Air France

Πρωτοπορούν τα γαλλικά αεροδρόμια στις δράσεις για το περιβάλλον

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Από τα 425 αεροδρόμια που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διαπίστευσης Αεροδρομίων για τον Άνθρακα, τα 63 είναι γαλλικά, αριθμός ο οποίος οσονούπω θα ανέλθει στο 89, υποδηλώνοντας την πρωτοπορία των γαλλικών αεροδρομίων στη δράση για την κλιματική αλλαγή.

Σε διεθνές επίπεδο, και από τις 86 χώρες που εκπροσωπούνται στη Διαπίστευση Αερολιμένων για τον Άνθρακα, η Γαλλία έχει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό αερολιμένων που συμμετέχουν σε δράσεις για το περιβάλλον. Τα 63 γαλλικά αεροδρόμια, που, επί του παρόντος, αντιμετωπίζουν ενεργά τις εκπομπές CO2 μέσω της διαπίστευσης άνθρακα αεροδρομίων, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του συνολικού αριθμού των διαπιστευμένων αεροδρομίων στην Ευρώπη (219) και το 15% παγκοσμίως (425).

Οι αριθμοί αυτοί μιλούν για την αποφασιστικότητα της γαλλικής αεροδρομιακής κοινότητας να αντιμετωπίσει τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις της λειτουργίας των αεροδρομίων.

Αυτή η δέσμευση για το κλίμα αντικατοπτρίζεται επίσης στα επίπεδα διαπίστευσης που επιτυγχάνουν σήμερα οι γαλλικοί αερολιμένες. Η σαφής πλειοψηφία αυτών, 46, έχει πιστοποιηθεί ότι έχουν επιτύχει απτές μειώσεις CO2, από το επίπεδο 2 έως τα υψηλότερα επίπεδα του προγράμματος.

Τα αεροδρόμια συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για έναν πιο απαιτητικό μετασχηματισμό και για να φθάσουν στα πιο φιλόδοξα επίπεδα του προγράμματος. Από την αρχή του τέταρτου τριμήνου του 2022, 4 αεροδρόμια αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο 21, 6 αεροδρόμια στο επίπεδο 32, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα -επίπεδο 4 και 4+- έχουν επιτευχθεί από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας Προβηγκίας και το αεροδρόμιο Saint-Exupéry της Λυών, αντίστοιχα.

Τα δύο πιο πολυσύχναστα δίκτυα αεροδρομίων της Γαλλίας έχουν επιτύχει τα υψηλότερα επίπεδα διαπίστευσης: ο όμιλος ADP, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Paris-CDG και Paris-Orly βρίσκεται στο επίπεδο 4 και το Aéroports de la Côte d’Azur, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της Νίκαιας και των Καννών στο επίπεδο 4+. Επιπλέον, η VINCI Airports, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων που έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης, έχει λάβει πιστοποίηση άνθρακα για κάθε αερολιμένα του δικτύου της, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής AirPacte.

Η πανδημία δεν έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της κλιματικής δράσης των αεροδρομίων, παρά το πρωτοφανές σοκ που υπέστησαν οι αερομεταφορές. Έτσι, από την 1η Μαρτίου 2020, όταν ο Covid-19 κηρύχθηκε επίσημα πανδημία, 22 γαλλικά αεροδρόμια εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και 25 έχουν επιτύχει διαπίστευση σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προηγουμένως.

Το έργο EASEE

Το 2020, η Ένωση των γαλλικών και γαλλόφωνων αεροδρομίων (UAF & FA) δημιούργησε μια νέα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Eco CO2 3, για να δώσει τη δυνατότητα σε μικρότερα αεροδρόμια στη Γαλλία να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη συμμετοχή τους στη δράση για το κλίμα. Οι εταίροι αναγνώρισαν ότι η διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα αεροδρόμια απαιτεί σημαντικούς πόρους, τόσο οικονομικούς, όσο και ανθρώπινους, οι οποίοι συχνά περιορίζουν την ικανότητα των μικρών αεροδρομίων να δεσμευτούν για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το νέο έργο, με την ονομασία EASEE (Δέσμευση των αερολιμένων για ενεργειακή απόδοση και προστασία του περιβάλλοντος), παρέχει εξατομικευμένη τεχνική και οικονομική υποστήριξη μέσω ενός δημόσιου μηχανισμού (το σύστημα πιστοποιητικών εξοικονόμησης ενέργειας), επιτρέποντας στους αερολιμένες να διαπιστευτούν άμεσα στο πλαίσιο της διαπίστευσης άνθρακα των αερολιμένων, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την οικονομική τους ικανότητα.

Από την έναρξή του, το έργο EASEE, που περιλαμβάνει 73 αεροδρόμια, έχει βοηθήσει 36 αεροδρόμια στη Γαλλία να αποκτήσουν πιστοποίηση Airport Carbon Accreditation, ενώ αναμένεται να πιστοποιηθούν άλλοι 374 αερολιμένες τους επόμενους μήνες. Τελικά, ο συνολικός αριθμός των γαλλικών αεροδρομίων που συμμετέχουν στη Διαπίστευση Αεροδρομίου για τον Άνθρακα θα ανέλθει σε 89.

Το έργο EASEE παραμένει η μοναδική πρωτοβουλία του είδους της στον κόσμο για την υποστήριξη των αερολιμένων στην πορεία τους προς την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *