cyprus

Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2017 οδεύει η Κύπρος

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό οδεύει η Κύπρος το 2017, έπειτα από το ιστορικό υψηλό των 3,2 εκατομμυρίων τουριστών το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, Μαρίνος Μενελάου, το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζει αύξηση αφίξεων 13,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, με αύξηση εσόδων για το πρώτο δίμηνο να παρουσιάζουν αύξηση 23% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, όπως είπε, οι κρατήσεις για το 2017 από το Ηνωμένο Βασίλειο – τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου – παρουσιάζουν αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, οι αφίξεις τον φετινό χειμώνα ανήλθαν στις 298.000 και καταγράφουν το φετινό χειμώνα ως το δεύτερο καλύτερο όλων των εποχών. Αυτό καταδεικνύει ότι καταπολεμείται η εποχικότητα, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, για τη χειμερινή περίοδο της περιόδου 2017 – 2018 οι κρατήσεις προβλέπονται να αυξηθούν σε ποσοστό 20%. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ με τις αφίξεις να φτάνουν τα 3,2 εκατομμύρια και τα έσοδα να ανέρχονται σε €2,3 δισεκατομμύρια.

“Φαίνεται ότι ήδη το ρεκόρ το περσινό θα το ξεπεράσουμε φέτος. Αισιοδοξία, δουλειά, δεν πετάμε στα σύννεφα”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, για να προσθέσει ότι “στο χέρι μας είναι όλων να βοηθήσουμε ώστε αυτή η αισιόδοξη χρονιά να μην είναι μόνο περιστασιακή, να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως φαίνεται να ξεπερνάμε το πρόβλημα της εποχικότητας, που αντιμετωπίζεται με τις αυξήσεις στις αφίξεις στους χειμερινούς μήνες.

“Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα προς την ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείου Τουρισμού, κάτι για το οποίο αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει. Έχουμε πει ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής να αποφασιστεί και να ξεκινήσει να υλοποιηθεί με τη νέα διακυβέρνηση μετά το Φεβρουάριο του 2018”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ευαρέσκεια για τις προβλέψεις σε σχέση με την αυξητική τάση των τουριστικών αφίξεων.

Είπε ότι τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων τριών χρόνων δεν οφείλονται μόνο στις πολιτικές και άλλες συγκυρίες αλλά και στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν όλοι οι φορείς τουρισμού όπως ο ΚΟΤ. Ζήτησε όπως ο ΚΟΤ αναδιοργανωθεί για να λύσει όλα τα προβλήματα και όχι να κλείσει όπως προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου με αποτέλεσμα τα κονδύλια για τη διαφήμιση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος να δοθεί στα χέρια ιδιωτών.

Ο Ηλίας Μυριάνθους, βουλευτής της ΕΔΕΚ, είπε πως “πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε όλα τα θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό”.

Ανέφερε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το τουριστικό σήμα της Κύπρου, προβάλλοντας την κυπριακή κουλτούρα, την κυπριακή φιλοξενία και κυπριακή γαστρονομία. Είπε τέλος ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψιλογένη είπε πως τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι “θα κινηθούμε στα ίδια αν όχι σε καλύτερα επίπεδα από την περσινή χρονιά-ρεκόρ”.

Είπε ακόμη ότι τα ξενοδοχεία μας έχουν κάνει εκτεταμένες ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή και ανέγερση νέων καταλυμάτων, “και αυτό δίνει ένα μήνυμα όσον αφορά τις θετικές προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας”.

Οι ξενοδόχοι δεν ανέβασαν τις τιμές

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης είπε πως η Κύπρος πήρε πολύ ευμενή σχόλια από συνεργάτες στο εξωτερικό, διότι, παρά την αύξηση της ζήτησης, οι ξενοδόχοι συγκράτησαν τις τιμές τους, σε αντίθεση με την Ισπανία όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί.

“Η Κύπρος θεωρείται η 2η φθηνότερη από όλη τη Μεσόγειο μετά την Τουρκία, που παρουσιάζει πτώση 50% στις κρατήσεις λόγω των γνωστών προβλημάτων”, είπε και πρόσθεσε: “Ωριμάσαμε. Στους παλιούς καιρούς όταν μια χρονιά πήγαινε καλά βάζαμε 10% με 15% στις τιμές. Πλέον σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα”, είπε.

Στη συνεδρία Ιουνίου η νέα στρατηγική για τον τουρισμό

Εξάλλου, εκπρόσωπους του Υπουργείου Τουρισμού ενημέρωσε την Επιτροπή πως η στρατηγική για τον τουρισμό έχει ήδη παραδοθεί στην ομάδα διαχείρισης έργου και αναμένεται να εξεταστεί το πλήθος παρατηρήσεων που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο. Σημείωσε ότι θα παραδοθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

Ο κ. Βότσης είπε πως η στρατηγική θα τεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής στην πρώτη συνεδρία Ιουνίου, προσθέτοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την υλοποίησή της.

Στην επόμενη διακυβέρνηση το Υφυπουργείου Τουρισμού

Εξάλλου, απαντώντας στην έκκληση των εμπλεκόμενων φορέων ότι θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Βότσης είπε πως φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία στη Επιτροπή Οικονομιών για έγκριση του νομοσχεδίου με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί με τη νέα διακυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ είπε ότι τα ξενοδοχεία εν μέρει είναι σε ιδιοκτησία ξένων συμφερόντων, αλλά και εν μέρει ιδιοκτησία των τραπεζών. “Παρ’ όλες τις αυξήσεις των καταθέσεων και των εσόδων συνεχίζουμε να κουβαλούμε προβλήματα παλιών εποχών”, είπε, απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτού της Συμμαχίας Άννας Θεολόγου, η οποία είπε πως οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις μπορεί να αυξάνουν τα έσοδα, αλλά τα εισοδήματα του τομέα δεν παραμένουν στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: www.capital.sigmalive.com

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *