european_parliament

Προς έναν πιο βιώσιμο και ασφαλή Τουρισμό μετά τον COVID-19

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μετάβασης προς έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που θα ψηφιστεί στις 25 Μαρτίου.

Τουρισμός και COVID-19

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Απασχολεί περίπου 27 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 10% του ενωσιακού ΑΕΠ. Έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν σήμερα στην ΕΕ. Η Ευρώπη, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δέχτηκε 66 % λιγότερους διεθνείς τουρίστες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και 97 % λιγότερους το δεύτερο εξάμηνο.

Περισσότερα σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, ΕΔΩ.

Αναγκαία μια νέα στρατηγική για τον τουρισμό στην Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο, καθαρό και ασφαλή τουρισμό και την ενίσχυσή του μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της θεσμοθέτησης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού.

“Με την καλοκαιρινή περίοδο να πλησιάζει, θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να θεσπίσουμε συντονισμένα και εναρμονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πρωτόκολλο όσον αφορά τα τεστ πριν από την αναχώρηση και η σφραγίδα της ΕΕ για την πιστοποίηση της υγιεινής ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες”, δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης, Κλαούντια Μοντέϊρου ντε Αγκιάρ (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Παροχή οικονομικής στήριξης

Η συνεχής βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη για την επιβίωση του τομέα, υπογραμμίζει η έκθεση, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να συμπεριλάβουν τα ταξίδια και τον τουρισμό στα σχέδια ανάκαμψής τους από την πανδημία του κορονοϊού. Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον συνολικό εκσυγχρονισμό του τομέα, ενθαρρύνοντάς τα να θεσπίσουν προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες.

Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιαμού ως εναλλακτική λύση αντί των τεστ PCR και των απαιτήσεων καραντίνας, μόλις τα εμβόλια καταστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό. Η καραντίνα πρέπει να παραμείνει έσχατο μέσο, τονίζει η έκθεση.

ksd

ksd PRIMAGEL
adv

Στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού σύμφωνα με την υπόδειξη της έκθεσης.

Καθιστώντας πιο βιώσιμο τον τουρισμό

Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία έχει προκαλέσει μια αλλαγή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, καθώς έχουν στραφεί σε πιο οικολογικές εναλλακτικές που βρίσκονται κοντά στη φύση.

Οι ευρωβουλευτές καλούν δε την Επιτροπή να αναπτύξει σύντομα έναν χάρτη πορείας για τον βιώσιμο τουρισμό με στόχο τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον προτάσεις:

    • μια σφραγίδα της ΕΕ για την πιστοποίηση της υγιεινής, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού της νόσου COVID-19 για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον τομέα του τουρισμού.
    • ένας νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τουρισμού

Περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών εν καιρώ COVID-19, ΕΔΩ.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *