Photo by Alena Shekhovtcova on Pexels

Πρωτοφανής προχειρότητα με το PCR, χθες ανακοίνωσαν 48, σήμερα 72 ώρες | FedHATTA: To PCR 48 ωρών για την είσοδο στην Ελλάδα δυναμιτίζει την τουριστική κίνηση των Χριστουγέννων

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

PCR 48 ωρών για είσοδο στην Ελλάδα για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε 72 ώρε, αντί 48, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για τον σχεδιασμό… Σημειωτέον αν και το νέο μέτρο θα ισχύσει από την Κυριακή, αν δεν τροποποιηθεί ξανά, δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ούτε στην επίσημη ταξιδιωτική ιστοσελίδα travel.gov.gr

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, “…Έτσι, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου”.

Στο μεταξύ η FEDHatta σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το νέο αυτό μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα στον ελληνικό Τουρισμό.

Οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου για την πανδημία έχουν ως εξής:

“Όπως έχω τονίσει από το βήμα αυτό, η πανδημία είναι δυναμική και μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας ώστε να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η μετάλλαξη «Όμικρον» οδήγησε τη χώρα μας στη λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Τέτοια μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου, να καθυστερήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εκτεταμένη διασπορά της πανδημίας και να κερδίσουμε χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστική κάλυψης με την αναμνηστική δόση. Έτσι, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Χθες Τετάρτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 31 χιλιάδες ραντεβού για τις πρώτες 60 χιλιάδες δόσεις που έχουν παραληφθεί. Οι επόμενες δόσεις θα έρθουν στις αρχές του χρόνου, οπότε και θα ανοίξουν και νέα ραντεβού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται -μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και την επίσπευση της τρίτης δόσης κατά τρεις μήνες- η αυξημένη προσέλευση και σε αυτές τις δυο κατηγορίες για εμβολιασμό. Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας και μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 117 χιλιάδες εμβολιασμούς ή ραντεβού εμβολιασμών πρώτης δόσης για τους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω.

Για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» εγκαινιάστηκε το νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, το οποίο στελεχώνουν υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κέντρο διαθέτει 16 εμβολιαστικές γραμμές και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά 1.500-1.800 πολίτες. Για την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών και την άμεση εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων ραντεβού, από τις 18 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 24 επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου. Η Κυβέρνηση -όπως έχουμε πει πολλές φορές- διευκολύνει, με κάθε τρόπο, τον εμβολιασμό για να προστατέψει τη ζωή των πολιτών, για να αποφορτιστεί η πίεση στο Ε.Σ.Υ..

Θέλω τώρα να έρθω στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη δημοσιοποίηση της μελέτης του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα. Από την έναρξη της πανδημίας η Κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση προκειμένου να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές που να διασφαλίζουν το δημόσιο αγαθό, συνυπολογίζοντας ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεξαρτώμενων παραγόντων. Κάθε υπεύθυνος πολιτικός, αλλά και κάθε νουνεχής άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας, εργαλειοποιώντας την επιστήμη, δείχνει ότι ούτε την κατανοεί ούτε την σέβεται. Κανιβαλίζει μια επιστημονική μελέτη προκειμένου να την φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα.

Σε σχέση όμως με τα όσα επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Όχι απέναντι στον κ. Τσίπρα και στην τοξική αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει. Αλλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Στους πολίτες που γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το αδιανόητο. Στους πολίτες που παρακολουθούν τον κ. Τσίπρα -καιρό τώρα- να εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή την αγωνία και τον φόβο για την πανδημία, αλλά και τον πόνο για τις ανθρώπινες απώλειες .

1.Η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της.

2.Η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται, συζητιούνται καθημερινά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του, αλλά και στο δημόσιο λόγο για την διαφορά, ποιότητας υπηρεσιών που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και προφανώς έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ.. Φυσικά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μια συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.. Αναβάθμισης και ποιοτικής και ποσοτικής. Με υπερδιπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και με πάνω από 14.000 ανθρώπους να ενισχύουν το σύστημα υγείας. Προσπάθεια που συνεχίζεται μέρα με την μέρα ακόμη και σήμερα.

3.Η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους, εισαγωγής τους σε μονάδες Μ.Ε.Θ.. Προφανώς σε περιβάλλον Μ.Ε.Θ. υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο Πρωθυπουργός πότε δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο. Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός Μ.Ε.Θ. όπως άλλωστε αναφέρει και η επιστημονική μελέτη συνδέονται με διάφορες παραμέτρους και φυσικά όποια συμπεράσματα τεκμηριώνονται μετά από ενδελεχή έλεγχο αξιολογούνται και συνυπολογίζονται.

4.Σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ. Τσίπρας από την μελέτη επικεντρώνει στο θέμα των Μ.Ε.Θ.. Το θέμα χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει με σκληρή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας. Σημαντικότερο όμως από αυτό, σύμφωνα και με την μελέτη είναι το γεγονός το πώς δεν θα επιβαρύνουμε το Σύστημα Υγείας και τις Μ.Ε.Θ.. Το πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος να χρειάζεται διασωλήνωση και να μπαίνει στις Μ.Ε.Θ.. Περισσότερες διασωληνώσεις σημαίνουν δυστυχώς περισσότερούς απώλειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς”.

Η FEDHatta

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η FEDHATTA για την αιφνιδιαστική εφαρμογή της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει στους εθνικούς φορείς πλήθος εγγράφων με τα οποία επισημαίνει την ανάγκη να ανακοινώνονται και να εφαρμόζονται τα όποια, απαραίτητα, περιοριστικά μέτρα ή μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό της πανδημίας, με όσο το δυνατόν καλύτερο και έγκαιρο τρόπο έτσι ώστε να περιορίζονται κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου. Άλλωστε, αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν απευθύνει και διεθνείς φορείς του τουρισμού.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση (15 Δεκεμβρίου), για την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών ως προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα με έναρξη ισχύος την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, δυναμιτίζει τις όποιες προσδοκίες επαγγελματιών και ταξιδιωτών για “ομαλές” Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Προοιωνίζεται δε την τεράστια ζημιά για τον Τουρισμό και για το γεγονός ότι θα απωλεσθούν τεράστια χρηματικά ποσά από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια (Π.Δ. 7/2018).

Άλλες επίσης ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. η Κύπρος), έχουν επιβάλλει ανάλογα μέτρα, όμως τα ανακοίνωσαν πολύ νωρίτερα και με μέλημα να εξυπηρετηθεί την ταξιδιωτική κίνηση επιβάλλοντας τη διενέργεια των μοριακών ελέγχων κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στο εθνικό τους αεροδρόμιο.

Απευθύνουμε έκκληση για την τροποποίηση του μέτρου ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά που θα προκαλέσει.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *