uk
Φωτό: pixabay

“Μύλος” με την πράσινη λίστα στην Βρετανία | Απόψε οι ανακοινώσεις | Τι αναφέρουν οι φήμες για Ελλάδα | Ποιές χώρες μπαίνουν στην κόκκινη λίστα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύγχυση και αντικρουόμενες δηλώσεις, αλλά και φήμες, υπάρχουν στη Βρετανία αναφορικά με τις πολυαναμενόμενες αλλαγές σήμερα στις λίστες -πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη- του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, με βάση το οποίο πραγματοποιούνται από τις 17 Μαϊου, τα εξερχόμενα από τη Βρετανία ταξίδια.

Αυτή τη στιγμή με εξαίρεση την είσοδο στην πράσινη λίστα της Μάλτας και της Φινλανδίας στην Ευρώπη και κάποιων νησιωτικών προορισμών στην Καραϊβική, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Παράλληλα υπάρχει έντονη φημολογία για είσοδο στην κόκκινη λίστα της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ, της Καμπότζης και της Ινδονησίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο έμπειρος ταξιδιωτικός αναλυτής Paul Charles σε τιτίβισμά του στο twitter γράφει τα εξής “We’re likely to see a thin green list announced Thursday – destinations which should go green are #Malta #Finland #Grenada #Antigua #TurksandCaicos #Santorini #Mykonos. But red list will grow – #Malaysia #Thailand #Vietnam #Cambodia #Indonesia all being considered. @ThePCAgency”, και την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του αναφέρει τα ακόλουθα: “… ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών «αξίζουν πραγματικά» να μετακινηθούν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου.Οι παραθεριστές που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από καταπράσινες τοποθεσίες δεν απαιτείται να αυτοαπομονωθούν και πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ κορονοϊού μετά την άφιξη… Οι προσθήκες στον κατάλογο {ενδέχεται} να περιλαμβάνουν τα ελληνικά νησιά της Ζάκυνθου, της Ρόδου και της Κω, κάποια νησιά στην Καραϊβική, όπως  τη Γρενάδα και την Αντίγκουα, καθώς και τη Μάλτα και τη Φινλανδία”.

Την ίδια στιγμή ο κ. Charles είπε ότι θα εκπλαγεί αν προστεθούν σήμερα οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας – συμπεριλαμβανομένων των Ίμπιζα, Μαγιόρκα και Μενόρκα.

«Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενθαρρύνει τόσα πολλά ταξίδια αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ινδονησία θα μπορούσαν να προστεθούν στην κόκκινη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να περάσουν 11 νύχτες σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Σε κάθε περίπτωση η ταξιδιωτική βιομηχανία πιέζει έντονα για την αύξηση των προορισμών της πράσινης λίστας.

Την  ίδια στιγμή υπάρχει και κάποια -λίγα- δημοσιεύματα που κάνουν λόγοι για ενδεχόμενη αφαίρεση της Πορτογαλίας -που είναι η μοναδική τουριστική χώρα- από την πράσινη λίστα και την μετακίνησή της στην πορτοκαλί.

Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου μετά το μεσημέρι, μεταξύ των οποίων του Independent και της Sun, αναφέρουν ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν νέες είσοδοι στην πράσινη λίστα, ενώ πληθαίνουν και οι ανησυχίες για μετάταξη της Πορτογαλίας στην πορτοκαλί λίστα.

Η Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες από μικρούς tour operators διακινείτο η πληροφορία “περί ένταξης στην πράσινη λίστα μικρότερων προορισμών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη”, αλλά οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Βρετανίας και ο ελληνικός Τουρισμός δια και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, αναμένει την ένταξη στην πράσινη λίστα μεγάλων νησιωτικών προορισμών.

Άλλωστε σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές του FCDO, πράσινα από τις 20 Απριλίου με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων Covid-19, είναι τα ελληνικά νησιά Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ σε ρεπορτάζ του νωρίτερα σήμερα αναφέρθηκε εκτενώς σε σχετικές δηλώσεις του Boris Johnson, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα “διστάζει” να μετακινεί  προορισμούς από τις “πράσινες” στις, “πορτοκαλί” και “κόκκινες λίστες”, επιβάλλοντας τους αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μιλώντας στα ΜΜΕ χθες, ρωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός εάν μπορούν να προστεθούν περισσότερες χώρες στον “πράσινο κατάλογο” στη σημερινή επισκόπηση του συστήματος “φωτεινού σηματοδότη”, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η απόφαση για το καθεστώς του “φωτεινού σηματοδότη”, και συνεπώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους επιβάτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθορίζεται από τα δεδομένα του Κέντρου Βιοασφάλειας.

Ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: “Πρέπει να περιμένετε και να δείτε τι λέει το  Κέντρο Βιοασφάλειας και ποιες είναι οι προτάσεις για το ταξίδι.

“Θα προσπαθήσουμε… να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ταξιδέψουν, όπως ξέρω ότι θέλουν πολλοί, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε τις χώρες στην ‘κόκκινη λίστα’ ή στην ‘πορτοκαλί’, όταν αυτό είναι απαραίτητο”.

Το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα για την σημερινή ανακοίνωση της αναθεώρησης των λιστών, είναι  η κατάταξη όχι μόνο σε επίπεδο χωρών, αλλά και σε επίπεδο προορισμών, κάτι που όπως έχει προκύψει και από δηλώσεις σημαντικών παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας, όπως ο επικεφαλής της Jet2 Steve Heapy η κυβέρνηση το έχει υποσχεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει και το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αλλά έχουν επικαλεστεί και οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στην Βρετανία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατάταξη προορισμών και στην βάση νησιών-προορισμών και όχι μόνο χώρας, με φήμες να κάνουν λόγο για “έλλειψη πόρων” να αξιολογηθούν οι νησιωτικοί προορισμοί στην πρώτη ανακοίνωση των πράσινων χωρών.

Ο δε υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε στο BBC στις 26 Μαϊου, ότι “δημοφιλή νησιά καλοκαιρινών διακοπών στον ήλιο, θα μπορούσαν να μπουν στον πράσινο κατάλογο ακόμη και αν η ηπειρωτική χώρα παραμένει πορτοκαλί”.

Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση συμπλήρωσε: “Τα νησιά στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και αλλού, που είναι δημοφιλή στους παραθεριστές θα μπορούσαν να μπουν στην πράσινη λίστα, όπως τα Κανάρια, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά”.

Και διευκρίνισε: “Όταν ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει απευθείας σε ένα νησί και επομένως αυτό το νησί είναι προσβάσιμο χωρίς να απαιτείται πρόσβαση μέσω της ηπειρωτικής χώρας, πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Αυτό κάναμε και πέρυσι. Το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας εξετάζει διάφορους παράγοντες. Εκτός από το επίπεδο των κρουσμάτων, εξετάζει επίσης το επίπεδο των εμβολιασμών, αλλά επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις μεταλλάξεις και αυτό απαιτεί τη δυνατότητα μέτρησής τους. Και σε μερικά από τα νησιά τα στοιχεία αυτά λείπουν. Ζήτησα από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας να εξετάσει τα νησιά με αυτά τα κριτήρια. Όπου είναι δυνατόν, θα ήθελα να τα συμπεριλάβουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις”.

Πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Matt Hancock, ερωτηθείς για τις αλλαγές στις λίστες έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας στη Βρετανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια διεύρυνση της πράσινης λίστας θα είναι μάλλον μικρή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *