Thomas Cook

Προς πτώχευση Thomas Cook και Neckerman Ολλανδίας|Έρευνα για την διοίκηση του Thomas Cook προαναγγέλει η βρετανική κυβέρνηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την τύχη της αγγλικής Thomas Cook Plc, μάλλον θα έχουν οι εταιρίες του ομίλου στην Ολλανδία Thomas Cook Nederland BV [Thomas Cook / Neckermann Reizen], καθώς αυτή τη στιγμή στις ιστοσελίδες τους, έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις, που προαναγγέλουν την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Παράλληλα, αρνητικές φήμες κυκλοφορούν και για τις εταιρίες στο Βέλγιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για την πτώχευση του αγγλικού ομίλου, προαναγγέλει έρευνα για τις ενέργειες της διοίκησης του Thomas Cook, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευσή του.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ενημέρωση του τελευταίου δίωρου, σε ανακοίνωση του Thomas Cook Ολλανδίας, αναφέρονται τα εξής: “Μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης για την Thomas Cook Group Plc, εξετάσαμε τις δυνατότητες συνέχισης των κρατήσεων με Thomas Cook Nederland BV [Thomas Cook / Neckermann Reizen]. Παρά τις προσπάθειες, αυτές, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι πελάτες του Thomas Cook Netherlands, οι οποίοι ταξιδεύουν άμεσα, δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα καταλύματα, στα οποία έχουν κάνει κράτηση.

Ως εκ τούτου, ανακοινώσαμε στο ταμείο ασφάλισης ταξιδιών (SGR) την  οικονομική αδυναμία μας. Όλες οι αναχωρήσεις που προγραμματίζονται για τις 24 Σεπτεμβρίου θα ακυρωθούν. Για περισσότερες οδηγίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.sgr.nl . Λυπούμαστε πολύ που δεν μπορούμε να υλοποιήσυμε τις διακοπές για τις οποίες έχετε κάνει κράτηση. Δεχθείτε την ειλικρινή συγνώμη μας, για αυτή την κατάσταση.

Οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από τις 25 Σεπτεμβρίου, μπορούν ΕΔΩ, να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την κράτησή τους.

Κάντε κλικ  εδώ  για συχνές ερωτήσεις”.

Στην δε σελίδα του ολλανδικού Neckerman, αναφέρονται και τα εξής:

“Ο Thomas Cook Ολλανδία εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Thomas Cook Group Plc δεν βρήκε λύση στα οικονομικά προβλήματα και πτώχευσε. Ο όμιλος Thomas Cook Group Plc. έχει 21.000 υπαλλήλους και φροντίζει για τις διακοπές 22 εκατομμυρίων πελατών ετησίως.

Ο Thomas Cook Ολλανδίας είναι μέλος του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού οργανισμού. Ο ολλανδικός οργανισμός εξετάζει επί του παρόντος τις πιθανές επιλογές για τον περιορισμό της επίπτωσης της πτώχευσης της Thomas Cook Group Plc στους πελάτες και τους υπαλλήλους της.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δημιουργεί πολλές ερωτήσεις για τους πελάτες μας και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτων διακοπών Thomas Cook / Neckermann Travel προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών [SGR].

Στην Ολλανδία 200 άτομα εργάζονται στον Thomas Cook και περίπου 400.000 πελάτες πηγαίνουν στις διακοπές τους με Thomas Cook / Neckermann Travel κάθε χρόνο. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να καθοδηγήσουμε τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι σας ακυρώνεται. Όλες οι αναχωρήσεις που προγραμματίζονται για τις 24 Σεπτεμβρίου θα ακυρωθούν. Για περαιτέρω οδηγίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση www.sgr.nl.

Οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από τις 25 Σεπτεμβρίου θα βρουν σύντομα περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του neckermann.nl και του sgr.nl.

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες κρατήσεις αυτήν τη στιγμή. Για ερωτήσεις επικοινωνήστε με τον αριθμό τηλεφώνου: 023-5135595

Κάντε κλικ  εδώ  για συχνές ερωτήσεις”.

Έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης

Η αξιωματούχος (Business secretary) της βρετανικής κυβέρνησης Andrea Leadsom ζήτησε να διερευνηθεί η συμπεριφορά της διοίκησης που εμπλέκεται στην κατάρρευση του Thomas Cook.

Η αποκάλυψη έγινε όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέκρινε την διοίκηση του χρεωκοπημένου ταξιδιωτικού γίγαντα, που κατέβαλλε μεγάλα ποσά στα μέλη της, την στιγμή που ο όμιλος αντιμετώπιζε το φάσμα της χρεωκοπίας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν,  τα στελέχη του Thomas Cook έλαβαν συνολικά περισσότερα από £ 20 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser έλαβε περισσότερα από £ 8 εκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός bonus £ 2,9 εκατομμυρίων το 2015.

Ο CEO του Thomas Cook, Peter Fankhauser

Ο πρωθυπουργός Johnson, ο οποίος μίλησε από τη Νέα Υόρκη χθες, όπου παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε: “Έχω ερωτήσεις σχετικά με το αν είναι σωστό οι διευθυντές ή οποιοσδήποτε, στο διοικητικό συμβούλιο, να αμοίβονται με μεγάλα ποσά, όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις για να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των τουριστών και των φορολογουμένων. Αυτές περιλαμβάνουν την δυνατότητα να υποχρεωθούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να συνάπτουν ειδικές ασφάλειες για την προστασία τους από την πτώχευση”.

Και συμπλήρωσε: “Νομίζω ότι είναι κάπως ανήθικο να πληρώνει ο φορολογούμενος τον επαναπατρισμό 150.000 τουριστών. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα στο μέλλον με το οποίο θα διασφαλίσουμε ότι οι τουριστικοί πράκτορες θα εμποδιστούν κατά κάποιο τρόπο  να απαιτούν από τον φορολογούμενο να πληρώνει για τις δικές τους αστοχίες”.

Η εταιρεία μετά την χρεοκοπία άφησε 9.000 άνεργους Βρετανούς και τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με 45 αεροσκάφη ναυλωμένα για να μεταφέρουν τους Βρετανούς παραθεριστές από 53 αεροδρόμια σε 18 χώρες.

uk
wikipedia photo

Η Leadsom παρενέβη καλώντας την Insolvency Service να δώσει προτεραιότητα στη διερεύνηση, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Thomas Cook θα τεθεί υπό εκκαθάριση. Επιθυμεί να επανεξετάσει την συμπεριφορά των διευθυντικών στελεχών του Thomas Cook αμέσως πριν και κατά την χρεοκοπία, κατά πόσο οποιαδήποτε ενέργεια τους έχει προκαλέσει ζημία στους πιστωτές ή στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η Insolvency Service έχει την εξουσία να αποκλείει στελέχη από το να υπηρετούν ως διευθυντές εταιρειών για διάστημα έως και 15 ετών εάν διαπιστώσει ότι είναι ένοχοι παραπτώματος και μπορεί να διαβιβάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της στη Δικαιοσύνη στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Σε επιστολή της προς την Insolvency Service  η Leadsom αναφέρει: “Μετά την απόφαση των διευθυντών του Ομίλου Thomas Cook να θέσει την εταιρεία σε αναγκαστική εκκαθάριση, το δικαστήριο έχει ορίσει εκκαθαριστή. Όπως γνωρίζετε, ο εκκαθαριστής είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει την αιτία της χρεοκοπίας οποιασδήποτε εταιρείας και θα το πράξει σε αυτή την περίπτωση. Γνωρίζω ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεδομένης της σημασίας αυτής της υπόθεσης και των συνεπειών της για χιλιάδες πελάτες και υπαλλήλους, θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσε να έχει προτεραιότητα. Ζητώ να εξετάσει η έρευνα όχι μόνο τη συμπεριφορά των διευθυντών αμέσως πριν και κατά την χρεοκοπία, αλλά και κατά πόσο οποιαδήποτε ενέργεια των διευθυντών έχει προκαλέσει ζημία στους πιστωτές ή στα συνταξιοδοτικά συστήματα”.

Η παρέμβασή της έγινε, αφού προέκυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει μια προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας, για να βρεθούν τα συνολικά 200 εκατομμύρια λίρες που χρειαζόταν για να επιβιώσει, όπως ανέφεραν οι The Times.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *