Η τροποποίηση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2025 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Οδηγία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2027 ή στις αρχές του 2028. Το προσχέδιο δε, θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σε διαδικτυακό σεμινάριό της η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας (DRV).
Μιλώντας στο σεμινάριο ο Dr. Ansgar Staudinger, καθηγητής αστικού δικαίου, ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, δικονομικού δικαίου και εμπορικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld, ανέφερε πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προβεί ακόμη σε σημαντικές βελτιώσεις στη σχεδιαζόμενη τροποποίηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια.
Όπως είπε, τα οργανωμένα ταξίδια με το “ολοκληρωμένο πακέτο φροντίδας” προσφέρουν ήδη στους παραθεριστές πολλά προνόμια, σε σύγκριση με άλλα είδη ταξιδιών και υψηλό επίπεδο προστασίας, όπως προστασία κατά της αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Staudinger, η Επιτροπή της ΕΕ δεν πρέπει να αυστηροποιεί περαιτέρω τις ασφαλιστικές δικλείδες σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών.
Ακύρωση του κανόνα των τριών ωρών
Ο Dr. Staudinger παρείχε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της μεταρρύθμισης στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο. “Ευτυχώς, το τελευταίο έγγραφο της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου ισορρόπησε ορισμένα σημεία του σχεδίου της Επιτροπής”, ανέφερε.
Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μετατρέπονται σε διοργανωτές από τη στιγμή που ένας πελάτης κάνει κράτηση για μεμονωμένες υπηρεσίες εντός τριών ωρών, καταργήθηκε. Αυτό θα καθιστούσε αδύνατο για τα ταξιδιωτικά γραφεία να πωλούν συνδεδεμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την DRV, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει επίσης με κριτική διάθεση τον κανόνα των τριών ωρών.
Όσον αφορά τους διαμεσολαβητές, οι Βρυξέλλες πρέπει επίσης να “εξετάσουν πιο προσεκτικά” τις διαδικτυακές ταξιδιωτικές πλατφόρμες, όπως η Booking.com, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα. Σε ό,τι αφορά την πρακτική των κρατήσεων μέσω “κλικ”, το ερώτημα είναι “κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες δικαιολογούνται” και σε ποιο σημείο μια πύλη κρατήσεων καθίσταται ταξιδιωτικός πράκτορας με αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Η κατοχύρωση μεμονωμένων υπηρεσιών δεν έχει νόημα
Ο Ansgar Staudinger επέκρινε επίσης την προθεσμία των 14 ημερών για την επιστροφή των καταθέσεων των πελατών, η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα, ακόμη και σε περίπτωση “έκτακτων και αναπόφευκτων γεγονότων”.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού -ιδίως επειδή τέτοια μείζονα γεγονότα δεν θα μειωθούν στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και της τρομοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη μεμονωμένων υπηρεσιών στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, σημείωσε πως η ίδια η προστασία και η εξομοίωσή τους με τα οργανωμένα ταξίδια δεν έχει νόημα από οικονομική και μόνο άποψη, διότι, εξήγησε, αυτό θα καταστήσει τις μεμονωμένες υπηρεσίες απλά ακριβότερες. Επιπλέον, οι οργανωμένες διακοπές θα χάσουν τότε το μοναδικό τους πλεονέκτημα ως το «χρυσό πρότυπο» μεταξύ των ταξιδιωτικών προσφορών.
Ο κ. Staudinger έθεσε επίσης νομικές ανησυχίες. Η εξίσωση μεμονωμένων υπηρεσιών και πακέτων διακοπών όχι μόνο θα οδηγούσε σε υπερρύθμιση, αλλά “θα κατέστρεφε επίσης ολόκληρο το σύστημα του δικαίου των συμβάσεων, αν υπήρχαν μόνο συμβάσεις για πακέτα διακοπών”. Ως εκ τούτου, ο εμπειρογνώμονας ταξιδιωτικού δικαίου είναι πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα εφαρμοστεί από την ΕΕ..
Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών και οι τουριστικοί πράκτορες έχουν υποχρέωση να τονίζουν καλύτερα την προστιθέμενη αξία των οργανωμένων διακοπών κατά τη διαδικασία κράτησης.
Όπως διευκρίνισε, οι πελάτες συχνά δεν το γνωρίζουν αυτό, όπως έδειξε για άλλη μια φορά η πτώχευση του FTI. Αυτό συνοδεύεται επίσης από το πρόβλημα ότι πολλοί παραθεριστές “δεν γνωρίζουν καν τι χάνουν αν κάνουν κράτηση μόνο για μεμονωμένες υπηρεσίες”.