shapps

“Άνθρακες ο θησαυρός” με την πράσινη λίστα στη Βρετανία | Δεν μπαίνει καμία χώρα, πιθανή υποβάθμιση και της Πορτογαλίας | UPD

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλο πλήγμα στην ταξιδιωτική βιομηχανία στη Βρετανία, στην ταξιδιωτική εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και στον ελληνικό, ισπανικό και πορτογαλικό Τουρισμό, επιφέρει η διαφαινόμενη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, όχι μόνο να μην εντάξει τα ελληνικά και ισπανικά νησιά στην πράσινη λίστα, αλλά να μετατάξει και την Πορτογαλία στην πορτοκαλί από την πράσινη λίστα.

Η επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγα λεπτά

Πριν από λίγα λεπτά μέσω ανακοίνωσης ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» και η Πορτογαλία μεταφέρθηκε στον πορτοκαλί κατάλογο λόγω της αύξησης του ποσοστού θετικότητας Covid-19 της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης της εμφάνισης της ινδικής μετάλλαξης ή του Νεπάλ, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς την απόκριση των εμβολίων όπως είπε.

Η Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαδέρας και των Αζορών, θα μεταφερθεί στον πορτοκαλί κατάλογο από τις 4 π.μ. την Τρίτη (8 Ιουνίου).

Ακόμη επτά χώρες – η Σρι Λάνκα, η Κόστα Ρίκα, η Αίγυπτος, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν-, προστίθενται στην κόκκινη λίστα, η οποία απαιτεί καραντίνα 10 ημερών σε ένα ξενοδοχείο που επιλέγει η κυβέρνηση για αφίξεις στην Αγγλία.

Ο Shapps κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να υιοθετήσει μια «δικλείδα ασφάλειας» στα διεθνή ταξίδια πριν από το προγραμματισμένο εγχώριο ξεκλείδωμα στις 21 Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι με τη λήψη «αποφασιστικής δράσης» τώρα, τα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να ανοίξουν πιο γρήγορα, όταν άλλες χώρες θα έχουν «πιάσει» το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε το ξεκλείδωμα εσωτερικά και δεν θέλουμε να το θέσουμε σε κίνδυνο», δήλωσε ο Shapps.

Επανέλαβε επίσης ότι οι πορτοκαλί προορισμοί δεν προσφέρονται  για διακοπές, αλλά μόνο για «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Ο Shapps αρνήθηκε και πάλι να αναφερθεί σε προγράμματα στήριξης στον ταξιδιωτικό κλάδο, εκτός των αερομεταφορών. Αντ’  αυτού μίλησε για τη συνέχιση του προγράμματος και την υποστήριξη ύψους 7 δισεκατομμυρίων λιρών που η κυβέρνηση παρείχε στην ευρύτερη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΕΔΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ

Τι έγινε με τις πρώτες διαρροές

Ήδη όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σχετικά ρεπορτάζ, σύμφωνα με “κυβερνητικές διαρροές”, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων που αναμένονται γύρω στις 19.00, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις από την ταξιδιωτική βιομηχανία.

«Αυτή η απόφαση θα απειλήσει περαιτέρω δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αεροπορική βιομηχανία και τον τομέα των ταξιδιών, για να μην αναφέρουμε περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολλές χώρες θα πρέπει να είναι πράσινες και η απόφαση της κυβέρνησης αψηφά τη λογική. Το καλοκαίρι συμπιέζεται από μια πολιτική φόβου”, σχολιάζει ο Paul Charles, γνωστός ταξιδιωτικός αναλυτής.

Στην Ελλάδα και την Ισπανία εθεωρείτο βέβαιο ότι κάποια νησιά θα μπουν στην πράσινη λίστα, όπου τουλάχιστον για τα ισπανικά νησιά -καθώς για τα ελληνικά δεν κατάφεραν οι ελληνικές αρχές να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία αν και το είχαν ανακοινώσει…- τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούσαν απολύτως.

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση του ανοίγματος του ελληνικού Τουρισμού  στις 14 Μαϊου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε δηλώσει για το θέμα με τη Βρετανία: «…στο Λονδίνο που βρέθηκα έκανα ουσιαστικές συζητήσεις με εκπροσώπους των Υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών. Και διαπίστωσα μια θέληση από τη μεριά τους να επανεξετάσουμε όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια καλύτερη και ευνοϊκότερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας». Σημειώνεται ότι το 2019 ταξίδεψαν για διακοπές στην Ελλάδα 3,5 εκατομμύρια Άγγλοι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,56 δισ. €.

Ήδη μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες, που ανέμεναν σήμερα τις βρετανικές ανακοινώσεις, μεταθέτουν προς τα πίσω το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους, με όλα τα αρνητικά που ενέχει η μετάθεση αυτή…

Οι δε Ισπανοί θεωρούσαν ως δεδομένο ότι τα Κανάρια θα μπουν στην πράσινη λίστα, όπως και η Μάλτα της οποίας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά…

ksd PRIMAGEL
adv

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της 7ης Μαϊου, στη Βρετανία, οι 12 χώρες της πράσινης λίστας της βρετανικής κυβέρνησης για «ασφαλή» ταξίδια στο εξωτερικό με το σύστημα φωτεινού σηματοδότη για την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών είναι οι εξής: Πορτογαλία (συμπεριλαμβανομένων των Αζορών και της Μαδέρας), Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Νήσοι Φερόες, Γιβραλτάρ, Νήσοι Φώκλαντ, Ισραήλ, καθώς και κάποια μικρά συγκροτήματα νησιών (South Georgia / South Sandwich Islands; Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha).

Το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Αίγυπτος ενδέχεται να  προστεθούν στην κόκκινη λίστα ανέφεραν πριν από λίγο οι Financial Times .

Τι λένε οι Άγγλοι

Ο ταξιδιωτικός κλάδος στη Βρετανία προετοιμάζεται για περισσότερες εταιρικές καταρρεύσεις και δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες απώλειες θέσεων εργασίας αν αποδειχθούν ακριβείς οι διαρροές από την κυβέρνηση ότι δεν θα προστεθούν περισσότερες χώρες ή νησιά στην πράσινη λίστα, αναφέρουν πηγές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Και συνεχίζουν: “Οι εταιρείες ταξιδιών, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιώτες περίμεναν ένα άνοιγμα μεσογειακών προορισμών κατά την πρώτη αναθεώρηση του κυβερνητικού συστήματος φωτεινού σηματοδότη για τη ρύθμιση των διεθνών ταξιδιών. Αντ’ αυτού, η διαδικασία πηγαίνει προς τα πίσω, με την μετακίνηση της Πορτογαλίας, του μόνου ουσιαστικά τουριστικού προορισμού στην πράσινη λίστα. Υπάρχει οργή ότι τα επίσημα κριτήρια για συμπερίληψη στην πράσινη λίστα έχουν αγνοηθεί”.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε στο BBC: «Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει εδώ στο σπίτι, ενώ φυσικά επιτρέπουμε ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα”.

Οι λίστες ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Απογοήτευση αναφέρει το WTTC

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εξέφρασε «τεράστια απογοήτευση» στις αναφορές ότι η κυβέρνηση στη Βρετανία δεν θα προσθέσει νέους προορισμούς στην ήδη μικρή πράσινη λίστα. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Μάλτα θα έπρεπε να ενταχθούν άμεσα στις χώρες «στις οποίες τα ταξίδια πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως», λόγω παρόμοιων επιπέδων εμβολιασμού με το Ηνωμένο Βασίλειο και χαμηλών ποσοστών μόλυνσης.

Η Βιρτζίνια Μεσσίνα, ανώτερος αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε: «Το World Travel & Tourism Council συμμερίζεται την τεράστια απογοήτευση των τουριστικών και ταξιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, καθώς και αυτή των παραθεριστών, ότι η κυβέρνηση αγνοεί τον κλάδο αρνούμενη να προσθέσει νέους προορισμούς στην ήδη μικρή πράσινη λίστα”.

Και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να “σπρώξουμε” την επιστροφή των διεθνών ταξιδιών για να σώσουμε την αεροπορική βιομηχανία και τον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού.Εάν η Πορτογαλία μετακινηθεί στην πορτοκαλί λίστα, αυτό θα καταστρέψει την αυτοπεποίθηση για ταξίδια, θα μειώσει τις κρατήσεις και θα αποτρέψει τους παραθεριστές. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω άγχος στις επιχειρήσεις Ταξιδιού και Τουρισμού. Το WTTC πιστεύει ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο να ανοίξει τις πόρτες για ασφαλή ταξίδια και να επιτρέψει σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μπορούν να δείξουν αρνητική δοκιμή Covid-19, να ταξιδέψουν ελεύθερα».

Ποιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες στη Βρετανία έχουν ως εξής:

Πράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί  καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές
Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα κατ’ οίκον για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα
Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος με κόστος 1.750 £ για μεμονωμένους ταξιδιώτες, που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες  2 και 8, μετά την άφιξη

TTG Βρετανία
Πηγή: TTG

Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών περιλαμβάνουν το επίπεδο κρουσμάτων κορονοϊού σε μια χώρα, την πρόοδο του εμβολιασμού, την ανησυχία για οποιαδήποτε μετάλλαξη, την ποιότητα των δεδομένων της, κ.λπ..

Tagged

3 σχόλια στο ““Άνθρακες ο θησαυρός” με την πράσινη λίστα στη Βρετανία | Δεν μπαίνει καμία χώρα, πιθανή υποβάθμιση και της Πορτογαλίας | UPD

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *