rodos

Προβολή της Ρόδου σε Σερβία και Γαλλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μία σειρά δράσεων και ενεργειών ο Δήμος Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου, επιχειρεί την περαιτέρω προβολή και προώθηση του νησιού στην τουριστική αγορά της Σερβίας και της Γαλλίας.

Με τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου σε σημαντικές εκδηλώσεις τουρισμού που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες στο Βελιγράδι, σκοπεύει να παρουσιάσει και να προβάλλει διεξοδικά τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου, τη μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό χιλιετιών, τα μνημεία της, τα αξιοθέατα, τη γαστρονομία και όλα αυτά  που αποτελούν πόλο έλξης για τους Σέρβους επισκέπτες του νησιού.

Για τον σκοπό αυτό στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου είχαν σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους του τουρισμού της Σερβίας στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης «IFT Beligrade 2019», που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το διάστημα από 21-24 Φεβρουαρίου 2019, καθώς και b2b συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες όπου παρουσιάστηκε ο προορισμός και τους δόθηκε ενημερωτικό υλικό για τη Ρόδο. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία τα τουριστικά πακέτα «ultra first minute» έχουν ήδη προπωληθεί για το 2019.

Είναι γεγονός ότι οι Σέρβοι αγαπούν πολύ τη Ρόδο και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί, όχι μόνον για τα αξιοθέατα και τις θάλασσες της περιοχής μας αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Τους αρέσει ιδιαίτερα η Μεσαιωνική Πόλη και γενικότερα η πόλη της Ρόδου αλλά και  το Φαληράκι στο οποίο συνήθως διαμένουν. Όταν επισκέπτονται δε έναν προορισμό, πηγαίνουν κυρίως σε ταβέρνες και  παραλίες.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της έκθεσης το 2019 αναμένεται σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Σερβία προς την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 οι αφίξεις των Σέρβων τουριστών στη χώρα μας ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Βάσει δε των επίσημων στοιχείων  του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου 11.000 Σέρβοι επισκέφθηκαν το νησί το 2018, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2017.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σερβικών εταιρειών θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου 2019, η εκδήλωση “4th Greek Weekend in Belgrade” υπό την αιγίδα του ΕΟΤ με διοργανωτές τον Δήμο Βελιγραδίου, τη Beokom, τον Τουριστικό  Οργανισμό του Βελιγραδίου, τον Εθνικό  Οργανισμό Τουρισμού της Σερβίας, την Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων της Σερβίας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τη μουσική και τη γαστρονομία στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενισχύοντας παράλληλα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Σχεδιάζεται επίσης ένα Promotion ceremony στην ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, το οποίο θα  προβληθεί τον Οκτώβριο του 2019 ή τον Απρίλιο του 2020.

Τέλος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου  συναντήθηκαν με τον δημοσιογράφο του καναλιού RTV της Σερβίας κ. Kamenko Milenkovic και υπευθύνου της εκπομπής “The Serial Center of the World”, ο οποίος πρόκειται να έλθει με μία ομάδα δημοσιογράφων στη Ρόδο, σε ένα press trip την προσεχή τουριστική περίοδο.

Ιδιαιτέρως αισθητή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «IFT Beligrade 2019» ήταν η παρουσία της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, η οποία συμμετείχε στην έκθεση μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. με τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου κα Βεατρίκη Σέρβου και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου κα Δέσποινα Αντωναράκη να ενημερώνουν τους επισκέπτες για το νησί και να διανέμουν έντυπο υλικό, φυλλάδια και βιβλία της Ρόδου.

Η επισκεψιμότητα του stand της Ρόδου ήταν μεγάλη, το επισκέφθηκαν ο  Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γιώργος Τζιάλλας και η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ στη Σερβία κα Σοφία Λαζαρίδου.

Τον χώρο της Ρόδου στην έκθεση, επισκέφθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων της χώρας, Σέρβοι δημοσιογράφοι από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα αλλά και δεκάδες επισκέπτες.

Χόρεψε ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας “Ο Ελλήσποντος” που έχει πολλές φορές επισκεφθεί τη Ρόδο συνεργαζόμενος με δικούς μας πολιτιστικούς συλλόγους σε διάφορες εκδηλώσεις.

Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν, όπως σε όλες τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Διεύθυνση Τουρισμού, τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως το παραδοσιακό μελεκούνι και γλυκίσματα, προσφορά της εταιρίας «Ποντικάκης Γεώργιος και Σία Ο.Ε. – Pane Di Capo» καθώς και βότανα και σαπούνια της επιχείρησης «Natura Rodos» των κυρίων Σταύρου και Γεώργιου Κάλλα.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου εντυπωσίασε Γάλλους και επισκέπτες της Προβηγκίας

Τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου, ένα σημαντικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την πλούσια ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις αιώνων, αλλά και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, γνώρισαν κάτοικοι και επισκέπτες κατά τη διάρκεια του “5th  Salon Tourisme & Patrimoine”, όπου η Ρόδος ήταν τιμώμενος προορισμός και το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου 2019, στην πόλη Aix-en-Provence της Προβηγκίας, στη Νότια Γαλλία.

Αυτή ακριβώς η μακραίωνη ιστορία και ο πολιτισμός χιλιετιών εντυπωσίασε περισσότερα από 3000 άτομα που επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο διήμερο, την έκθεση – αφιέρωμα στη Ρόδο. Επρόκειτο για μία έκθεση τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, που διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, αφιερωμένη φέτος στη Ρόδο, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα μνημεία της, με κορυφαίο τη Μεσαιωνική Πόλη, που ως γνωστόν αποτελεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους η αντιδήμαρχος Τρίτης Ηλικίας της πόλης Aix-en-Provence κα Di Carro, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,  πολλοί Έλληνες από τη δυναμική ελληνική παροικία της Μασσαλίας που είχε ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Τουρισμού, καθώς και επαναλαμβανόμενοι φίλοι της Ρόδου (repetears). Μέσω δε του διοργανωτή της έκθεσης του κ. Olivier Betrolino δόθηκε από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο ευχαριστήρια επιστολή προς τη Δήμαρχο της πόλης του Aix – En Provence  κα Maryse Joissans για τη φιλοξενία της Ρόδου στην έκθεση καθώς και διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Την πρώτη μέρα του αφιερώματος έγινε προβολή της Ρόδου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου παρουσιάσθηκαν η Μεσαιωνική Πόλη, τα μνημεία του νησιού και οι αρχαιολογικοί χώροι που αποτυπώνουν την ιστορία αιώνων, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της Ρόδου.

Οι Γάλλοι και οι άλλοι επισκέπτες  εντυπωσιάσθηκαν από το νησί στο σύνολό του. Γνώρισαν την πληθώρα των επιλογών που προσφέρει η Ρόδος, από τη μοναδικής ομορφιάς φύση της, τους σπάνιους βιότοπούς της, μέχρι τα προϊόντα της ροδίτικης γης, αλλά και τη μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σημαντικό αυτό event υπήρξε ήδη προβολή και διαφήμισή του 21 ημέρες πριν από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Provence της πόλης Aix–En Provence, σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες και τηλεόραση, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης υπήρχαν πινακίδες με το event. Επίσης, υπήρξε ενδιαφέρον για προσέλκυση στη Ρόδο groups με έμφαση τον πολιτιστικό και περιπατητικό τουρισμό.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης προς το νησί συμβάλλει και η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Aegean Airlines εβδομαδιαίως κάθε Τρίτη, από τη Μασσαλία προς Ρόδο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η 5η Έκθεση «Τουρισμού και Κληρονομιάς», για πολλούς το ραντεβού του ταξιδιού και του πολιτισμού, είχε ως στόχο την προβολή στους Γάλλους και γενικότερα σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης , της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των προορισμών που επιλέγονται.  Παράλληλα στελεχώθηκε με εκθέτες από τον χώρο του γαλλικού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, μεταφορές, μουσεία, κλαμπ διακοπών και άλλα.

Μια άλλη καινοτομία, φέτος, ήταν η δημιουργία ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ, το πρώτο Salon Livres et Patrimoines, στον περίβολο του αμφιθεάτρου του Verrière, στο Cité du Livre. Ενός φεστιβάλ βιβλίου, αφιερωμένου αποκλειστικά σε εκδόσεις σχετικές με πολιτιστική κληρονομιά, αριστουργημάτων που ταξινομούνται από την UNESCO ως βιβλία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή της Ρόδου ως τιμώμενη περιοχή αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης “Salon Mondial du Tourisme” στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2018, με τον υπεύθυνο της  διοργάνωσης “5th  Salon Tourisme & Patrimoine” κ. Olivier Bertolino.

 Για τον σκοπό αυτό τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ήλθαν στη Ρόδο μαζί με τον κ. Bertolino, τρεις σπουδαίοι Γάλλοι δημοσιογράφοι από την Προβηγκία. Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η παρουσίαση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που εκπροσωπούν, ενός μεγάλου αφιερώματος στη Ρόδο, στον πολιτισμό, την παράδοση, τα αξιοθέατα, τα Μνημεία και τις φυσικές ομορφιές της.

Το περίπτερο της Ρόδου στήριξαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κ. Κώστας Χατζίκος και η υπάλληλος της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Δέσποινα Αντωναράκη.

Τέλος, σημαντική ήταν και η συμβολή επιχειρηματιών της Ρόδου στην ολοκληρωμένη και επιτυχημένη παρουσία του νησιού στην έκθεση στην πόλη Aix-en-Provence και συγκεκριμένα οι Nassos Ceramics και Natura Rodos – Σταύρος Γεώργιος Κάλλας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *