του Δημήτρη Χαριτίδη (*)
Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με την Κρήτη και τη Ρόδο να βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για το 2023 και το 2024. Τα στοιχεία των αφίξεων για αυτές τις χρονιές δείχνουν σημαντική αύξηση, επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα των ελληνικών νησιών στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχητική πτυχή που συχνά παραβλέπεται: τα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες των Τour Οperators.
Η πρόσφατη χρεοκοπία του FTI και της θυγατρικής της εταιρείας Meeting Point, αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς οι Tour Operators αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με σημαντικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα, που διαχρονικά καλύπτονται με διάφορα “τεχνάσματα”. Οι Τour Οperators που αναγκάστηκαν να αναλάβουν τις θέσεις του πτωχευμένου FTI, θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος με τιμές κάτω του κόστους, προκαλώντας έτσι επιπρόσθετες οικονομικές πιέσεις στην ήδη βεβαρυμένη λειτουργία τους.
Επιπλέον, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν οικονομικές απώλειες λόγω των προκαταβολών που έχουν δοθεί στη Meeting Point για τα ξενοδοχεία Labranda μέσω των early bookings. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες – Ξενοδόχοι φαίνεται να έχουν εισπράξει τα ποσά αυτά από την Labranda, οι Τour Οperators αναγκάζονται να πληρώσουν δεύτερη φορά τα ποσά αυτά, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί στους πελάτες τους. Ουσιαστικά όλο το βάρος έχει πέσει στους ώμους των Τour Οperators.
Επειδή προσωπικά ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στα ξενοδοχεία, μπορώ να πω ότι οι ξενοδόχοι και οι Τour Οperators μιλούν με εντελώς διαφορετική γλώσσα.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για στρατηγικές παρεμβάσεις, τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και από την αγορά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο που να αντιμετωπίζει αυτές τις απώλειες και να προστατεύει τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της οικονομικής βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων για να διασφαλιστεί η συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Για παράδειγμα, η Ελλάδα που είναι η χώρα που στηρίζεται αρκετά στον τουρισμό δεν έχει κανένα πρόγραμμα στήριξης των τοπικών Τουριστικών Γραφείων (DMC) σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης των δικών της Τουριστικών Γραφείων (DMC), αλλά και την προώθηση των τουρκικών Τour Οperators.
Η προσοχή δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στα νούμερα των αφίξεων, αλλά και στην οικονομική υγεία του κλάδου για να αποφευχθούν περαιτέρω χρεοκοπίες και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στο μέλλον.
Υ.Γ. Ακούω τελευταία πολλές κουβέντες για υπερτουρισμό μέχρι και για την Κρήτη…
Αυτές οι συζητήσεις εστιάζονται κυρίως στην έλλειψη πόρων. Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος πως η Κρήτη των 8.336 τ. χλμ και με περίπου 5 εκ. αεροπορικές αφίξεις + κρουαζιέρα έχει θέμα «Υπερτουρισμού» ενώ η Μαγιόρκα που έχει έκταση 3.640 τ. χλμ το 2023 είχε 17,5 εκατ. αεροπορικές αφίξεις δεν έχει παρόμοιο θέμα; Μήπως πρέπει να δούμε πιο σοβαρό το θέμα των υποδομών συνολικά;
(*) Ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης είναι CEO και Managing Director TEZ TOUR HELLAS
1 σχόλιο στο ““Πληρώνουμε δύο φορές τις κρατήσεις στα Labranda Hotels & Resorts” | Και στο βάθος “υπερτουρισμός”!”