money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Ανοίξτε ξανά τα σύνορα με απλοποιημένη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου”

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ζήτησε να τερματιστούν οι ​​ασυνεπείς και αναποτελεσματικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί COVID -19 που εμποδίζουν την ανάκαμψη των αεροπορικών μεταφορών. Προέτρεψε μάλιστα τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν απλοποιημένα καθεστώτα για τη διαχείριση των κινδύνων του COVID-19 καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά για διεθνή ταξίδια.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απαίτησαν χρόνο από τις κυβερνήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αυτή η λογική δεν υπάρχει πλέον. Ο COVID-19 είναι παρών σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν έναν περίπλοκο και μπερδεμένο πλέγμα κανόνων, με πολύ μικρή συνάφεια μεταξύ τους. Και υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα σύνορα και την οικονομική καταστροφή που δημιουργούν», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Τα αποτελέσματα των τεστ για επιβάτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες δεν προσθέτουν κίνδυνο στον τοπικό πληθυσμό.

«Από τα τρία εκατομμύρια αφίξεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου μόνο 42.000 βρέθηκαν θετικές – ή λιγότερα από 250 άτομα την ημέρα. Εν τω μεταξύ, ο ημερήσιος αριθμός περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 35.000 και η οικονομία – εκτός από τα διεθνή ταξίδια – είναι ορθάνοιχτη. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι εξίσου ελεύθεροι να ταξιδεύουν», δήλωσε ο Walsh.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές βασικές αγορές που είχαν κλείσει προηγουμένως έλαβαν μέτρα για να ανοίξουν σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Μεταξύ των αγορών που είχαν κλείσει προηγουμένως, η Ευρώπη έκανε πρώτη την κίνηση, ακολουθούμενη από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Ακόμη και η Αυστραλία, η οποία έχει μερικούς από τους πιο δρακόντειους περιορισμούς, λαμβάνει μέτρα για να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες έως τον Νοέμβριο.

Η IATA υποστηρίζει αυτές τις κινήσεις και ενθαρρύνει όλες τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ακόλουθο πλαίσιο για το άνοιγμα των συνόρων:

– Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους το συντομότερο δυνατό
– Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν εμπόδια στο ταξίδι
– Τα τεστ θα πρέπει να επιτρέπουν σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα
– Τα τεστ αντιγόνου είναι το κλειδί για οικονομικά αποδοτικά και βολικά καθεστώτα δοκιμών και
– Οι κυβερνήσεις πρέπει να καλύπτουν το κόστος των τεστ ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο για τα ταξίδια

Απλοποιημένη Διαχείριση Κινδύνων

Μια πρόσφατη έρευνα για τις 50 κορυφαίες ταξιδιωτικές αγορές, που αντιπροσωπεύουν το 92% της παγκόσμιας επισκεψιμότητας, αποκαλύπτει μια επείγουσα ανάγκη απλοποίησης των διαφόρων μέτρων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για τη διαχείριση των κινδύνων του COVID-19.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν ξανά τα σύνορα. Το δυναμικό για μια παγκόσμια επανασύνδεση θα μπορούσε να παραβιαστεί από γραφειοκρατίες που ευνοούν αυτόνομες λύσεις «φτιαγμένες στο σπίτι», έναντι προσεγγίσεων που λειτουργούν διασυνοριακά», δήλωσε ο Walsh.

Τα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πολύ λίγα κράτη είναι πραγματικά ανοιχτά: Από τα 50 που ερευνήθηκαν, τα 38 έχουν κάποια μορφή περιορισμού COVID-19 για το ποιος μπορεί να εισέλθει. Μόνο επτά δεν είχαν περιορισμούς εισόδου ή απαιτήσεις καραντίνας κατά την άφιξη. Άλλα πέντε δεν έχουν κανένα επιπλέον περιορισμό στο ποιος μπορεί να εισέλθει αλλά να διατηρήσει μέτρα καραντίνας για μερικούς μετά την άφιξη.

Δεν υπάρχει συνέπεια μεταξύ των 38 κρατών που διατηρούν περιορισμούς εισόδου: Είκοσι εξαιρούν ή προβλέπουν εξαιρέσεις από περιορισμούς σε διάφορες μορφές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αλλά μόνο έξι επιβεβαιώνεται ότι απαλλάσσουν ανηλίκους (οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν στις περισσότερες) όταν ταξιδεύουν με εμβολιασμένους ενήλικες. Και δεν υπάρχει συνέπεια στον ορισμό της ηλικίας των ανηλίκων. Ακόμη εννέα δεν αναγνωρίζουν τον πλήρη κατάλογο εμβολίων του ΠΟΥ. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί ορισμοί για το σημείο μετά τον εμβολιασμό στο οποίο τα εμβόλια θεωρούνται αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τη διάρκεια της περιόδου ισχύος για να θεωρηθεί ένας ταξιδιώτης εμβολιασμένος. Μόνο τέσσερα κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία) αναγνωρίζουν την ασυλία που προκύπτει από προηγούμενη μόλυνση από τον COVID-19 ως ισοδύναμη με τον εμβολιασμό
Δεν υπάρχει συνέπεια στο τι χρειάζεται για να αποδειχθεί η προηγούμενη μόλυνση.

Υπάρχουν σύνθετοι όροι που επιβάλλονται από τα 46 κράτη που απαιτούν δοκιμές πριν από την αναχώρηση:

Είκοσι τέσσερα δέχονται μόνο δοκιμές PCR
Δεκαέξι αναγνωρίζουν δοκιμές αντιγόνου (εκ των οποίων οι τρεις απαιτούν PCR σε ορισμένες περιπτώσεις)
Δεκαοκτώ κράτη απαλλάσσουν τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις δοκιμές
Είκοσι παρέχουν εξαιρέσεις από τις απαιτήσεις δοκιμών για τους αναρρώσαντες από Covid  ταξιδιώτες, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες και με εξίσου μικρή συνέπεια στο πώς να αποδείξουν την προηγούμενη μόλυνση
Τριάντα τρία κράτη απαλλάσσουν ανηλίκους από τη δοκιμή, αλλά χωρίς συνέπεια στην ηλικία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφορετικούς κανόνες εάν ο ανήλικος συνοδεύεται από εμβολιασμένο ενήλικα
Το χρονικό διάστημα δοκιμής ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών ανά τύπο δοκιμής

«Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και εμποδίζει την ανάκαμψη. Η πλήρης εναρμόνιση είναι απίθανη. Αλλά μερικές απλές βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να κατανοήσουν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εφικτές», δήλωσε ο Walsh.

Τα μέτρα χρειάζονται στρατηγικές σταδιακής κατάργησης

Τα μέτρα COVID-19 δεν επιτρέπεται να γίνουν μόνιμα. «Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσο διάστημα χρειάζονται – και ούτε μια μέρα περισσότερο. Όπως κάνουμε με πολλούς κανονισμούς ασφαλείας, χρειάζονται καθορισμένες περίοδοι επανεξέτασης. Διαφορετικά, όπως είπαμε μετά τον 9.11, τα καλοπροαίρετα μέτρα θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά από την αναγκαιότητά τους ή να έχουν καταστεί παρωχημένα τεχνολογικά ή επιστημονικά », δήλωσε ο Walsh.

Η ασφαλής επαναλειτουργία των συνόρων βρίσκεται στην ατζέντα της διάσκεψης υψηλού επιπέδου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τον COVID-19. «Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιτύχει το ICAO HLCC είναι η δέσμευση των κρατών να μειώσουν την εξελισσόμενη πολυπλοκότητα. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα θα ήταν η αναγνώριση ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και η παραγωγή εναρμονισμένων οδηγιών για το πώς να το κάνουμε, συμπεριλαμβανομένου του ηλιοβασιλέματος των μέτρων », δήλωσε ο Walsh.

Ψηφιοποίηση

Είναι επίσης σαφές ότι τα ψηφιακά διαπιστευτήρια υγείας-τεκμηρίωση του εμβολιασμού ή της κατάστασης δοκιμών-θα χρειαστούν καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα. Η εμπειρία ακόμη και στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ταξιδιών μας λέει ότι θα επικρατήσει χάος στα αεροδρόμια αν βασιστούμε σε διαδικασίες έγχαρτες.

«Η Ευρώπη έκανε μια καλή αρχή. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (EU DCC) είναι ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο πρότυπο για την καταγραφή της δοκιμής και του εμβολιασμού. Εάν οι κυβερνήσεις αναζητούν ένα πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν, αυτή είναι η σύστασή μας. Και αν οι κυβερνήσεις αναζητούν μια έτοιμη λύση για τη διαχείριση των διαπιστευτηρίων υγείας του ταξιδιού χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πύλες, το IATA Travel Pass είναι μια λύση. Ανεξάρτητα από την κυβερνητική χρήση, μια αυτοματοποιημένη λύση είναι απαραίτητη για τις αεροπορικές εταιρείες. Θα πρέπει να διαχειριστούν την επαλήθευση τεκμηρίωσης χρησιμοποιώντας αυτόματα check-in. Αν όχι, οι χρόνοι αναμονής στο αεροδρόμιο και η συμφόρηση θα εκτοξευθούν καθώς αυξάνεται ο όγκος των ταξιδιών. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, είναι υπέροχο να βλέπεις το IATA Travel Pass να χρησιμοποιείται κανονικά », δήλωσε ο Walsh.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *