ksd copyright
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόβλημα με τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας | Και “μπέρδεμα” με τις αφίξεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ήταν το κλήμα στραβό το έφαγε κι ο γαϊδαρος στις ελληνορωσικές τουριστικές σχέσεις, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις πτήσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και κυρίως τις πτήσεις charter που διακινούν την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών. Το 2021 δεν υπήρξαν τέτοιες πτήσεις, καθώς η ρωσική πλευρά δεν έδωσε τις απαραίτητες εγκρίσεις, παρά την πίεση της ελληνικής πλευράς και των ρωσικών Tour operators και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά σημάδια. Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα Ελλάδος ανακοινώνει αριθμούς για τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, που υπολείπονται “δραματικά” των αριθμών που ανακοινώνουν οι ρωσικές αρχές, δημιουργώντας προβληματισμό.

Το θέμα έθεσαν σε συναντήσεις που έχουν χθες και σήμερα στην Μόσχα οι κ.κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Ελληνορωσικής Διϋπουργικής Επιτροπής, που συνεδριάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε δέσμευση από την ρωσική πλευρά, αλλά υπήρξε διάθεση και κλίμα στενότερης συνεργασίας. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τους Έλληνες υπουργούς, ενώ τονίζεται ότι καθ΄όλη την διάρκεια του Καλοκαιριού ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πίεζε την ρωσική πλευρά…

Πιο αναλυτικά, οι ρωσικές αρχές για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021, δίνουν ότι ο αριθμός Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα 179.294! Μάλιστα σχετική ανάρτηση στα social media έκανε και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, προφανώς για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Rostourism Zarina Doguzova, η οποία κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για αδράνεια στην υπόθεση Μουζενίδη.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Ελλάδος για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι τουρίστες που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα, ήταν μόλις 66.000, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του γενικού προξένου στην Μόσχα Νικόλαου Κρίκου, στην ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας “Τον Ιανουάριο – Οκτώβριο του 2021 180 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Οι τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας ανακάμπτουν”, το οποίο έχει ως εξής: “Με σημαίνουσα τη συνδρομή του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μόσχα από τον Μάϊο του 2020″.

Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών φέτος, ξεκίνησαν πολύ αργά και μάλιστα στην αρχή με status «cargo – passenger» όπου απαγορευόταν η πώληση τουριστικών πακέτων και οι ρωσικές αρχές, όπως έγραψε αναλυτικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έκαναν τα “στραβά μάτια” και επέτρεπαν την πώληση των τουριστικών πακέτων.

Από 30/6 οι ρωσικές αρχές έδωσαν την έγκριση να ξεκινήσουν συγκεκριμένες τακτικές πτήσεις ( όχι τσάρτερ) από/προς συγκεκριμένα αεροδρόμια, γεγονός που δεν επέτρεψε στην αγορά να κινηθεί ελεύθερα, αλλά με περιορισμούς και το αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες μειώσεις αφίξεων από την Ρωσία, που έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές δε των εισιτηρίων, ήταν εξαιρετικά υψηλές και προσιτές μόνο στα υψηλά βαλάντια.

Ενδεικτικά στο Ηράκλειο -85%, στον Άραξο -99%, στην Ρόδο -82%, στην Κέρκυρα -79%, στην Θεσσαλονίκη -70%, κ.ο.κ., σε αντίθεση με ανταγωνίστριες χώρες (Τουρκία, Κύπρος και Αίγυπτος) όπου δεν υπήρχαν ανάλογοι περιορισμοί και καταγράφηκαν θεαματικές αφίξεις από Ρωσία.

Όπως αναφέρει τουριστικός παράγοντας που δραστηριοποιείται στην ρωσική αγορά, “Δυστυχώς για την σεζόν 2022 ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι προετοιμασίες και ο προγραμματισμός αλλά μάλλον «ψαρεύουμε σε θολά νερά», καθώς τα μέτρα ουσιαστικά παραμένουν σε ισχύ από την Ρωσική πλευρά (απαγορεύονται όλα τα τσάρτερ , επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός τακτικών πτήσεων από και προς συγκεκριμένα αεροδρόμια) και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μην μπορώντας να προγραμματίσουμε σωστά γεγονός που έχει με την σειρά του επίπτωση και στην Ελληνική ξενοδοχεία αλλά και στις Ελληνικές Αεροπορικές εταιρείες (Aegean) με τις οποίες εκτελείται το πτητικό πρόγραμμα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά οι Ρώσοι αργούν να λάβουν αποφάσεις, και δεδομένης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι ευκαιρία να τεθεί το θέμα των πτήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

Στο 9μηνο του 2021, στην Τουρκία ταξίδεψαν 4,8 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες και στην Κύπρο 418.000, έναντι μόλις 180.000 που  ήρθαν στην Ελλάδα, όπως προαναφέρεται.πτήσεις

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *