Πρόσφορο το έδαφος για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη γερμανική αγορά

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας στους τέσσερις Γερμανούς βρίσκει ιδιαίτερα ελκυστικό ως είδος διακοπών την κρουαζιέρα, παρότι μόλις το 7% έχουν κάνει διακοπές κρουαζιέρας τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι, οι κρουαζιέρες δεν είναι μόνο ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της τουριστικής αγοράς στη Γερμανία, αλλά παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες δυνατότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα της GfK.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της GfK, το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ της υψηλής ελκυστικότητας και της πραγματικής έλλειψης ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι μεγαλύτερο από ό,τι με οποιοδήποτε άλλο είδος διακοπών. Αυτό σημαίνει ότι, περισσότερα από τα δύο τρίτα εκείνων που βρίσκουν τις κρουαζιέρες πολύ ελκυστικές δεν έχουν καμία εμπειρία.

Σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θαλάσσιες κρουαζιέρες πραγματοποιήθηκαν από τους Γερμανούς το 2016. Για το ένα τρίτο αυτών ήταν η πρώτη τους κρουαζιέρα, ενώ το 63% είχε προηγούμενη εμπειρία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη αυτού του τμήματος διακοπών, καθώς το επίπεδο ελκυστικότητας για κρουαζιέρες υπερδιπλασιάζεται όταν οι τουρίστες έχουν, ήδη, κάποια κρουαζιέρα στο ενεργητικό τους.

«Οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας καταφέρνουν να κερδίσουν ένα υψηλό ποσοστό πελατών για πρώτη φορά», σχολίασε στη GfK ο Dörte Nordbeck, επικεφαλής της Travel & Logistics Germany. Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό πολλοί από αυτούς να θέλουν να ζήσουν και πάλι αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία».

Οι κρουαζιέρες θεωρούνται εξαιρετικά ελκυστικές σε ποσοστό 60% για όσους έχουν ήδη κάνει κάποια κρουαζιέρα στη θάλασσα, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 41% για όσους έχουν πραγματοποιήσει ποτάμια κρουαζιέρα.

Σε γενικές γραμμές, η ελκυστικότητα των κρουαζιέρων αυξάνεται με την ηλικία. Αν και μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 34 ετών δηλώνει «υπέρμαχος» των διακοπών στη θάλασσα, το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 16%. Μόνο μεγαλώνοντας κλείνει η «ψαλίδα» στις προτιμήσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αντίθετα, οι ποτάμιες κρουαζιέρες είναι μόνο μια «τάση» για το 24% των Γερμανών και μόνο το 18% περιγράφει αυτή τη μορφή διακοπών ως «πολύ ελκυστική». Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος από το 6% των Γερμανών που έχουν κάνει διακοπές σε σκάφος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ποτάμιες κρουαζιέρες είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές για τους νεότερους σε ηλικία, με μόνο το 10% των ανδρών και το 18% των γυναικών, ηλικίας 25-34, να τις χαρακτηρίζουν «πολύ ελκυστικές». Οι ερωτηθέντες ηλικίας 65 ετών και άνω, ωστόσο, δηλώνουν οπαδοί των ποτάμιων κρουαζιέρων εξίσου με τις θαλάσσιες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *