Πρώτη η DER TOURISTIK με 4,5 δισ ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Γερμανία αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 1,6% το περασμένο έτος και ελπίζουν η ταξιδιωτική αγορά να εμφανίσει ήπια σταδιακή ανάπτυξη και πάλι το 2016, παρά την ταραχώδη χρονιά του 2015, σύμφωνα με την ειδική έρευνα της γερμανικής αγοράς των ταξιδιωτικών πρακτορείων λιανικής, του FVW.

DER_Touristik_logo_12345Πιο αναλυτικά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της χώρας αύξησαν το συνολικό κύκλο εργασιών κατά 1,6% σε 23,5 δις ευρώ το 2015, σύμφωνα με την έρευνα του Werner Sülberg, ειδικού αναλυτή του DER Touristik και στοιχεία του DRV.
Ο τουρισμός παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης με άνοδο 2,8% στις πωλήσεις των 13,7 δις ευρώ, ενώ οι πωλήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων παρέμειναν σταθερές  στα 7,9 δις ευρώ.
Κατά κατηγορία πελατών, οι πωλήσεις ταξιδιών σε ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 1,8%, ξεπερνώντας τα 16 δις ευρώ, ενώ οι πωλήσεις των επαγγελματικών ταξιδιών αυξήθηκαν ελαφρώς σε 7,4 δις ευρώ, όπως έδειξε η έρευνα.

Η DER Touristik παρέμεινε η μεγαλύτερη αλυσίδα ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας με άνοδο 3,6% στον κύκλο εργασιών ύψους 4,5 δις ευρώ το περασμένο έτος.
Η TUI Γερμανίας εδραίωσε τη δεύτερη θέση με αύξηση 1,9% στις πωλήσεις των 3,6 δις ευρώ, ενώ η Lufthansa City Center παρέμεινε στην τρίτη θέση με στάσιμο κύκλο εργασιών 2,4 δις ευρώ.
Ο ειδικός στα επαγγελματικά ταξίδια BCD Travel κατετάγη τέταρτος με κύκλο εργασιών ύψους 1,8 δις ευρώ, μπροστά από τον Thomas Cook Partner Group (όλα τα TC κανάλια πωλήσεων) με στασιμότητα πωλήσεων στα 1,5 δις ευρώ.

Σε όρους δικτύων συνεργασίας ταξιδιωτικών πρακτορείων, τα μέλη των οποίων περιλαμβάνουν ποικίλες – μεγαλύτερες και μεσαίες – αλυσίδες πρακτορείων, ο Όμιλος RTK (RTK, Alpha, TUI Travel Star) είχε σταθερές πωλήσεις στα 3,6 δις ευρώ και ακολουθεί ο Ομίλος TSS, ο οποίος αύξησε τις πωλήσεις κατά 4 % σε 2,8 δις ευρώ.
Οι άλλοι τρεις μεγάλοι συνεταιρισμοί ήταν ο Schmetterling με πωλήσεις των 2 δις ευρώ, ο AER με 1,3 εκατομμύρια ευρώ και ο Best-Reisen με  900 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη σειρά τους, υπάρχουν δύο μέγα-συμμαχίες: η QTA, η οποία περιλαμβάνει τον RTK και τον Schmetterling, παγιώνει τον κύκλο εργασιών ύψους 4,5 δις ευρώ και ο TMCV, που στεγάζει τους TSS και AER, αναδεικνύει κύκλο εργασιών μόλις πάνω από 4 δις ευρώ.

Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος, ωστόσο, παραμένει ασαφής μετά από την πτώση των πωλήσεων των ταξιδιωτικών πρακτορείων κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι καταναλωτές καθυστερούν τις κρατήσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορους προορισμούς.
Ο Sülberg σχολίασε: «Σε ένα σύνηθες έτος, περίπου τα δύο τρίτα των (συνολικών ετήσιων) πωλήσεων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα”.
Οι πωλήσεις όμως εξακολουθούν να είναι περίπου 7% πίσω από το περασμένο έτος στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τους ερευνητές αγοράς GfK.

Το “κλίμα”μεταξύ των κορυφαίων ταξιδιωτικών γραφείων είναι “κυμαινόμενο”, καθώς οι καλές πωλήσεις για την Ισπανία, οι διακοπές σε μακρινούς προορισμούς και κρουαζιέρες έρχονται σε αντίθεση με τη φτωχή ζήτηση για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία.
«Εφ’ όσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, τότε περιμένουμε μια μικρή αύξηση του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο διευθυντής της AER, Pedro Turbany.
Ο επικεφαλής της Lufthansa City Center, Hasso von Düring, προβλέπει επίσης μια «θετική» επιχειρηματική τάση για τον όμιλο το τρέχον έτος.
Εν αντιθέσει, με την διευθύντρια του Schmetterling, Anya Müller-Eckert, που δήλωσε ότι ο όμιλος έχει διψήφια αύξηση στις κρουαζιέρες, στις παραθεριστικές κατοικίες και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ωστόσο η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την ανάκαμψη της ζήτησης για την Τουρκία και τη σταθεροποίηση αυτής για την Αίγυπτο.

Μεταξύ των μεγάλων τουριστικών ομίλων, ο επικεφαλής Ralf Horter της TUI Γερμανίας είπε ότι “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την κίνηση μέχρι τώρα».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *