norwegian

Προστασία από τους πιστωτές ζήτησε η Norwegian!!!

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Norwegian Air ζήτησε να τεθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, καθώς επιχειρεί να αναδιαρθρώσει την δομή της εταιρίας και να επιβιώσει από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους με ανακοίνωσή του χθες, γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να υποβάλει το αίτημα στην Ιρλανδία, όπου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία του (αεροσκάφη).

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στις εταιρείες να ζητήσουν την προστασία δικαστηρίου από πιστωτές για έως και 100 ημέρες.

“Σκοπός της διαδικασίας είναι η μείωση του χρέους, η διασφάλιση του στόλου και η εξασφάλιση νέων κεφαλαίων”, αναφέρει στην ανακοίνωση η Norwegian Air και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και πέντε μήνες.

“Η αναζήτηση προστασίας για αναδιοργάνωση σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο είναι μια απόφαση που έχουμε λάβει για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Norwegian προς όφελος των υπαλλήλων, των πελατών και των επενδυτών μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jacob Schram. “Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, που θα μας επιτρέψουν να αναδυθούμε ως μια οικονομικά ισχυρότερη και ασφαλής αεροπορική εταιρεία, από την κρίση του κοορνοϊού”.

Η διαδικασία της αίτησης στην Ιρλανδία, επιτρέπει σε οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, με σκοπό την προστασία των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της βασικής αξίας της επιχείρησης. Αυτή η προστασία, μέσω δικαστηρίου, επιτρέπει τελικά σε μια εταιρεία να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια και να εφαρμόσει ένα νομικά δεσμευτικό σύστημα για την εξόφληση των χρεών.

Η Norwegian Air ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το δίκτυο δρομολογίων της, το οποίο περιορίστηκε σοβαρά ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, και οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται κανονικά στο Χρηματιστήριο του Όσλο. Η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 98% της αξίας της φέτος.

ksd
adv

Ο αερομεταφορέας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί επιπλέον μετρητά για να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και μετά. Έχει λάβει ένα δάνειο 3 δισ. Κορόνων Νορβηγίας (288.700.000 $) τον Μάιο, αλλά η κυβέρνηση της χώρας έχει αποκλείσει την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «ένα χαστούκι στο πρόσωπο», ο Schram.

Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε μόλις 1 εκατομμύριο επιβάτες το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 10,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Η τριμηνιαία λειτουργική της ζημιά ανήλθε σε 2,8 δισεκατομμύρια κορώνες (310 εκατομμύρια δολάρια), ενώ τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών έχουν μειωθεί σε μόλις 3,4 δισεκατομμύρια κορώνες (376 εκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Norwegian Air ιδρύθηκε το 1993 και ξεκίνησε μια ταχεία επέκταση πριν από μια δεκαετία, επιδιώκοντας να εφαρμόσει το επιχειρηματικό μοντέλο που εισήγαγε η Ryanair στην Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Αμερική στις υπερατλαντικές πτήσεις. Αλλά η επιθετική στρατηγική της άφησε τεράστια χρέη, και μικρό περιθώριο ελιγμών όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο επικεφαλής της Ryanair Michael O’ Leary, ερωτηθείς για το αν θα επιβιώσει η Norwegian, από την έλλειψη κεφαλαίων που την ταλανίζει είπε: “Δεν νομίζω. Η εταιρία είτε θα καταλήξει ως μια μικρή νορβηγική αεροπορική εταιρεία που θα πετά πτήσεις εσωτερικού ή με κάποιο τρόπο θα συγχωνευτεί στην SAS συνεχίζοντας το σκανδιναβικό μοντέλο αναποτελεσματικότητας¨.

Η Norwegian

Η Norwegian ιδρύθηκε το 1993, και άρχισε να λειτουργεί μόνο ως αερομεταφορέας χαμηλού κόστους με μεγαλύτερα αεροσκάφη Boeing 737 το 2002. Η εταιρία επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς η αεροπορική ξεκίνησε υπηρεσίες μικρών αποστάσεων σε όλη την Ευρώπη και μετά μπήκε ο τομέας των μεγάλων αποστάσεων που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Λειτουργεί έναν σύγχρονο και αποδοτικό στόλο αποτελούμενο από Boeing 787 Dreamliners και Boeing 737s.

Ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που συμμετείχε στην πρωτοβουλία δράσης του ΟΗΕ για το κλίμα για το κλίμα το 2019, δεσμευόμενη να εργαστεί συστηματικά για να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050.

Ψηφίστηκε για έξι συνεχόμενα χρόνια ως η καλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης και για πέντε συνεχόμενα χρόνια ως η καλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στον κόσμο, από τη Skytrax, ενώ κατέκτησε το Airline Program of the Year Europe & Africa για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στα βραβεία Freddie 2020. Η Norwegian συνολικά έχει κερδίσει πάνω από 55 βραβεία για τις υπηρεσίες, το προϊόν και την καινοτομία της στον κλάδο από το 2012.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *