Με ανακοινώσεις τους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αλλά και τράπεζες, προειδοποιούν επιχειρήσεις και πολίτες για προσπάθειες εξαπάτησης μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πιο αναλυτικά, με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί:
“Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,
Παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι “η Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου”.
Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.
Για την προστασία σας:
1. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
2. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας”.
Οι τράπεζες
Από την άλλη πλευρά, μεγάλη τράπεζα, προειδοποιεί τους εταιρικούς της πελάτες, ως ακολούθως:
“Σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι τρίτοι προσπαθούν να εξαπατήσουν εταιρίες πελάτες μας καλώντας στο τηλέφωνο στελέχη της εταιρίας που έχουν πρόσβαση στο εταιρικό e-banking.
Κατά την συνομιλία τους ισχυρίζονται ότι πρόκειται να κάνουν κάποια πληρωμή προς την εταιρία και ότι για να κάνουν την πληρωμή άμεσα θα χρησιμοποιήσουν μία νέα μέθοδο πληρωμής από γνωστό ίδρυμα πληρωμών της ημεδαπής ή άλλης Τράπεζας. Για τον λόγο αυτό λένε ότι θα σταλεί στο κινητό τηλέφωνο του συνομιλητή τους ένα SMS που περιέχει link το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει και να καταχωρήσει τα συνθηματικά του στο e-banking (username & password). Επιπλέον λένε θα του σταλεί μέσω SMS ή VIBER και ειδικό εξαψήφιο κωδικό για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Στην πραγματικότητα οι επιτήδειοι με τον παραπάνω τρόπο οδηγούν το θύμα τους σε πλαστό site όπου και του υποκλέπτουν τα συνθηματικά του e-banking. Επιπλέον, λαμβάνοντας γνώση του ειδικού εξαψήφιου κωδικού που αποστέλλεται μέσω SMS ή VIBER στο ανυποψίαστο θύμα τους επιτυγχάνουν να εγκρίνουν απατηλές συναλλαγές.
Τι πρέπει να γνωρίζετε,
• Καμία πληρωμή προς την εταιρία σας προερχόμενη από οποιαδήποτε Τράπεζα/ Ίδρυμα Πληρωμών της Ελλάδας ή του εξωτερικού δεν απαιτεί από εσάς την καταχώρηση των συνθηματικών σας για το e-banking.
• Όλες οι Ελληνικές Τράπεζες παρέχουν την ίδια μέθοδο άμεσης μεταφοράς κεφαλαίων που ονομάζεται άμεση πίστωση (αγγλικά instant payment) και όταν χρησιμοποιείται από τον πληρωτή τα χρήματα πιστώνονται άμεσα στον λογαριασμό του λήπτη χωρίς να απαιτείται ποτέ από αυτόν να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία πέραν του λογαριασμού IBAN στον οποίο επιθυμεί να γίνει η πληρωμή.
• Ποτέ δεν καταχωρούμε συνθηματικά e-banking σε site που έχουμε οδηγηθεί ακολουθώντας κάποιον υπερσύνδεσμο που έχουμε λάβει μέσω sms, email, κλπ.
• Πάντα πληκτρολογούμε μόνοι μας το site της Τράπεζάς με την οποία συνεργαζόμαστε (για την Eurobank το www.eurobank.gr ή το https://ebanking.eurobank.gr) και μόνο τότε πληκτρολογούμε τα συνθηματικά μας.
• Ποτέ μην μοιράζεστε κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνετε μέσω SMS ή VIBER με τρίτα πρόσωπα. Ο κωδικός μίας χρήσης, είτε προέρχεται από την Τράπεζα είτε από άλλο οργανισμό έχει πάντοτε σκοπό την εξακρίβωση της δικής σας ταυτότητας για πληρωμή ή άλλη ενέργεια που πραγματοποιείται εσείς και όχι για πληρωμή που θα κάνουν τρίτα άτομα προς εσάς.
• Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί με πληρωμές που ισχυρίζονται τρίτοι ότι πρέπει να κάνουν προς εσάς ιδιαίτερα όταν δεν περιμένετε χρήματα από κάπου
• Πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τρίτα πρόσωπα που δεν έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν και σας ζητούν ευαίσθητα στοιχεία για τις πληρωμές σας”.
Και προς πολίτες
Παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες ως εξής:
“Σας ενημερώνουμε για προσπάθειες εξαπάτησης από επιτήδειους, οι οποίοι επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες, τηλεφωνικά από άγνωστους αριθμούς, ή μέσω emails/SMS προφασιζόμενοι ως αιτία επικοινωνίας την έγκριση επιδομάτων όπως: το Power Pass ή το Fuel Pass ή την φορολοταρία ή την επιστροφή φόρου, κ.λπ..
Μάλιστα ισχυρίζονται, ότι είναι λογιστές ή υπάλληλοι/εκπρόσωποι της Εφορίας, του gov.gr, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, του ΟΑΕΔ, κ.λπ. και ζητούν διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς.
Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά καχύποπτοι και να μην αποκαλύπτετε ποτέ τους κωδικούς σας ή τα στοιχεία της κάρτας σας, ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP)”.