goldair

“Φρούδες ελπίδες” η επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών από ΕΕ προς ΗΠΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με “φαντασίωση” μοιάζει τη δεδομένη στιγμή το “άνοιγμα” των πτήσεων και των ταξιδιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ, παρά την αισιοδοξία και τις ελπίδες που δημιούργησε η πρόσφατη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, μεταξύ των Αμερικανού προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η κυκλοφορία προς τις ΗΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναμένεται να συνεχιστεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, Eamonn Brennan, χαρακτηρίζοντας τις ελπίδες για μια επικείμενη επανεκκίνηση της διατλαντικής κίνησης “φρούδες” και επικρίνοντας τη διαπραγματευτική προσέγγιση της Ε.Ε. στην επανέναρξη των πτήσεων προς τις ΗΠΑ.

“Δεν βλέπουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από την Ε.Ε. θα ξεκινήσουν άμεσα. Αυτό αναμένεται να συμβεί προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει ο Βόρειος Ατλαντικός”, είπε ο Brennan.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρχε ενθουσιασμός, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δεσμεύτηκε σε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα άρσης των αμερικανικών διεθνών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ωστόσο, μιλώντας σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Αεροπορίας της CAPA, ο Brennan χαρακτήρισε τις ελπίδες για επικείμενη επανεκκίνηση της κυκλοφορίας προς τις ΗΠΑ ως “λίγο φαντασία αυτή τη στιγμή” και επέμεινε: “Το τέλος Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερή μου υπόθεση”.

Είπε: “Υπάρχει πίεση από αερομεταφορείς όπως η British Airways. Αλλά αυτό που ακούμε και από τις δύο [ΗΠΑ και ΕΕ] διαπραγματευτικές ομάδες είναι ότι, δεν υπάρχει καμία βιασύνη, από καμία πλευρά”. Για να προσθέσει: “Πιθανώς δεν ήταν η πιο έξυπνη κίνηση στον κόσμο για την Ε.Ε. να επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές της στις ΗΠΑ, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Έδωσαν τα χαρτιά τους”.

Περιέγραψε τις προοπτικές για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων γενικότερα ως απαισιόδοξες, λέγοντας: “Για την Ασία, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση, και μόνο σε ορισμένα σημεία.  Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων δεν μπορούν να επανεκκινήσουν εάν δεν εμβολιαστεί το 50%-60% του πληθυσμού, παγκοσμίως”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δημιούργησαν μια ειδική επιτροπή για την επανεκκίνηση της διατλαντικής κίνησης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, στην Κορνουάλη, τον Ιούνιο, η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, ο γραμματέας μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, είπε στους βουλευτές: “Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν, ιδίως το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί η εκτελεστική εντολή 212 (F), των ΗΠΑ”. Σύμφωνα με τον ίδιο “αγκάθι” αποτελεί και το γεγονός ότι, οι ΗΠΑ έχουν 50 διαφορετικούς τρόπους αναγνώρισης του εμβολιασμού.

Όσον αφορά την εκτελεστική εντολή 212, που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020, απαγορεύει στους πολίτες των χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η ΕΕ προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης εισόδου των Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ένωση, στα μέσα Ιουνίου, όταν πρόσθεσε τις ΗΠΑ στη “λευκή λίστα” των χωρών από όπου εγκρίνονται τα ταξίδια, χωρίς αμοιβαία συμφωνία από τον Λευκό Οίκο.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *