money tourism photo ETC
money tourism copyright photo

“Παράθυρο” από τον Μπ. Τζόνσον για “εναέριες γέφυρες” με Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία, της Βρετανίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία, δείχνουν πρόθυμα να υιοθετήσουν την προσέγγιση των “εναέριων γεφυρών”, που φαίνεται να προτείνει πλέον η κυβέρνηση στη Βρετανία.

Από τις 8 Ιουνίου όλοι οι αφιχθέντες από διεθνείς πτήσεις θα πρέπει να μπαίνουν σε 14 ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας από τις 8 Ιουνίου. Το μέτρο είναι αυστηρό και θα επαναξιολογηθεί στις 29 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κάνουν  διακοπές στην χώρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την δημιουργία “εναέριων γεφυρών” για να εξαιρέσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να αποφασισθεί », πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός αφήνει “ένα παράθυρο ανοιχτό”, για αλλαγή πολιτικής.

Σύμφωνα με τους Financial Times μερικά κράτη είναι διστακτικά για την επανεκκίνηση των ταξιδιών προς τη Βρετανία, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων από την πανδημία ήταν μεγάλος. Ωστόσο, αξιωματούχοι από μερικά ευρωπαϊκά κράτη δηλώνουν την επιθυμία τους για τη σύναψη διμερών συμφωνιών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Τουρκία, η οποία υποδέχθηκε 2.6 εκατ. Βρετανούς τουρίστες κατά το 2019, αναφέρει ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις μεταξύ των δυο κρατών και ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν τα ταξίδια κατά τις 15 Ιουλίου, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης στη Βρετανία. «Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα για εμάς. Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ σύντομα ότι μπορούμε να δεχτούμε Βρετανούς τουρίστες».

ksd
adv

Η υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, Reyes Maroto, δηλώνει ότι χώρα θα πραγματοποιήσει στις 22 Ιουνίου πιλοτικά προγράμματα υποδοχής διεθνών τουριστών στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια σε συνεργασία με την TUI, ενώ η καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις θα αρθεί από την 1η Ιουλίου.

Αρχικά, η Reyes Maroto ήταν σκεπτική για την επιστροφή των Βρετανών στην Ισπανία κατά το καλοκαίρι δεδομένων των υψηλών ρυθμών μετάδοσης. Ωστόσο, χθες δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανοίξει τα σύνορα για τους Βρετανούς, οι οποίοι αποτελούν την κύρια τουριστική αγορά της χώρας.

Στο μεταξύ, όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών – με τυχαίο έλεγχο των αφίξεων. Ένας αξιωματούχος της Αθήνας δήλωσε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτρέψει στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο κορωνοϊός στην Βρετανία. «Αποφασίθηκε να ανοίξει ο καθένας ταυτόχρονα και να μην κάνει διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε. Πάνω από 3 εκατομμύρια Άγγλοι τουρίστες πήγαν στην Ελλάδα, πέρυσι.

money tourism copyright photo
© money tourism copyright photo

Η Πορτογαλία ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλει στη διασφάλιση συμφωνίας αεροπορικής γέφυρας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία “συνέβαλλε” στον πορτογαλικό τουρισμό, με 3 εκατομμύρια, σε σύνολο 16 εκατ. ξένων τουριστών πέρυσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Augusto Santos Silva, αναφέρει ότι είναι πιθανή η επίτευξη μίας συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου. Η Πορτογαλία θα πραγματοποιεί εξετάσεις θερμοκρασίας στους αφιχθέντες τουρίστες, αλλά αποκλείει την επιβολή καραντίνας.

Η Βρετανία αρχικά είχε προτείνει να εξαιρεθεί η Γαλλία από το μέτρο της καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Γαλλία να επιβάλλει μία αντίστοιχη “ανταποδοτική” καραντίνα 14 ημερών στους Βρετανούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, είχε εκτοξεύσει πυρά κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σχετικά με την καραντίνα 14 ημερών για τους εισερχόμενους τουρίστες, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «ανόητο».

O  Michael O’Leary έχει πορβλέψει ότι η Κυβέρνηση θα «ντροπιαστεί» και θα αποσύρει τα μέτρα καραντίνας μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήσει τους περιορισμούς.

KSD
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *