το ακίνητο «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» αφορά σε οικόπεδο έκτασης 7.018,40
τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτίριο για υδροθεραπείες.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου για 99 έτη.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση και θα ξεκινήσει στις 2 Απριλίου 2018 με την ανάρτηση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11/6/2018.

Η ιστορία

kythnosΗ Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και την λουτροθεραπεία. Στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: «με την αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου της Κύθνου ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναδεικνύοντας άγνωστες ομορφιές της χώρας μας και αναβαθμίζοντας ιστορικά κτίρια. Παράλληλα γινόμαστε πόλος έλξης για τον ποιοτικό τουρισμό και προσδίδουμε στην ανάπτυξη μια νέα προοπτική».

Η προκήρυξη

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διερευνά την δυνατότητα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού/τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα σκοπεύοντας στην αξιοποίηση ακινήτων που δύνανται να αποτελέσουν επίκεντρα ιαματικού τουρισμού και ευεξίας , δια της σύνδεσής τους με αναγνωρισμένους ιαματικούς φυσικούς πόρους.
Υποβολή Προσφορών: Ιούνιος 2018
Στοιχεία Ακινήτου
Συνολικά δομημένη επιφάνεια: 4.685 τ.μ.
Εμβαδόν γεωτεμαχίου: 7.018 τ.μ.
Τοποθεσία
Το ακίνητο βρίσκεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό οικισμό «Λουτρά» της Κύθνου.
Απέχει 5 χλμ. από τη χώρα του νησιού και βρίσκεται σε εγγύτητα με τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού.
Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη μέσω των λιμανιών του Λαυρίου και του Πειραιά.
Ιστορία – Περιγραφή
Η κατασκευή του Υδροθεραπευτηρίου εκτιμάται ότι έγινε μετά από παρότρυνση της Βασίλισσας Αμαλίας μεταξύ του 1836 – 1845.
Μεταξύ των ετών 1871 και 1891 το κτίριο τροποποιήθηκε με βάση τα σχέδια του γνωστού της εποχής Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο έλαβαν χώρα μεταξύ του 1964 – 1970.
Κτιριακές Εγκαταστάσεις
Το συγκρότημα περιλαμβάνει:
• Ξενοδοχείο 46 Δωματίων
• Υδροθεραπευτήριο με 14 λουτήρες,
• Υδρομασάζ
• Βοηθητικούς χώρους.

Εδώ, ολόκληρο το τεύχος της προκήρυξης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *