Το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF) σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων για τους ταξιδιώτες που επλήγησαν από την πτώχευση του FTI την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του DRSF, οι πελάτες του FTI με επαρκή στοιχεία για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων θα ενημερωθούν άμεσα.
Οι καταναλωτές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει να εγγραφούν στον ιστότοπο του DRSF. Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει κυρίως τους παραθεριστές που έχουν κάνει κράτηση μέσω ταξιδιωτικού γραφείου και οι οποίοι έχουν παράσχει, για παράδειγμα, μόνο ταχυδρομική διεύθυνση. Ωστόσο, το γερμανικό Ταμείο επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς κάποια λύση για αυτή την κατηγορία των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DRSF.
Σύμφωνα με το DRSF, πρέπει να ελεγχθούν οι αιτήσεις επιστροφής χρημάτων για περισσότερες από 250.000 ακυρωμένες κρατήσεις οργανωμένων διακοπών, από περισσότερες από 40 χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε η διαδικασία επιστροφής χρημάτων να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Το ερώτημα, βεβαίως, τι ακριβώς σημαίνει άμεσα και πότε οι πρώτοι πελάτες μπορούν να περιμένουν να λάβουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους παραμένει αναπάντητο.
Συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να έχουν εύκαιρα την επιβεβαίωση της κράτησης, τις αποδείξεις πληρωμής και το πιστοποιητικό ταξιδιωτικής ασφάλισης. Οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν ήδη σε διακοπές τη στιγμή της πτώχευσης του FTI και έχουν πληρώσει για το ξενοδοχείο τους, για παράδειγμα, θα πρέπει επίσης να έχουν αυτά τα έγγραφα πρόχειρα.
Προειδοποίηση για μηνύματα phishing
Η όλη διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη, εξηγεί ο εκπρόσωπος του DRSF, και γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι επιτήδειοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επανειλημμένα σταλεί μηνύματα κειμένου από έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, που ανέφεραν “Η επιστροφή χρημάτων σας είναι διαθέσιμη και μπορεί να σας αποσταλεί”. Το γραπτό μήνυμα περιελάμβανε σύνδεσμο προς μια σελίδα όπου εμφανίζεται ένα υποτιθέμενο ποσό επιστροφής και όπου ζητείται η εισαγωγή τραπεζικών στοιχείων του πελάτη.
Στο πλαίσιο αυτό, το DRSF προειδοποιεί να μην γίνεται “κλικ” στον σύνδεσμο και να μην εισάγονται προσωπικά δεδομένα. “Εμπιστευτικές πληροφορίες όπως τραπεζικά στοιχεία και κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει ποτέ να διαβιβάζονται σε άγνωστους αποστολείς”, επισημαίνει το γερμανικό Ταμείο.