Πρότυπο στις ενάλιες δραστηριότητες η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (CMAS) και η UNESCO αναγνώρισαν το πρόγραμμα διατήρησης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια, ως πρότυπο πρόγραμμα.

Με τα λιμάνια της, τις αρχαίες υποβρύχιες πόλεις και τα ναυάγια, η Τουρκία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο στον τομέα των ενάλιων δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα διατήρησης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο εφαρμόζει η χώρα εδώ και πέντε χρόνια, έχει γίνει δεκτό ως πρότυπο από την UNESCO και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (CMAS).

Ο αναπληρωτής καθηγητής, Hakan Öniz, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Akdeniz, μετέβη πρόσφατα στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας, και υπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους επικεφαλής της UNESCO και της CMAS.

Ο κ. Öniz, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της CMAS, δήλωσε ότι το εν λόγω πρωτόκολλο θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Öniz είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποίησαν με την Τουρκική Υποβρύχια Ομοσπονδία, εκπαίδευσαν 400 δύτες για την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Οι επιστήμονες, το Λιμενικό Σώμα, η αστυνομία ή οι ομάδες χωροφυλακής δεν μπορούν να προστατεύσουν από μόνες τους τις ακτές της χώρας, που εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 8.500 χιλιομέτρων. Με αυτό το πρόγραμμα, χιλιάδες δύτες προστατεύουν την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και μας βοηθούν να προσεγγίσουμε νέα ευρήματα. Επιπλέον, έχουν συνταχθεί φυλλάδια για δύτες σε 120 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες μέχρι στιγμής”.

Η επιστήμη της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας προέρχεται από τον Αμερικανό ερευνητή καθηγητή George Bass, ο οποίος μελέτησε το ναυάγιο της Γελιδονίας, στα ανοικτά των ακτών της νότιας επαρχίας της Αττάλειας, τη δεκαετία του 1950. Οι πρώτες υποβρύχιες ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν στην Ανατολία πριν από 70-75 χρόνια, οδήγησαν στην εισαγωγή του πεδίου μελέτης, που είναι γνωστό ως “υποβρύχια αρχαιολογία” στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *